Kesihatan

6 Cara Mengawal Emosi untuk Menjaga Kesihatan Mental

Orang yang sihat secara mental mempunyai emosi yang sangat pelbagai. Dalam beberapa keadaan, mengawal luahan emosi adalah sesuatu yang agak sukar dilakukan. Tenang, ada beberapa cara untuk mengawal emosi yang boleh anda terapkan.

Mengawal emosi hanya boleh dilakukan sendiri. Bagaimana untuk? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Kepentingan mengawal emosi

Emosi adalah keadaan psikologi yang kompleks, yang melibatkan tiga komponen yang berbeza, iaitu pengalaman subjektif, tindak balas fisiologi, dan tindak balas tingkah laku atau ekspresif. Emosi juga dipengaruhi oleh keadaan, suasana hati, dan hubungan dengan orang lain.

Terdapat banyak bentuk emosi, iaitu gembira, marah, sedih, takut, bimbang, cemas, dan sebagainya. Adalah sangat penting untuk menguruskannya dengan betul agar kesihatan mental terjaga.

Dipetik dari Psikologi Hari Ini, Orang yang tidak dapat mengurus dan mengawal emosinya terdedah kepada pelbagai gangguan mental, salah satunya adalah kemurungan. Apabila keadaan ini berlaku, suasana hati dapat berubah dalam waktu yang singkat.

Bukan hanya itu, kawalan emosi yang buruk juga dapat meningkatkan risiko gangguan kecemasan (gangguan kebimbangandan gangguan keperibadian sempadan (gangguan keperibadian sempadan), yang merupakan keadaan mental yang mempengaruhi bagaimana anda berfikir tentang diri anda dan orang lain.

Baca juga: Sering dianggap sama, ini adalah perbezaan antara tekanan dan kemurungan

Cara mengawal emosi dengan baik

Terdapat banyak cara untuk mengawal emosi anda yang boleh anda lakukan, dari memikirkan kesan reaksi anda, hingga kaedah meditasi yang dapat menenangkan jiwa anda. Berikut adalah beberapa petua untuk menguruskan emosi yang boleh anda terapkan:

1. Fikirkan tentang kesan emosi

Tidak semua emosi yang kuat itu buruk. Emosi menjadikan hidup lebih unik dan menarik. Adalah normal untuk mengalami beberapa beban emosi pada satu-satu masa, sama ada perkara baik atau buruk.

Cuma, adalah idea yang baik untuk memikirkan apa kesannya dari emosi yang akan dicurahkan. Emosi yang tidak terkawal boleh menyebabkan banyak kemudaratan, baik kepada diri sendiri maupun orang lain.

2. Kenal pasti apa yang anda rasakan

Kadang kala, suatu peristiwa dapat mengubah emosi secara spontan. Kemudian, ada tindakan sebagai reaksi yang dijalankan. Sebelum mengambil reaksi ini, anda perlu terlebih dahulu mengenal pasti apa yang sebenarnya dirasakan.

Tanya diri anda:

  • Apa yang anda rasakan? (kecewa, keliru, marah, gembira, sedih, atau yang lain)
  • Apa yang membuatkan anda berasa begitu? (Pencetus)
  • Adakah penjelasan yang masuk akal untuk keadaan yang menyebabkan emosi anda?
  • Apa yang anda mahu lakukan mengenai perasaan itu? (menjerit, membuang barang, dll.)
  • Adakah cara yang lebih baik untuk mengekspresikan emosi?

Kerangka pemikiran ini akan membantu anda mengawal emosi anda dengan lebih baik sebelum bertindak balas.

3. Bernafas

Seseorang boleh diam dan tidak dapat melakukan apa-apa apabila terlalu gembira, sangat marah, atau sangat sedih. Cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan menarik nafas dalam-dalam.

Tujuannya bukan untuk membuat emosi hilang, tetapi untuk menenangkan badan sehingga dapat berfikir dengan jelas dan mengenal pasti apa yang sebenarnya dirasakan. Ini akan membantu anda membuat reaksi yang tepat.

4. Luahkan emosi anda pada waktu dan tempat yang tepat

Selalu ada masa dan tempat untuk semuanya, termasuk mengekspresikan emosi. Menangis, berteriak, dan memukul sesuatu yang tidak terkawal adalah tindak balas yang sangat biasa untuk menghilangkan kemarahan dan ketegangan.

Anda hanya perlu tahu bila dan di mana emosi ini perlu dinyatakan. Berteriak kepada atasan anda di tempat kerja kerana tindakan tatatertib yang tidak adil tidak akan membantu anda menyelesaikan masalah. Sebaliknya, anda mungkin menghadapi masalah baru.

5. Bersendirian sebentar

Menjaga jarak anda dari orang ramai adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk mengawal emosi anda. Jarak di sini mungkin fizikal, seperti meninggalkan situasi yang menjengkelkan. Walaupun, anda juga dapat membuat jarak mental dengan mengalihkan perhatian diri sendiri.

Cuba buat perkara lain yang boleh membawa kembali mood. Kerana, mood sangat mempengaruhi emosi seseorang.

Luangkan masa untuk berjalan-jalan, berkomunikasi secara intensif dengan orang tersayang, luangkan masa beberapa minit dengan haiwan kesayangan anda, atau menonton video lucu.

6. Meditasi

Cara terakhir untuk mengawal emosi adalah melalui meditasi. Langkah ini sangat sesuai jika anda mengalami kekacauan emosi yang melampau. Dengan bertafakur, anda boleh duduk dan berehat, melepaskan tekanan, dan berusaha melepaskan semua kemarahan anda.

Petikan dari garis kesihatan, Meditasi dapat meningkatkan kemampuan anda untuk menerima semua emosi yang anda dapat dari sebuah acara. Penerimaan boleh membuat anda lebih tenang dan mengelakkan penolakan yang membawa kepada gangguan mental.

Itulah enam cara untuk mengawal emosi yang boleh anda lakukan. Jadikan langkah di atas sebagai kebiasaan agar emosi dan mood lebih mudah dikawal. Semoga berjaya!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Akses perkhidmatan 24/7 melalui aplikasi Grab Health sekarang. Sekarang, semua maklumat kesihatan ada di hujung jari anda!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found