Kesihatan

Mari kenali ciri-ciri kehamilan kosong berikut, gejalanya seperti kehamilan biasa!

Sekiranya anda telah hamil positif, anda perlu melakukan ujian lebih lanjut untuk memastikan anda tidak mempunyai kehamilan yang kosong.

Ciri-ciri kehamilan kosong sama dengan kehamilan awal pada umumnya. Tetapi hamil kosong boleh diikuti oleh beberapa ciri lain yang perlu anda perhatikan. Inilah ulasan penuh.

Mengenal ovum kosong atau berdarah hamil

Kehamilan kosong dari segi perubatan dikenali sebagai anembryonik atau ovum berdarah adalah keadaan apabila telur berjaya disenyawakan dan telah ditanam di rahim, tetapi tidak berkembang menjadi janin.

Dalam kebanyakan kes, embrio berhenti berkembang, kemudian hancur dan meninggalkan kantung. Jadi seperti orang hamil pada umumnya tetapi tidak ada janin yang tumbuh di dalamnya.

Apa yang menyebabkan kehamilan kosong?

Punca sebenar kehamilan tidak diketahui. Tetapi ia dianggap disebabkan oleh kelainan kromosom. Ini mungkin disebabkan oleh masalah genetik atau kualiti sperma yang buruk.

Biasanya wanita yang mengalaminya tidak menyedari kerana ciri-cirinya sama seperti awal kehamilan pada umumnya. Keadaan ini hanya ditemui selepas ultrasound pertama, yang menunjukkan kantung janin kosong.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, kehamilan kosong biasanya berlaku antara minggu kelapan hingga ke-13 kehamilan.

Apakah ciri kehamilan kosong?

Pada peringkat awal, ciri kehamilan kosong boleh menjadi:

 • Ujian kehamilan menunjukkan keputusan positif
 • Haid lewat
 • Serta tanda-tanda kehamilan yang lain, termasuk sakit payudara.

Walau bagaimanapun, keadaan ini disertakan dengan ciri-ciri lain, seperti:

 • Titik atau pendarahan faraj
 • Kejang perut
 • Kehilangan sakit payudara

Ciri-ciri kehamilan kosong yang lain boleh diikuti dengan pendarahan berat. Sekiranya anda mengalaminya, anda mungkin berada di tahap keguguran. Tetapi tidak semua darah yang keluar pada trimester pertama kehamilan adalah kehamilan kosong.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengandung kosong?

Biasanya wanita yang mengalami kehamilan kosong tidak menyedari keadaannya sehingga mereka melakukan ultrasound. Tetapi jika anda mengalami gejala seperti kekejangan perut dan pendarahan, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

Sekiranya doktor mendiagnosis kejadian kehamilan kosong, maka anda akan disyorkan beberapa pilihan, seperti:

 • Menunggu kejatuhan janin yang tidak berkembang secara semula jadi
 • Ambil ubat untuk menggugurkan janin yang belum berkembang
 • Atau jika ternyata janin telah mati, tetapi plasenta masih tersisa, doktor mungkin mengesyorkan kuretase untuk membersihkan rahim tisu plasenta

Bagaimana jika gejala kehamilan kosong berulang-ulang?

Sebilangan besar wanita yang mengalami kehamilan kosong masih boleh hamil secara normal selepas itu. Tetapi ada juga yang mengalami ciri-ciri kehamilan kosong berulang kali.

Sekiranya anda mengalami ciri-ciri kehamilan kosong berulang kali, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Doktor akan mengesyorkan beberapa ujian untuk menentukan penyebabnya, mungkin disebabkan oleh pengaruh genetik, kualiti sperma atau kualiti telur.

Pemeriksaan yang dilakukan jika anda mengalami ciri kehamilan kosong berulang termasuk:

 • Analisis genetik embrio yang boleh dilakukan sebelum implantasi atau implantasi ke dalam rahim.
 • Analisis kualiti sperma. Sekiranya masalah dijumpai, pengendalian dapat dilakukan agar kes kehamilan kosong tidak berulang.
 • Ujian kualiti telur. Boleh diikuti dengan langkah-langkah yang membantu meningkatkan kualiti telur dengan ujian hormon perangsang folikel atau hormon anti-mullerian.

Oleh itu, maklumat mengenai ciri-ciri ovum yang kosong atau berpenyakit hamil. Saya harap anda akan lebih berhati-hati!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found