Kesihatan

Jangan cuai, inilah cara membersihkan dan menjaga telinga anda dengan selamat

Adakah anda membersihkan telinga dengan Putik kapas? Menggunakan pembalut kapas bukanlah cara yang disarankan untuk menghilangkan kotoran telinga.

Putik kapas sebenarnya boleh mendorong cerumen atau earwax ke saluran pendengaran.

Walaupun kelihatan kotor dan menjijikkan, cerumen melindungi telinga dari serangga kecil dan serpihan pepejal yang masuk. Oleh itu, apakah kaedah yang betul untuk membersihkan telinga anda?

Fungsi Earwax

Ilustrasi serum di telinga. Foto www.healthjade.net

Earwax, juga dikenali sebagai cerumen, adalah cara pelinciran dan melindungi telinga. Cerumen dihasilkan oleh badan dari rambut, kumpulan sel kulit mati, dan lilin dari luar telinga.

Menurut American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery (AAO-HNS), earwax mempunyai sifat antibakteria semula jadi yang dapat membantu melindungi telinga daripada jangkitan.

Ramai orang mencari kaedah untuk membersihkan kotoran telinga yang betul dan selamat untuk kesihatan. Sebenarnya, cerumen sebenarnya dapat keluar secara semula jadi ketika mengunyah dan menggerakkan rahang.

Cara membersihkan kotoran telinga

Gunakan Putik kapas atau alat lain sebenarnya boleh membahayakan telinga dan mendorong cerumen masuk. Akibatnya, terdapat penumpukan dan penyumbatan lilin di telinga dalam.

Lalu, bagaimana membersihkan telinga yang selamat untuk kesihatan? Inilah 4 cara yang boleh anda lakukan untuk membersihkan telinga.

1. Titik telinga

Menggunakan titisan telinga adalah kaedah termudah untuk membersihkan telinga. Pada masa ini, banyak farmasi menjual titisan telinga yang dapat melembutkan lilin padat di telinga.

Titisan pembersih telinga biasanya mengandungi minyak bayi, minyak mineral, gliserin, peroksida, hidrogen peroksida, dan garam.

Letakkan beberapa tetes titisan telinga dengan kepala miring dan tunggu sebentar.

Kemudian, bilas telinga dengan air dan kain bersih. Jangan lupa untuk memperhatikan arahan penggunaannya juga!

2. Cara membersihkan telinga dengan teknik pengairan

Kaedah ini dilakukan dengan meneteskan saluran telinga menggunakan air bersih. Titisan air dibiarkan di telinga condong ke sisi selama kira-kira 15 hingga 30 minit.

Walaupun kelihatan senang dilakukan, pengairan telinga harus dilakukan setelah berunding dengan doktor. Doktor akan memeriksa keadaan telinga terlebih dahulu sama ada ia selamat untuk pengairan.

Kaedah ini tidak digalakkan untuk orang yang mengalami jangkitan telinga, menjalani pembedahan telinga, dan mengalami gegendang telinga yang koyak.

3. Berjumpa doktor

Bukan perkara biasa, pergi ke doktor adalah cara paling selamat dan paling berisiko untuk membersihkan telinga anda. Untuk membersihkan telinga, doktor pada amnya akan menggunakan alat steril khas.

Contohnya, alat penyedut lilin telinga, sudu cerumen, pembersih saluran telinga, dan lain-lain. Sekiranya penumpukan najis terlalu teruk, doktor akan mencadangkan pengambilan ubat.

Penggunaan ubat untuk membersihkan telinga harus seperti yang disyorkan oleh doktor. Kerana, penggunaan dos yang salah dapat merosakkan gendang telinga.

Cara merawat telinga

Selain membersihkan telinga dari kotoran atau cerumen, anda juga perlu melakukan cara lain untuk merawat telinga anda.

Merawat telinga berguna untuk menjaga kebersihan, kesihatan, dan kemampuan pendengaran anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga telinga anda yang selamat dan boleh anda lakukan di rumah:

1. Gunakan penutup telinga

Penggunaan penutup telinga sangat digalakkan, terutamanya ketika anda berada di kawasan yang bising. Seperti tempat konsert, mesin pemotong rumput, gergaji besi, dan bunyi lain.

2. Kurangkan kelantangan

Adakah anda suka mendengar muzik dengan fon telinga? Jangan gunakan kelantangan yang terlalu besar. Anda dinasihatkan untuk mengikuti peraturan 60/60.

Maksudnya, mendengar dengan fon kepala pada kelantangan tidak lebih dari 60 peratus selama tidak lebih dari 60 minit sehari.

