Kesihatan

Mempunyai Manfaat yang Sihat, Inilah Sebab Anda Harus Meminum Selepas Seks

Orang mungkin pernah mendengar bahawa membuang air kecil selepas hubungan seks mempunyai manfaat, terutama bagi wanita. Ini kerana kencing membuang bakteria dari badan, yang dapat membantu mencegah perkembangan jangkitan saluran kencing.

Berikut adalah lebih banyak sebab mengapa anda perlu kencing selepas melakukan hubungan seks.

Baca juga: Adakah Terapi Urin Sangat Bermanfaat bagi Tubuh? Inilah penjelasannya

Mengapa saya mesti kencing selepas seks?

Buang air kecil selepas seks adalah tabiat dan betul. Ini sangat bermanfaat untuk kesihatan wanita. Berikut adalah beberapa sebab:

1. Mencegah jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku di mana-mana kawasan sistem kencing, seperti pundi kencing, uretra, atau ginjal.

Jangkitan saluran kencing biasanya berlaku apabila bakteria memasuki saluran kencing melalui uretra dan mula membiak di pundi kencing. Sekiranya pertahanan semula jadi saluran kencing gagal, bakteria dapat tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

Apakah faktor risiko jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita. Beberapa perkara khusus yang meningkatkan risiko wanita untuk dijangkiti adalah:

  • Anatomi wanita, uretra wanita lebih pendek daripada lelaki. Ini mengurangkan jarak bakteria yang harus dilalui untuk memasuki pundi kencing.
  • Jenis kontrasepsi tertentu, wanita yang menggunakan diafragma dan / atau agen spermisid untuk kawalan kelahiran mempunyai risiko peningkatan jangkitan.
  • Aktiviti seksual, risiko pendedahan lebih besar pada wanita yang aktif secara seksual berbanding wanita yang tidak. Risiko anda juga meningkat sekiranya anda mempunyai pasangan seks baru.
  • Menopaus, penurunan kadar estrogen setelah menopaus menyebabkan perubahan pada saluran kencing, menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan.

2. Uretra wanita lebih pendek

Uretra adalah organ seperti tiub yang membantu mengeluarkan air kencing dari pundi kencing. Uretra betina lebih pendek sekitar 2.5 hingga 4 sentimeter, daripada lelaki sekitar 15 hingga 20 sentimeter.

Keadaan ini menjadikan wanita lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing, kerana bakteria harus menempuh jarak yang lebih pendek untuk memasuki pundi kencing.

Gejala jangkitan saluran kencing adalah sensasi terbakar di uretra ketika membuang air kecil. Ini kerana bakteria boleh tumbuh di pundi kencing, buah pinggang, atau uretra.

3. Menjaga kesihatan pundi kencing

Kesihatan pundi kencing secara langsung boleh mempengaruhi kehidupan seks. Pundi kencing terletak di antara tulang pelvis dan merupakan organ berongga berotot yang mengembang untuk menampung air kencing.

Otot pundi kencing mengendur ketika mengisi dengan air kencing, tetapi setelah berada dalam kapasiti penuh, ia akan menghantar isyarat ke otak untuk mengosongkannya.

Semasa hubungan seks, bakteria dapat memasuki uretra, meningkatkan peluang seseorang mendapat jangkitan. Inilah sebabnya mengapa selalu membuang air kecil selepas hubungan seks kerana kencing mengeluarkan kuman.

Melakukan hubungan seks dengan pundi kencing penuh juga meningkatkan kemungkinan anda mengalami tekanan urin. Keadaan ini berkembang disebabkan oleh otot lantai panggul yang lemah atau sfinkter uretra yang lemah.

Dalam keadaan ini, pundi kencing dapat mengeluarkan air kencing semasa melakukan pergerakan yang memberi tekanan, seperti batuk, bersenam, ketawa, bersin, atau melakukan hubungan seks.

Bagaimana jika tidak ada keinginan untuk kencing?

Apabila tidak ada isyarat badan untuk membuang air kecil, terasa malas untuk bergerak dari tempat tidur ke bilik mandi. Melancarkan dari CNN Indonesia, ada beberapa cara terdapat aktiviti membuang air kecil:

  • Minum lebih banyak air, semakin banyak air yang diminum, semakin banyak air kencing mengalir. Maka ini menimbulkan keinginan untuk membuang air kecil.
  • Rangsangan suara, menonton atau mendengar suara air mengalir dapat merangsang keinginan untuk membuang air kecil.
  • Duduk di tandas. Luangkan masa untuk duduk di tandas sebagai rangsangan untuk membuang air kecil.

Kencing selepas seks dapat membantu membuang bakteria dari uretra, sehingga membantu mencegah jangkitan saluran kencing. Ini mungkin sangat berguna untuk wanita, atau orang yang terdedah kepada jangkitan.

Walau bagaimanapun, membuang air kecil selepas seks tidak akan mencegah kehamilan atau jangkitan seksual (IMS). Orang harus berjumpa doktor jika mereka mengalami gejala jangkitan atau IMS. Sebilangan orang juga mungkin memerlukan rawatan dengan antibiotik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!