Kesihatan

Ciri-ciri Angin Duduk: Hati-hati terhadap Gejala Kesakitan di Dada

Ciri-ciri angina duduk atau angina pada amnya adalah kesakitan yang teruk di kawasan dada. Ini disebabkan pengurangan aliran darah dalam badan ke otot jantung. Biasanya, angina tidak mengancam nyawa tetapi boleh menjadi tanda risiko terkena serangan jantung atau strok.

Duduk angin dapat dikawal dengan perubahan ubat dan gaya hidup. Baiklah, untuk mengetahui simptom atau ciri angin duduk yang lain, mari kita lihat penjelasan yang lebih lengkap berikut.

Baca juga: Makanan Selalunya Terasa Dada? Inilah sebabnya dan bagaimana merawatnya!

Apakah ciri-ciri angin duduk?

Dilaporkan dari Healthline, kekurangan aliran darah bermaksud otot jantung tidak mendapat cukup oksigen. Rasa sakit sering dicetuskan oleh pelbagai faktor, seperti aktiviti fizikal atau tekanan emosi.

Angina paling kerap disebabkan oleh penyakit arteri koronari. Arteri koronari membekalkan darah dengan oksigen yang kaya dengan jantung. Apabila kolesterol terkumpul di dinding arteri dan plak keras menumpuk, di situlah arteri akan menyempit.

Pencetus angin angin yang biasa termasuk melakukan senaman fizikal, tekanan emosi yang teruk, pendedahan kepada suhu yang melampau dan merokok. Beberapa ciri angin duduk boleh berbeza mengikut jenis, iaitu:

Angina stabil atau kronik

Angina stabil berlaku ketika jantung bekerja lebih keras daripada biasa, misalnya semasa bersenam.

Ciri-ciri angin duduk jenis ini biasanya mempunyai corak biasa dan dapat diramalkan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Rehat atau minum ubat dengan doktor dapat membantu melegakan simptom.

Angina yang tidak stabil

Untuk angina yang tidak stabil, gejala tidak mengikut corak biasa atau tidak stabil. Ia boleh berlaku pada waktu rehat dan dianggap kurang biasa dan lebih serius kerana ubat tidak dapat menghilangkan gejala.

Angina mikrovaskular

Angina jenis ini jarang berlaku dan biasanya berlaku pada waktu rehat dan tanpa penyakit arteri yang mendasari.

Angina mikrovaskular disebabkan oleh penyempitan atau kelonggaran saluran darah yang tidak normal, mengurangkan aliran darah ke jantung. Ciri-ciri angin duduk ini dapat dikurangkan dengan mengambil ubat.

Sensasi kesakitan yang berlaku semasa angina stabil sering digambarkan sebagai tekanan atau kepenuhan di bahagian tengah dada. Rasa sakit mungkin terasa seperti memerah dada atau berat yang terletak di dada. Kesakitan ini dapat memancar dari dada ke leher, lengan, dan bahu.

Ciri-ciri angin yang duduk secara umum boleh seperti sesak nafas, mual, keletihan, pening, banyak berpeluh, dan gelisah. Gejala penyakit ini cenderung bersifat sementara atau dalam beberapa kes boleh berlangsung hingga 15 minit.

Bagaimana pengendalian angin duduk?

Seseorang yang berisiko untuk angina duduk biasanya mempunyai sejarah penyakit arteri koronari. Beberapa faktor risiko lain termasuk tahap kolesterol yang tidak sihat, tekanan darah tinggi, berat badan berlebihan, dan mengalami sindrom metabolik.

Rawatan angina bertujuan untuk mengurangkan kesakitan, mencegah gejala, dan menurunkan risiko serangan jantung. Ubat, perubahan gaya hidup, dan prosedur perubatan biasanya dilakukan untuk mengurangkan gejala angina.

Dadah

Ubat yang boleh diambil untuk mengurangkan gejala angina adalah nitrogliserin. Ubat ini dapat mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan angin duduk dengan berkesan. Doktor akan memberi dos mengikut gejala yang dirasakan oleh penghidapnya.

Perubahan gaya hidup

Penyesuaian gaya hidup dapat membantu mencegah gejala angina berulang di masa depan. Perubahan gaya hidup yang dipersoalkan, termasuk senaman dan pengambilan makanan sihat seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Operasi

Prosedur invasif minimum yang disebut angioplasti sering digunakan untuk merawat keadaan yang ditandai dengan angina. Semasa prosedur ini, pakar bedah akan meletakkan belon kecil di dalam arteri.

Belon itu melambung untuk melebarkan arteri dan kemudian stent atau gegelung kecil dawai diletakkan untuk membuka jalan.

Baca juga: Mengapa makanan pedas tidak dibenarkan semasa perut kosong?

Maklumat kesihatan lain boleh diminta terus ke doktor di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found