Kesihatan

Padat nutrien, 11 kebaikan minyak ikan ini untuk kesihatan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Minyak ikan mungkin mempunyai rasa yang tidak menyenangkan, tetapi minyak jenis ini mengandungi banyak nutrien, anda tahu. Terdapat banyak faedah kesihatan minyak ikan yang anda dapat.

Ya, minyak ikan berasal dari ikan berlemak atau berminyak, seperti makarel, tuna, herring, sardin, dan salmon. Minyak ikan mengandungi banyak nutrien seperti asid lemak omega 3, vitamin A, dan vitamin D.

Selain itu, suplemen minyak ikan dan omega 3 juga sangat popular kerana mempunyai manfaat kesihatan. Dilaporkan dari Medical News Today, Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan makan ikan berminyak untuk meningkatkan kesihatan jantung.

Baca juga: 12 Manfaat Beetroot, Salah satunya Boleh Mengurangkan Risiko Anemia!

Apakah faedah kesihatan minyak ikan?

Minyak ikan dibuat dari lemak atau minyak yang diekstrak dari tisu ikan. Pengambilan secara berkala juga baik untuk mendapatkan nutrien.

Asid lemak omega 3 dalam ikan memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk perlindungan terhadap sejumlah penyakit. Kira-kira 30 peratus minyak ikan terdiri daripada omega 3, sementara selebihnya 70 peratus terdiri daripada lemak lain.

Pelbagai manfaat kesihatan, terutama minyak ikan mengandung beberapa vitamin A dan vitamin D. Selain itu, perlu diketahui bahawa jenis omega 3 yang terdapat dalam minyak ikan mempunyai manfaat kesihatan yang lebih besar daripada beberapa sumber tumbuhan lain.

Omega 3s utama dalam minyak ikan adalah asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). Nah, beberapa faedah kesihatan minyak ikan yang perlu anda ketahui termasuk:

Menjaga kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian di seluruh dunia. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang makan banyak ikan mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Pelbagai faktor risiko penyakit jantung dipercayai dapat dikurangkan dengan memakan ikan atau minyak ikan.

Beberapa kelebihan minyak ikan untuk kesihatan jantung termasuklah bahawa ia dapat membantu mengurangkan tekanan darah dan mencegah plak yang menyebabkan arteri mengeras.

Selain itu, minyak ikan juga dapat menurunkan trigliserida sekitar 15-30 peratus dan dapat mengurangkan kejadian aritmia yang membawa maut. Aritmia adalah irama jantung yang tidak normal yang boleh menyebabkan serangan jantung dalam kes tertentu.

Meningkatkan prestasi dan fungsi otak

Perlu diketahui, otak manusia terdiri daripada lemak hampir 60 peratus dan sebahagian besar lemak ini adalah asid lemak omega 3. Oleh itu, omega 3 sangat penting untuk membantu meningkatkan fungsi otak.

Orang yang mengalami gangguan mental cenderung mempunyai kadar omega 3 dalam darah yang lebih rendah. Menariknya, suplemen minyak ikan juga diketahui dapat mencegah atau memperbaiki gejala gangguan mental.

Bukan hanya itu, pengambilan minyak ikan dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan beberapa gejala skizofrenia dan gangguan bipolar. Oleh itu, anda boleh mengambil minyak ini agar kesihatan tubuh anda terjaga dengan baik.

Membantu menurunkan berat badan

Berat badan berlebihan atau gemuk didefinisikan sebagai mempunyai indeks jisim badan atau BMI lebih besar daripada 30. Obesiti dapat meningkatkan risiko penyakit lain, termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan barah.

Dalam beberapa kajian lain didapati bahawa suplemen minyak ikan yang digabungkan dengan diet atau senaman dapat membantu menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, minyak ikan tidak mengurangkan berat badan secara signifikan pada orang yang gemuk tetapi mengurangkan nisbah lilitan pinggang.

Menjaga kesihatan mata

Sama seperti otak, mata juga bergantung pada lemak omega 3 untuk membantu menjaga kesihatan mereka. Seseorang yang tidak mendapat cukup omega 3 terbukti mempunyai risiko lebih besar terkena penyakit mata.

Secara amnya, kesihatan mata mulai menurun pada usia tua yang boleh menyebabkan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia atau AMD. Oleh itu, makan ikan dikaitkan dengan penurunan risiko AMD.

Mengambil minyak ikan dalam dos yang tinggi selama 19 minggu terbukti dapat meningkatkan penglihatan pada pesakit AMD.

Sementara itu, dua kajian lain mengkaji kesan gabungan omega 3 dan nutrien lain pada AMD. Hasilnya adalah bahawa satu kajian menunjukkan positif, sementara yang lain tidak menunjukkan kesan yang jelas.

Mengurangkan risiko keradangan

Keradangan adalah cara sistem imun untuk melawan jangkitan dan merawat kecederaan. Walau bagaimanapun, keradangan kronik biasanya dikaitkan dengan penyakit serius seperti obesiti, diabetes, kemurungan, dan penyakit jantung.

