Kesihatan

Suka Makan Pedas Ketika Mengandung? Ini adalah perkara penting yang perlu diketahui oleh ibu

Pasti ramai ibu yang semasa mengandung ingin makan makanan pedas. Oleh itu, bukannya salah, mari kita lihat, adakah wanita hamil boleh makan makanan pedas?

Bolehkah wanita hamil makan makanan pedas?

Pada dasarnya, banyak wanita hamil berpendapat bahawa makan makanan semasa mengandung bukanlah perkara yang betul. Ibu berpendapat bahawa ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan janin.

Walau bagaimanapun, pakar kesihatan menyatakan bahawa wanita hamil pada dasarnya dibenarkan makan makanan pedas. Kandungan vitamin C dalam cabai juga baik untuk janin.

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk setiap wanita hamil kerana keadaan badan yang berbeza. Pada dasarnya wanita hamil dibenarkan makan makanan pedas, tetapi tidak berlebihan dan dalam jumlah yang mencukupi.

Kesan memakan makanan pedas pada wanita hamil

Kerana setiap keadaan wanita hamil adalah berbeza, ada beberapa masalah yang dapat disebabkan ketika memakan makanan pedas, termasuk:

Pedih ulu hati

Ramai wanita hamil mengalami pedih ulu hati ketika mereka memakan makanan pedas, terutama pada trimester terakhir. Ini menjadikan asid perut anda meningkat.

Selain itu, hormon lain juga boleh mencetuskan pedih ulu hati menjadi lebih teruk.

Sakit pagi

Keadaan ini sering berlaku pada trimester pertama. Biasanya Ibu akan mengalami loya dan muntah pada waktu pagi atau biasa disebut sebagai sakit pagi.

Paling baik apabila anda mengalami keadaan ini, Ibu tidak makan makanan pedas terlebih dahulu. Kerana ia boleh membuat mual menjadi lebih teruk.

Mencetuskan alahan

Walaupun keadaan setiap wanita hamil berbeza, ada beberapa kes bahawa wanita hamil boleh mengalami alahan ketika makan makanan pedas. Biasanya keadaan ini lebih sensitif pada trimester ketiga.

Paling baik pada masa itu, Ibu mengelakkan makan makanan pedas, minuman ringan, atau makanan yang boleh mencetuskan alergi. Ini boleh menyebabkan senak.

Kebaikan makan makanan pedas semasa mengandung

Sekarang ibu tidak perlu bingung lagi, kerana makan makanan pedas ketika hamil dibenarkan tetapi mestilah dalam jumlah yang mencukupi.

Berikut adalah beberapa kelebihan makan makanan pedas untuk wanita hamil, termasuk:

Kanak-kanak dapat mengenali lebih banyak makanan

Sekiranya anda makan makanan pedas semasa hamil, anak anda dapat mengetahui lebih banyak rasa dan jenis makanan. Tetapi anda harus ingat, Ibu, jangan terlalu banyak mengambilnya.

Melawan sel barah

Biasanya semasa kehamilan anda mungkin mengalami kerosakan oksidatif, yang boleh menyebabkan barah. Makanan pedas seperti cabai mengandungi antioksidan yang dapat melambatkan dan mencegah barah.

Mencegah jerawat

Semasa mengandung, biasanya banyak ibu mengalami masalah dengan kulit yang berjerawat. Kandungan vitamin dalam cili dipercayai dapat membantu mencegah jerawat.

Mengatasi batuk dan selsema

Biasanya semasa mengandung banyak ibu mengalami batuk dan selsema. Dengan memakan makanan pedas, ia dapat membantu melegakan batuk dan selesema yang dirasakan oleh wanita hamil.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Biasanya imuniti badan semasa mengandung menurun kerana beberapa faktor. Kandungan vitamin C dalam cabai dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah penyakit seperti batuk dan selsema.

Mengekalkan tekanan darah

Kandungan kalium dalam cabai dapat membantu tekanan darah anda stabil dan menghindari penyakit berbahaya seperti darah tinggi.

Makanan pedas mengandungi asid folik

Asid folik diperlukan oleh janin semasa mengandung. Kandungan asid folik dalam cili bermanfaat bagi janin untuk mencegah kecacatan atau gangguan lain pada bayi semasa kelahiran.

Merawat tekanan

Biasanya semasa mengandung banyak ibu mengalami tekanan dan kemurungan. Dengan memakan makanan pedas ini, anda dapat membantu Ibu mengatasi tekanan dan kemurungan yang mereka alami.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found