Kesihatan

Anak-anak yang hiperaktif Tidak Cukup Bertenaga, Inilah Ciri-ciri Yang Perlu Tahu Ibu!

Sekiranya bayi kesayangan anda sukar untuk diam dan cenderung banyak bergerak, ini mungkin merupakan tanda anak hiperaktif. Berbeza dengan anak yang bertenaga, hiperaktif mengalami gangguan pada sistem saraf mereka.

Malangnya, tidak sedikit ibu bapa yang sukar untuk membezakan sama ada anak mereka hanya bertenaga atau hiperaktif. Apa perbezaan antara keduanya? Dan, bagaimana mengenali ciri-cirinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu hiperaktif?

Hiperaktif atau Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian (ADHD) adalah keadaan yang mempengaruhi tingkah laku seseorang.

Memetik dari NHS UK, kebanyakan kes ADHD dialami oleh kanak-kanak. Gejala ADHD dapat dilihat pada usia dini, dan dapat berkembang ketika anak mulai bersekolah.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendefinisikan ADHD sebagai gangguan neurodevelopmental yang paling biasa pada masa kanak-kanak.

Seorang kanak-kanak hiperaktif mungkin menghadapi masalah untuk memperhatikan, menghadapi masalah mengawal tingkah laku impulsif (bertindak tanpa memikirkan akibatnya), atau terlalu aktif.

Baca juga: Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara anak aktif dan hiperaktif yang perlu anda fahami

Punca kanak-kanak hiperaktif

Sehingga kini, belum diketahui dengan jelas mengenai penyebab sebenar ADHD. Namun, menurut CDC, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anak menghidap penyakit tersebut, yaitu:

 • Gangguan saraf atau struktur otak
 • Pendedahan kepada bahan berbahaya pada ibu semasa mengandung, contohnya plumbum
 • Penggunaan alkohol dan tembakau dari ibu semasa mengandung
 • Persalinan pramatang (sebelum kehamilan 37 minggu)
 • Berat bayi rendah semasa lahir

Terdapat anggapan bahawa anak-anak hiperaktif boleh disebabkan oleh terlalu banyak makan gula, sering menonton televisyen, dan faktor-faktor dalam hubungan rumah tangga ibu bapa. Sebenarnya, sehingga kini belum ada kajian yang menyokong ini sebagai pencetus hiperaktif pada kanak-kanak.

Ciri-ciri kanak-kanak hiperaktif

Gejala hiperaktif pada kanak-kanak biasanya bermula sebelum usia 12 tahun. Tetapi dalam beberapa kes, tanda-tanda dapat dilihat seawal usia tiga tahun. Gejala ADHD boleh ringan, sederhana, atau teruk. Sebenarnya, ia dapat bertahan dan terus dewasa.

Kanak-kanak hiperaktif cenderung bertindak secara impulsif, seperti:

 • Sukar untuk berdiam diri
 • Selalunya melamun
 • Sukar untuk mengingati sesuatu
 • Bergerak banyak dan buat perkara
 • Pergerakan berterusan yang kerap
 • Sukar untuk menenangkan diri
 • Bercakap terlalu banyak
 • Tidak sabar menunggu sesuatu, termasuk beratur
 • Mengganggu atau mengganggu perbualan dan aktiviti orang lain

Hiperaktif atau terlalu bersemangat?

Tidak sedikit ibu bapa yang merasa sukar untuk mengesan bahawa anak mereka mengalami ADHD. Kerana, gejalanya sama seperti ketika anak kecil anda terlalu teruja untuk melakukan sesuatu. Harap maklum, kedua-dua perkara ini adalah syarat yang berbeza.

Dilaporkan dari Fikiran yang sangat baik, kanak-kanak yang sangat bertenaga dan sukar duduk diam mungkin merupakan tanda hiperaktif.

Namun, jika anak anda masih dapat mengawal emosi dan dorongan seperti memberi perhatian dan bertindak balas dengan baik terhadap sesuatu, ini mungkin bukan hiperaktif. Kanak-kanak hiperaktif cenderung tidak dapat mengawal apa yang mereka lakukan.

Maksudnya, kanak-kanak tidak memikirkan kesan yang boleh disebabkan oleh apa yang sedang dilakukan. Tingkah laku impulsif ini menjadikannya sukar untuk bertindak balas, memperhatikan, dan mendengar arahan.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu! Ini adalah Tanda-Tanda Perkembangan Motor yang Tertunda pada Bayi

Cara menangani kanak-kanak hiperaktif

Hiperaktif berbeza dengan bertenaga. Kanak-kanak yang hiperaktif cenderung sukar untuk diarahkan, jadi rawatan khas diperlukan untuk mengatasinya. Dalam kebanyakan kes, hiperaktif ditangani dengan kombinasi terapi tingkah laku (terapi tingkah laku kognitif) dan ubat penenang.

Di samping itu, corak dan tabiat gaya hidup juga dipercayai dapat meminimumkan dan menghilangkan gejala ADHD itu sendiri, iaitu dengan:

 • Makan makanan berkhasiat, seperti buah, sayur-sayuran, biji-bijian, dan sumber protein tanpa lemak
 • Mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal biasa, seperti sukan
 • Mengehadkan tempoh menonton TV
 • Mengehadkan penggunaan komputer, telefon bimbit, komputer riba, dan peralatan elektronik yang lain
 • Tidur yang mencukupi dan berkualiti

Itulah tinjauan mengenai keadaan hiperaktif pada kanak-kanak dan ciri-ciri yang perlu anda ketahui. Sentiasa perhatikan tabiat dan tingkah laku anak kecil anda untuk mempermudah mengenali risiko keadaan hiperaktif yang dialami oleh anak-anak, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found