Kesihatan

Cara mengatasi keputihan yang tidak normal dengan betul

Cara mengatasi keputihan perlu dipertimbangkan sejak awal kerana ramai wanita merasa tidak selesa dengan perkara ini. Adakah anda tahu caranya?

Keputihan sering dianggap normal sebelum haid atau menyusu. Tetapi sebenarnya, keputihan berfungsi untuk menjaga kesihatan organ seks wanita. Biasanya keputihan berwarna putih susu atau jernih, dan tidak berbau.

Keputihan yang normal biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi yang tidak normal mesti segera diubati. Inilah cara mengatasi keputihan yang tidak normal dengan betul:

Ciri-ciri keputihan yang tidak normal

Cecair berubah warna menjadi hijau atau kuning

Cecair menjadi melekit atau menebal

Bau yang kuat atau tidak menyenangkan

Gatal, kemerahan atau sakit di kawasan faraj dan sekitarnya

Terdapat pendarahan atau bintik di luar haid

Cara mengatasi keputihan yang tidak normal

Ketahui cara mencegah keputihan untuk kesihatan badan. Foto: Shutterstock.com

Keputihan normal atau seperti biasa tidak memerlukan pengendalian khas, hanya perlu dijaga kebersihannya.

Sekiranya anda mengalami gejala keputihan yang tidak normal, ia mesti dirawat dengan segera. Tenang, pengendaliannya juga dapat dilakukan secara bebas seperti berikut:

Untuk melegakan gatal atau kemerahan, anda boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan faraj dan sekitarnya

Sekiranya anda telah menjalani rawatan, tunda hubungan seksual selama kira-kira seminggu, atau sebagai alternatif anda boleh menggunakan kondom

Sekiranya anda telah melakukan rawatan sendiri tetapi masih terdapat keputihan yang tidak normal dalam seminggu, segera berjumpa doktor

Terutama untuk keadaan yang teruk seperti luka, gatal, kemerahan, bengkak atau sakit ketika membuang air kecil, tindakan yang paling tepat adalah berjumpa doktor dengan segera

Baca juga: Mengenal PCOS: Gejala, Sebab dan Perkara Penting yang Perlu Diketahui

Menghalang keputihan yang tidak normal

Bagaimana saya dapat mengelakkan keputihan dengan cara yang selamat? Foto: Shutterstock.com

Nah, untuk mengelakkan pelbagai jenis ancaman penyakit berjangkit atau penyakit berbahaya lain seperti barah serviks, lebih baik lakukan pencegahan lebih awal.

Pencegahan pertama yang boleh dilakukan oleh wanita adalah dengan mencegah berlakunya keadaan keputihan yang tidak normal. Beberapa cara yang boleh dilakukan adalah seperti berikut:

1. Pastikan keadaan vagina sentiasa kering

Keadaan yang baik untuk kawasan vagina kering dan tidak terlalu lembap, kerana keadaan vagina yang lembap menyebabkan pengumpulan bakteria dan kuman. Untuk mengekalkan keadaan ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

Jangan memakai seluar yang terlalu ketat

Seluar dalam yang baik diperbuat daripada kapas kerana membolehkan peredaran udara ke faraj lebih lancar, jangan gunakan kain sintetik

· Jika boleh, jangan memakai seluar dalam semasa tidur

Jangan kerap menggunakan stoking

· Semasa membersihkan atau mencuci faraj, basuh dari depan ke belakang dan bukan sebaliknya kerana bakteria dan kuman pada umumnya bersarang di kawasan belakang, jika anda mencuci ke arah depan maka mungkin ada kuman atau bakteria jahat yang masuk dan menetap di dalam faraj

2. Bersihkan faraj dengan betul

Faraj sebenarnya adalah organ yang dapat membersihkan dirinya. Menggunakan cecair pembersih vagina sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan sekiranya penggunaan antibiotik tidak sesuai untuk vagina.

Cairan pembersih ini dapat merosakkan keseimbangan antara bakteria dan kulat di dalam vagina kerana bukan hanya bakteria jahat di dalamnya. Keadaan tidak seimbang ini boleh mencetuskan vaginosis bakteria.

Membersihkan faraj dianjurkan menggunakan air biasa atau air suam. Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, maka gunakan aroma yang tidak terlalu kuat.

3. Perhatikan penggunaan detergen, pembalut dan kertas tandas

Kebersihan lain juga perlu dijaga dengan baik, misalnya, seperti membersihkan seluar dalam, menggunakan pembalut dan kertas tandas.

Berikut adalah petua untuk menjaga kebersihan perkara lain yang berkaitan langsung dengan vagina, termasuk:

· Kebersihan seluar dalam mesti dipertimbangkan, ganti seluar dalam jika basah atau kotor

Mencuci pakaian dalam mestilah benar-benar bersih, tetapi tidak perlu menggunakan bahan pencuci yang berbusa terlalu banyak dan mempunyai bau yang menyengat kerana boleh menyebabkan kerengsaan

Harap perhatikan penggunaan serbet kebersihan dan ganti dengan kerap

Baca juga: Tanda-tanda Kesakitan haid Sukar Hamil? Inilah Fakta

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found