Earbud sangat berbahaya, kerana pas di sebelah gegendang telinga. Sekiranya boleh, pilih fon kepala telinga.

3. Beri telinga rehat

Cara menjaga telinga seterusnya adalah dengan memberi waktu rehat pada telinga. Sekiranya anda terdedah kepada bunyi yang kuat untuk waktu yang lama, seperti di konsert atau bar, telinga anda memerlukan masa untuk sembuh.

Lebih-lebih lagi, penyelidik mendapati bahawa telinga anda memerlukan ketenangan rata-rata 16 jam untuk pulih dari satu malam yang kuat.

4. Berhenti menggunakan kapas kapas

Kapal kapas biasanya digunakan untuk mengeluarkan lilin telinga dari saluran telinga. Tetapi ini jelas tidak digalakkan, seperti yang telah dibincangkan pada poin sebelumnya.

Telinga adalah organ yang mampu membersihkan diri, dan lilin telinga atau lilin telinga mengelakkan habuk dan zarah berbahaya lain memasuki saluran.

Selain itu, memasukkan apa sahaja ke dalam saluran telinga berisiko merosakkan organ sensitif seperti gendang telinga. Sekiranya anda ingin membersihkan telinga, lakukan kaedah yang sesuai pada titik sebelumnya, ya.

5. Ambil ubat hanya mengikut arahan

Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDS) seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen, kadang-kadang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran di telinga.

Pastikan anda berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat jenis ini supaya anda mendapat dos yang tepat dan tidak membahayakan telinga anda.

6. Pastikan telinga anda kering

Kelembapan berlebihan membolehkan bakteria masuk dan menyerang saluran telinga. Ini boleh menyebabkan jangkitan telinga dan boleh menjejaskan kemampuan pendengaran.

Setelah mandi atau berenang, jangan lupa mengeringkan telinga dengan tuala. Sekiranya anda dapat merasakan air di telinga anda, condongkan kepala ke sisi dan tarik perlahan cuping telinga untuk mengeluarkan air.

Semasa berenang, anda juga dapat memastikan bahawa telinga anda tetap kering dan sihat dengan menggunakan penutup telinga khas untuk perenang, yang menyekat air memasuki saluran telinga.

7. Bangun dan bergerak

Cara seterusnya untuk menjaga kesihatan telinga adalah dengan bersenam. Siapa sangka bahawa senaman juga boleh memberi kesan pada kesihatan telinga.

Latihan kardio seperti berjalan, berlari, atau berbasikal mengepam darah ke semua bahagian badan, termasuk telinga. Ini membantu telinga dalam kekal sihat dan berfungsi dengan baik.

8. Menguruskan tekanan

Cara menjaga kesihatan telinga yang tidak kurang pentingnya adalah menguruskan tahap tekanan. Tekanan dan kegelisahan dikaitkan dengan tinnitus sementara dan kekal (berdering di telinga).

Tekanan yang tinggi menyebabkan tubuh memasuki mod pertempuran yang merupakan reaksi naluri yang mengisi badan dengan adrenalin untuk membantu melawan atau lari dari bahaya.

Proses ini memberi banyak tekanan pada saraf, aliran darah, panas badan, dan banyak lagi. Biasanya tekanan dan tekanan ini dianggap memancar ke telinga dalam dan menyumbang kepada gejala tinnitus.

9. Lakukan pemeriksaan berkala

Untuk merawat kesihatan telinga dan pendengaran, kaedah terbaik adalah menjalani rawatan berkala dengan doktor THT.

Kehilangan pendengaran secara amnya berlaku secara beransur-ansur. Dengan pemeriksaan berkala, anda dapat mencegah gangguan yang lebih serius.

Mengapa telinga perlu dibersihkan?

Membersihkan telinga terlalu kerap boleh menyebabkan telinga menjadi kering dan gatal. Walau bagaimanapun, cerumen dapat berkumpul dan mempengaruhi pendengaran. Ramai orang tidak membersihkan kotoran telinga dalam masa yang lama.

Ini tentu saja berbahaya kerana boleh menyebabkan lilin mengeras di telinga. Kesannya, akan menyebabkan jangkitan pada saluran pendengaran. Terdapat banyak gejala lilin mengeras di telinga. Sebilangannya adalah sakit telinga, telinga terasa kenyang, dan bunyi di telinga.

Oleh itu, penting untuk mengetahui cara membersihkan telinga yang selamat untuk kesihatan. Pergi ke doktor semasa mendengar jika anda mula merasa terganggu.

Doktor boleh memeriksa keadaan saluran telinga dalaman anda dan menentukan sama ada kehilangan pendengaran disebabkan oleh penumpukan lilin atau penyakit lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found