Kesihatan

Cara menghilangkan kebotakan dengan 8 rawatan semula jadi yang terbukti berkesan

Ditulis oleh: Lita

Sama seperti bahagian tubuh yang lain, rambut kadang-kadang juga mengalami masalah mulai dari kelemumur, rambut gugur, hingga kebotakan. Sejumlah rawatan semula jadi adalah kaedah ampuh untuk mengatasi kebotakan.

Rambut adalah mahkota, baik lelaki dan wanita, tentu saja ingin memiliki rambut yang cantik untuk menyokong penampilan mereka. Satu masalah yang sangat membimbangkan adalah kebotakan.

Kebotakan boleh menyebabkan seseorang menjadi rendah diri sehingga mereka tidak yakin untuk bersosial. Ia mungkin terdengar remeh, tetapi akan berbahaya jika dibiarkan. Nasib baik, ada banyak cara untuk merawat kebotakan.

Baca Juga: Kerajaan Memerlukan Semua Orang Memakai Topeng, Mana Yang Sesuai Untuk Anda?

Cara merawat kebotakan dengan rawatan semula jadi

Tidak hanya perlu berjumpa doktor, cara mengatasi kebotakan juga dapat dilakukan dengan rawatan semula jadi di rumah. Apa sahaja, lihat penjelasan di bawah.

1. Aloe vera

Aloe vera merawat kebotakan secara semula jadi. Foto: //www.almanac.com/

Sekiranya kebotakan yang dialami tidak terlalu parah, maka lebih baik anda melakukan rawatan sendiri di rumah. Selain lebih selamat, penjagaan di rumah juga lebih murah. Lidah buaya dapat menguatkan akar rambut dan merangsang pertumbuhan rambut baru.

Pertama, bilas rambut dengan air bersih kemudian sapukan daging kulit buaya ke kulit kepala secara merata. Kemudian biarkan selama 15 minit dan bilas lagi hingga bersih. Lakukan sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

2. Elakkan tekanan

Elakkan tekanan untuk mengelakkan kebotakan menjadi semakin teruk. Foto: //globalnews.ca/

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh mencetuskan keguguran rambut? Ini kerana tekanan dapat menekan pengeluaran hormon pertumbuhan rambut sehingga rambut mudah gugur. Walaupun dibiarkan terlalu lama boleh menyebabkan kebotakan.

3. Elakkan menyikat rambut ketika basah

Jangan menyikat rambut ketika basah, kerana boleh menyebabkan rambut gugur. Foto: //www.newwomanindia.com/

Sekiranya rambut anda sangat nipis dan mulai botak, maka elakkan semua aktiviti yang boleh membuat kebotakan menjadi lebih teruk. Salah satunya adalah dengan mengelakkan menyikat rambut ketika basah.

Rambut basah sangat mudah patah dan gugur ketika disisir. Adalah idea yang baik untuk menyikat rambut sebelum mencuci rambut sehingga tidak kusut setelah mencuci.

4. Menambah bilangan makanan yang mengandungi Biotin

Biotin adalah salah satu bahan yang dapat mengatasi kebotakan. Perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi biotin untuk merangsang pertumbuhan rambut baru dan menguatkan akar rambut.

Adapun beberapa makanan yang mengandung banyak biotin adalah telur, susu, kacang, bawang, dan bijirin.

5. Mengurut kulit kepala

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk merangsang pertumbuhan rambut baru adalah dengan merangsang akar rambut. Cara merangsang folikel rambut adalah dengan melakukan urutan ringan pada kulit kepala.

6. Tingkatkan Air

Minum banyak air. Foto: //www.shutterstock.com/

Cara lain untuk mengatasi kebotakan adalah dengan minum lebih banyak air. Kekurangan cecair di dalam badan akan menyebabkan beberapa organ badan tidak berfungsi dengan baik dan salah satunya adalah akar rambut.

Sel pertumbuhan rambut akan menjadi dehidrasi sehingga mereka mengecut dan berhenti menghasilkan hormon pertumbuhan rambut.

Minum air secukupnya setiap hari untuk menghidrat sel rambut. Elakkan juga minuman yang mengandungi kafein kerana kafein sebenarnya menghalang pertumbuhan rambut yang akan memperburuk kebotakan.

7. Pemindahan rambut

Kaedah ini sangat berkesan dan kekal. Anda akan mendapat rambut tebal dan cantik seperti yang anda mahukan. Dengan memindahkan air mata kecil dari kulit kepala berbulu ke kulit kepala botak, kepala akan kembali dipenuhi rambut.

Walau bagaimanapun, kaedah ini sangat mahal. Selain itu, pemindahan rambut juga mempunyai risiko yang boleh menyebabkan pendarahan dan bahkan kegatalan pada kulit kepala.

Baca Juga: Rambut Bayi Tidak Tetap Lebat, Gunakan Rawatan Dengan 7 Bahan Semula Jadi Ibu Ini

8. Berhenti menggunakan ubat

cara mengatasi kebotakan dengan mengurangkan pengambilan ubat. Foto: //www.shutterstock.com/

Beberapa ubat yang anda ambil boleh mencetuskan keguguran rambut. Sekiranya anda selesai menjalani rawatan, anda harus segera berhenti menggunakan ubat tersebut agar rambut dapat tumbuh semula.

Tetapi anda masih boleh mengelakkan kebotakan dengan terus memakan makanan yang sangat berkhasiat sehingga sel rambut masih dapat menjaga kesihatannya.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi kebotakan, baik pada lelaki dan wanita. Sebelum kebotakan berlaku, anda harus melakukan penjagaan rambut dengan baik mulai sekarang.

Ajukan soalan mengenai kesihatan kepada doktor yang dipercayai di Good Doctor, mari bertanya sekarang!