Kesihatan

Ketahui fungsi klorin dan kesannya pada perenang

Sekiranya salah satu hobi anda adalah berenang, maka anda sudah biasa dengan bau wafting klorin dari kolam renang. Walaupun begitu, ada orang yang tidak tahu apa itu klorin dan apa fungsi klorin di kolam renang.

Klorin atau kalsium hipoklorit adalah sebatian kimia yang umumnya dalam bentuk serbuk atau tablet. Apabila larut, ia akan bertindak balas dengan bahan lain di dalam air, seperti air kencing atau peluh. Tindak balas ini akan menghasilkan gas klorin dan menghasilkan bau klorin.

Lalu apa fungsi klorin di kolam renang?

Seperti yang telah disebutkan, klorin berfungsi untuk membersihkan air. Selain itu, klorin juga berfungsi sebagai pembasmi kuman dan membunuh bakteria di air kolam renang.

Sekiranya digunakan dalam dos yang tepat, klorin dapat melindungi perenang dari bakteria atau kuman yang boleh menyebabkan masalah seperti cirit-birit atau masalah telinga.

Oleh itu, penting untuk selalu menjaga keadaan air kolam sesuai dengan kepekatan yang selamat. Kerana jika anda menggunakan klorin terlalu banyak, ia juga akan mempengaruhi hasil reaksi klorin.

Klorin yang berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada orang yang terdedah kepadanya.

Kesan klorin pada badan

Masalah pernafasan

Membasmi kuman air kolam boleh menyebabkan sejumlah kesan yang tidak diingini. Salah satunya boleh menjejaskan kesihatan pernafasan.

Dipetik dari artikel tersebut WebMD, para penyelidik mengesyorkan agar perenang menggunakan kolam dengan kepekatan klorin di bawah 0.5 bahagian per juta (PPM) untuk mengurangkan risiko masalah pernafasan.

Kerengsaan mata

Kerengsaan mata adalah keluhan yang sering terjadi semasa berenang atau selepasnya. Bukan perkara baru, jika air kolam renang yang telah dimurnikan dengan klorin terasa sakit jika masuk ke mata.

Mata anda akan berair dan kelihatan merah ketika anda keluar dari kolam. Oleh itu, sebagai penyelesaian untuk tetap berenang adalah dengan menggunakan kacamata renang khas.

Tetapi jika anda enggan menggunakan kacamata renang, kamus boleh menyediakan titisan mata untuk merawat kerengsaan mata yang kecil. Gunakannya setelah anda selesai berenang.

Iritasi kulit

Penggunaan klorin boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Sekiranya kulit terkena air yang telah diberi klorin ia boleh menjadi gatal, kering dan juga menyebabkan ruam. Dalam kes yang teruk, kerengsaan kulit akibat klorin boleh menyebabkan pembengkakan atau mengeraskan kulit.

Namun, tidak semua perenang mengalami kerengsaan kulit. Biasanya, mereka yang mengalami kerengsaan adalah orang yang mempunyai sistem imun yang "berjaga-jaga". Di mana sistem imun akan mengenal pasti klorin sebagai benda asing yang mesti diperangi.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif dan ruam timbul, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan krim hidrokortison. Anda juga boleh menggunakan krim pencuci badan atau pelembap yang direka khas untuk menenangkan kulit selepas berenang.

Kerosakan pada rambut

Bukan hanya kulit, tetapi rambut juga dapat merasakan kesan negatif penggunaan klorin. Kerana rambut akan terasa lebih kering dan kehilangan kelembapan semula jadi.

Untuk mengatasi masalah ini, anda harus menggunakan minyak rambut sebelum berenang atau menggunakan topi renang khas untuk melindungi rambut anda dari terkena air kolam renang.

Masalah pencernaan

Menelan air yang telah dibasmi kuman menggunakan klorin boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan. Ada yang mengalami loya dan sakit kepala. Atau ada juga yang mengadu masalah gastrousus lain.

Simptom lain yang mungkin juga dirasakan adalah rasa tidak sedap di tekak dan menyebabkan muntah. Muntah cenderung berbau klorin.

Pereputan gigi

Klorin adalah salah satu penyebab utama perubahan warna gigi dan banyak orang tidak menyedarinya. Salah satu tempat di mana gigi anda cenderung terkena klorin adalah kolam renang.

Klorin yang berlebihan boleh menyebabkan gigi berubah menjadi coklat jika anda membiarkannya masuk ke dalam mulut anda. Selain itu, klorin juga akan menyekat fungsi air liur untuk membersihkan mulut.

Berita buruknya ialah pendedahan klorin dapat mengikis enamel gigi. Sekiranya terdedah lama, boleh menyebabkan gigi menjadi sensitif.

Gigi sensitif boleh menyebabkan penyakit lain, seperti penyakit jantung. Oleh itu, cubalah untuk tidak memasukkan air kolam ke dalam mulut anda, untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut.

Ini adalah beberapa kesan penggunaan klorin jika melebihi had selamat. Sekarang anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga seperti yang dijelaskan, untuk mengelakkan kemungkinan kesan negatif dari air kolam renang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!