Kesihatan

Ketahui Kebaikan Daun Patikan Kebo, Tanaman Rumpai untuk Kesihatan

Daun Euphorbia hirta atau patikan kebo adalah tanaman rumpai yang mempunyai banyak faedah. Manfaat kesihatan patikan kebo yang paling terkenal adalah membantu merawat asma.

Selain itu, terdapat banyak faedah lain, seperti mengatasi masalah pencernaan, baik untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu. Untuk lebih lanjut mengenai faedah daun kebo patikan, mari kita lihat ulasan berikut.

Kebaikan daun kebo patikan untuk kesihatan

Ubat ini telah lama dikenal sebagai herba dan digunakan untuk pelbagai ubat tradisional, termasuk untuk merawat:

1. Untuk mengatasi asma

Tumbuhan ini mempunyai nama lain rumpai asma. Ia dinamakan seperti itu kerana diketahui dapat membantu menyembuhkan asma. Kerana euphorbia hirta menunjukkan sifat antibakteria dan antijamur.

Oleh itu, manfaat daun kebo patikan dalam merawat asma mungkin terletak pada hubungan sinergis antara flavonoid, sterol, dan triterpenoid serta sifat antibakteria dan antijamur mereka.

2. Berpotensi menjadi penawar TB

Daun patikan kebo bersama dengan tanaman lain seperti Lantana camara, Mukia maderaspatana dan Abutilon indicum, dikaji untuk menentukan faedahnya sebagai ubat TB.

Kerana keempat-empat tumbuhan tersebut diketahui mempunyai aktiviti antimikrobial yang terbukti. Kesimpulan sebuah kajian, bahawa keempat-empat tanaman ubat yang dikaji adalah sumber yang berpotensi untuk formulasi ubat anti-TB.

3. Masalah gastrousus

Walaupun lebih dikenali sebagai ubat alternatif untuk asma, manfaat daun kebo patikan lain yang terkenal adalah mengatasi masalah gastrointestinal. Yaitu masalah yang berkaitan dengan pencernaan, seperti cirit-birit, sembelit, parasit usus, mual, muntah, pedih ulu hati dan ulser perut.

Walaupun digunakan untuk perubatan tradisional, tetapi kajian pada haiwan menunjukkan manfaat daun kebo patikan untuk mengurangkan cirit-birit terbukti dengan baik. Ini kerana kandungan quercitrin, flavonoid glycoside yang terdapat di dalam daun patikan kebo.

Kajian lain mengenai tikus juga membuktikan kebaikan daun ini untuk mengatasi GERD. Keupayaan daun patikan kebo untuk merawat GERD adalah kerana etil asetat yang terdapat dalam ekstrak tumbuhan ini.

4. Ubat malaria

Daun patikan kebo mempunyai sifat antiplasmodial yang dapat digunakan untuk mengatasi demam. Kemudian dipercayai juga berpotensi untuk rawatan antimalaria kerana ekstrak etanol.

Penggunaan daun patikan kebo untuk rawatan malaria digabungkan dengan penggunaan daun amygdalina vernonia. Kerana kandungan flavonoid, alkaloid, tanin, saponin dan terpenoid dari daun ini dapat menyokong khasiat daun kebikan patikan.

5. Menyembuhkan luka

Manfaat tumbuhan ini yang boleh digunakan setiap hari adalah untuk merawat luka. Bermula dari luka terbuka, luka bakar, ruam, bisul dan luka lain pada kulit.

Penggunaan daun kebo patikan untuk luka dipercayai mempercepat proses penyembuhan dengan merangsang aliran darah dan merangsang pertumbuhan semula sel baru.

Sementara kandungan antioksidan pada daun kebo patikan diyakini dapat membuat kulit tampak lebih sihat. Ia dapat membantu mengatasi kerosakan selaran matahari dan menghilangkan tanda-tanda penuaan pramatang.

6. Menggalakkan susu ibu

Beberapa kajian, salah satunya adalah penyelidikan pada tikus betina, membuktikan bahawa ekstrak daun patikan kebo dapat membantu melancarkan pengeluaran susu ibu dan menyokong prolaktin, hormon yang meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, terdapat banyak lagi manfaat daun kebo patikan yang dipercayai terdapat dalam perubatan tradisional. Walau bagaimanapun, ia tidak disokong oleh penyelidikan. Beberapa faedah ini termasuk:

  • Meningkatkan kesuburan dan menjaga kesihatan seksual lelaki
  • Menyembuhkan cacing usus
  • Meningkatkan sistem ketahanan badan
  • Menyembuhkan gigitan ular dan serangga
  • Mengatasi masalah disentri
  • Bronkitis
  • Gonorea, dan lain-lain

Manfaat lain dari daun kebo patikan

Selain memberikan manfaat langsung untuk kesihatan, daun kebo patikan juga memberikan manfaat tidak langsung untuk kesihatan. Seperti membantu mencegah penyebaran demam denggi.

1. Sebagai ovisida

Menurut satu jurnal, kandungan sebatian dalam ekstrak daun patikan kebo dapat digunakan sebagai ovicides. Ovicida boleh ditafsirkan sebagai memusnahkan telur.

Sekiranya digunakan di tempat-tempat di mana terdapat telur nyamuk Aedes aegypti, maka daun kebikan patikan akan membantu mencegah telur menetas.

Menurut jurnal, ekstrak daun patikan kebo dapat digunakan dengan kepekatan 0.125 hingga 1 persen. Semakin tinggi kepekatan ekstrak daun patikan kebo yang digunakan, semakin banyak telur yang tidak menetas.

Adakah kesan sampingan dari penggunaan daun kebo patikan?

Walaupun belum terbukti secara meluas oleh penyelidikan ilmiah, tidak digalakkan untuk memakan ramuan daun kebikan patikan dalam jumlah besar. Dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan muntah.

Untuk memastikan dos yang sesuai, tidak ada salahnya meminta pengamal ubat-ubatan herba, sebelum meminumnya. Di samping itu, ia dilaporkan dari WebMD, lebih baik jika rawatan menggunakan daun kebo patikan tidak dilakukan oleh ibu hamil.

Kerana minum ramuan daun patikan kebo boleh menyebabkan pengecutan rahim dan boleh menyebabkan keguguran. Demikianlah tinjauan mengenai pelbagai manfaat daun kebo patikan untuk kesihatan dan juga kemungkinan kesan sampingan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!