Kesihatan

Khasiat Asid Folik dan Mengapa Penting untuk Wanita Makan

Setiap orang memerlukan asid folik untuk kesihatan, tetapi asid folik memainkan peranan yang sangat penting bagi wanita. Apakah faedah asid folik untuk wanita?

Asid folik adalah vitamin sintetik larut dalam air, yang biasanya terdapat dalam makanan tambahan dan makanan yang diperkaya (makanan yang diperkaya). Asid folik adalah folat versi buatan manusia, yang merupakan vitamin B yang terdapat secara semula jadi dalam sejumlah makanan.

Baca Juga: Sesak Nafas Kerana Asid Perut, Kenali Punca dan Pencegahannya!

Khasiat asid folik untuk wanita

Asid folik terkenal dengan khasiatnya untuk mencegah kecacatan kelahiran pada bayi, jadi penting bagi wanita dan wanita hamil. Tetapi selain manfaat kehamilan dan janin, asid folik juga mempunyai peranan penting lain untuk kesihatan.

Berikut adalah beberapa faedah asid folik untuk wanita:

Perlindungan kesihatan wanita

Manfaat utama asid folik bagi wanita adalah menjaga kesihatan. Makanan tambahan dengan asid folik dapat membantu mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan, termasuk preeklamsia.

Di samping itu, tahap folat yang tinggi pada wanita juga dikaitkan dengan penurunan risiko kelahiran prematur.

Manfaat asid folik untuk wanita adalah untuk mencegah kecacatan kelahiran

Tanpa asid folik yang mencukupi di dalam badan, tiub saraf bayi mungkin tidak ditutup dengan betul dan ini boleh berkembang menjadi masalah kesihatan, yang disebut kecacatan tiub saraf.

Kecacatan ini dikenali sebagai spina bifida (perkembangan saraf tunjang atau saraf tunjang yang tidak lengkap), dan anencephaly (perkembangan bahagian otak yang tidak lengkap).

Bayi dengan anencephaly biasanya tidak berumur panjang, dan bayi dengan spina bifida mungkin cacat kekal. Pengambilan asid folik yang mencukupi dapat melindungi bayi dari kecacatan tiub saraf sekurang-kurangnya 50 peratus.

Mengekalkan kesuburan wanita

Pengambilan folat tambahan yang lebih tinggi (lebih daripada 800 mikrogram sehari) dikaitkan dengan kadar kelahiran hidup yang lebih tinggi pada wanita yang menjalani teknologi pembiakan dibantu.

Manfaat asid folik untuk wanita juga penting untuk kualiti, implantasi dan pematangan oosit (telur).

Mengurangkan risiko hipertensi

Satu kajian menunjukkan faedah asid folik bagi wanita dapat mengurangkan risiko hipertensi. Wanita yang mengambil lebih banyak asid folik mempunyai risiko penurunan tekanan darah tinggi (hipertensi).

Pencegahan dan rawatan anemia

Manfaat lain dari asid folik bagi wanita adalah mencegah anemia. Anemia berlaku apabila darah tidak dapat membawa cukup oksigen ke tubuh, yang membuat anda pucat, letih, atau lemah.

Di sinilah asid folik berperanan menjaga kesihatan darah dengan membantu sel darah merah terbentuk dan tumbuh.

Kesihatan otak dan mental

Penyelidikan menunjukkan tahap folat darah rendah dikaitkan dengan fungsi otak yang lemah, dan peningkatan risiko demensia. Kajian menunjukkan bahawa suplemen asid folik dapat meningkatkan fungsi otak bagi mereka yang mengalami gangguan mental dan membantu merawat Alzheimer.

Orang yang mengalami kemurungan juga terbukti mempunyai kadar folat dalam darah yang lebih rendah daripada orang yang tidak mengalami kemurungan. Kajian menunjukkan bahawa asid folik dapat mengurangkan gejala depresi ketika digunakan bersamaan dengan ubat antidepresan.

Manfaat asid folik untuk wanita dapat mengurangkan faktor risiko penyakit lain

Manfaat asid folik untuk wanita juga membantu mengurangkan risiko penyakit lain, seperti penyakit jantung. Penyelidikan menunjukkan bahawa asid folik dapat mengurangkan kadar homosistein dan risiko penyakit jantung. Selain itu, asid folik juga dapat membantu mengatasi keradangan (inflamasi).

Baca juga: Apa Kepentingan Memenuhi Kalsium untuk Wanita Hamil? Inilah Jawapannya!

Cara mendapatkan asid folik untuk pemakanan badan

Anda boleh mendapatkan asid folik untuk pengambilan nutrien badan anda dengan dua cara:

Melalui makanan

Folat boleh didapati secara semula jadi dalam beberapa makanan, seperti bayam, sayur-sayuran berdaun gelap, sayur-sayuran berdaun, jeruk dan jus oren, kacang-kacangan, unggas (ayam, ayam belanda), daging, dan biji-bijian.

Asid folik juga terdapat dalam makanan yang diperkaya (makanan yang diperkaya atau makanan yang diperkaya), seperti roti, bijirin, tepung, pasta, beras, dan lain-lain. Cari istilah makanan yang diperkaya atau makanan yang diperkaya dalam senarai ramuan untuk mengetahui sama ada makanan itu mengandungi asid folik.

Sebagai vitamin

Mungkin tidak mudah untuk selalu makan makanan yang mengandungi semua nutrien yang anda perlukan setiap hari. Walaupun dengan perancangan yang teliti, anda mungkin tidak mendapat semua vitamin yang anda perlukan dari diet biasa anda.

Untuk ini, anda boleh mengambil vitamin asid folik. Sebilangan besar vitamin yang dijual biasanya mengandungi 400 mikrogram, atau 100 peratus daripada nilai asid folik harian. Periksa label untuk memastikan.

Dos pengambilan asid folik

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan setiap wanita mendapatkan 400 mikrogram asid folik setiap hari. Semua wanita perlu terbiasa mengambil asid folik setiap hari, walaupun mereka tidak merancang untuk hamil.

Terdapat sebab untuk ini, pertama, kadang-kadang alat kontraseptif tidak berfungsi, jadi kehamilan berterusan walaupun tidak dirancang.

Kedua, kecacatan kelahiran otak dan tulang belakang boleh berlaku pada beberapa minggu pertama kehamilan, dan selalunya sebelum anda mengetahui bahawa anda hamil. Pada saat anda mengetahui bahawa anda hamil, mungkin sudah terlambat untuk mencegah kecacatan kelahiran.

Agar asid folik dapat membantu, wanita perlu meminumnya setiap hari, bermula sebelum hamil. Adalah disyorkan untuk semua wanita yang merancang atau dapat hamil untuk mengambil 400-800 mikrogram asid folik, sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum kehamilan dan 2-3 bulan pertama kehamilan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!