Tubuh yang meradang dapat dirawat dengan minyak ikan kerana mempunyai sifat anti-radang. Pada individu yang mengalami tekanan dan gemuk, minyak ikan dapat membantu mengurangkan pengeluaran dan ekspresi gen untuk molekul radang yang disebut sitokin.

Sebagai tambahan, suplemen minyak ikan dapat mengurangkan sakit sendi, kekejangan, dan keperluan ubat pada orang dengan rheumatoid arthritis. Walaupun penyakit radang usus atau IBD dipicu oleh keradangan, tidak ada bukti yang jelas mengenai penggunaan minyak ikan.

Menyokong kesihatan ibu hamil dan janin

Omega 3 sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan awal janin semasa kehamilan. Oleh itu, penting untuk mendapatkan cukup omega 3 semasa mengandung dan semasa menyusu.

Makanan tambahan minyak ikan yang dikonsumsi oleh wanita hamil dan menyusui dapat meningkatkan koordinasi tangan dan mata pada bayi.

Mengambil makanan tambahan ini semasa mengandung dan menyusui juga dapat meningkatkan perkembangan visual bayi dan membantu mengurangkan risiko alergi.

Mengurangkan risiko hiperaktif

Sejumlah gangguan tingkah laku pada kanak-kanak, seperti gangguan hiperaktif kekurangan perhatian atau ADHD yang melibatkan hiperaktif dan kekurangan perhatian dapat mengurangkan risiko dengan minyak ikan.

Makanan tambahan minyak ikan sahaja dapat meningkatkan persepsi mengenai hiperaktif, tidak perhatian, impulsif, dan pencerobohan pada kanak-kanak. Oleh itu, pemberian omega 3 pada usia dini dapat membantu mencegah masalah ADHD.

Mengurangkan simptom kemurungan

Orang yang mengalami kemurungan utama diketahui mempunyai kadar omega 3 yang lebih rendah dalam darah. Nah, sementara itu satu kajian menunjukkan bahawa minyak ikan dan suplemen omega 3 dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan.

Juga, perhatikan bahawa minyak yang kaya dengan EPA dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan lebih daripada DHA. Oleh itu, perbanyakkan pengambilan minyak ikan dapat mengelakkan risiko kemurungan.

Mengurangkan lemak di hati

Hati secara amnya memproses sebahagian besar lemak di dalam badan dan berperanan dalam peningkatan berat badan. Penyakit hati semakin kerap berlaku, terutamanya Penyakit Hati Berlemak Bukan Alkohol (NAFLD) di mana lemak menumpuk di hati.

Untuk itu, minyak ikan diperlukan untuk meningkatkan fungsi hati yang dapat membantu mengurangkan risiko gejala NAFLD.

Mengurangkan risiko asma dan alahan

Asma secara amnya akan menyebabkan pembengkakan pada paru-paru dan sesak nafas. Harap maklum bahawa minyak ikan diketahui dapat mengurangkan gejala asma, terutama pada bayi baru lahir.

Sebanyak 24-29 peratus kemungkinan omega 3 pada ikan dapat mengurangkan risiko asma pada anak. Bukan hanya itu, suplemen minyak ikan pada wanita hamil juga dapat mengurangkan risiko alergi pada bayi.

Menjaga kesihatan tulang

Seiring bertambahnya usia, tulang dapat kehilangan mineral penting dan menjadikannya mudah patah. Ini kemudian boleh menyebabkan osteoporosis dan osteoartritis.

Kalsium dan vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang, tetapi menurut kajian omega 3 juga mempunyai manfaat yang sama.

Makanan tambahan minyak ikan juga dapat mengurangkan tanda-tanda kerosakan tulang dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan tulang.

Sebelum mengambil makanan tambahan, ada baiknya anda memperhatikan dosnya. WHO mengesyorkan gabungan pengambilan EPA dan DHA harian sebanyak 0.2-0.5 gram atau 200 hingga 500 mg.

Walau bagaimanapun, peningkatan dos mungkin diperlukan jika anda hamil, menyusu, atau berisiko terkena penyakit jantung.

Baca juga: Kerap Mengeluarkan Gas Tiba-tiba? Inilah Cara Mengatasi Perut Kembung

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memakan minyak ikan

Walau bagaimanapun, perlu juga diperhatikan bahawa pengambilan suplemen omega 3 dapat menyebabkan beberapa risiko kesan sampingan. Makanan tambahan ini boleh mempengaruhi pembekuan darah dan kadang-kadang mencetuskan masalah pencernaan kecil.

Selain itu, minyak hati ikan mempunyai kandungan vitamin A dan D yang tinggi, memakan terlalu banyak boleh menjadi toksik dalam tubuh.

Makanan tambahan minyak ikan yang boleh diambil sekurang-kurangnya 0.3 gram atau 300 mg EPA dan DHA setiap hidangan.

Bentuk suplemen minyak ikan biasanya terdapat dalam bentuk etil ester atau EE, trigliserida atau TG, trigliserida yang dibaharui atau rTG, asid lemak bebas atau FFA, dan fosfolipid atau PL.

Tubuh tidak menyerap ester etil seperti yang lain, jadi cuba pilih suplemen minyak ikan yang terdapat dalam salah satu bentuk lain dari senarai di atas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found