Kesihatan

Ini adalah cara merawat luka sehingga tidak meninggalkan bekas luka pada kulit

Kadang-kadang beberapa kemalangan tidak dapat dielakkan sehingga kulit cedera. Terdapat pelbagai langkah penjagaan luka yang boleh anda lakukan untuk menjadikan kulit anda kembali normal seperti sebelumnya.

Dalam proses penyembuhan, luka sering meninggalkan bekas luka yang sukar dikeluarkan. Namun, dengan penjagaan yang betul, bekas luka ini dapat dihilangkan.

Baca Juga: Jangan Panik, Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Luka Bakar yang Harus Anda Ketahui!

Cara merawat luka berdasarkan jenis luka

Sebelum merawat luka, kenal pasti jenis luka yang anda alami. Penting untuk mendapatkan pertolongan sebaik sahaja luka itu berlaku agar tidak ada jangkitan serius.

Melecur

Luka bakar boleh berlaku apabila anda terdedah kepada kebakaran, cahaya matahari, bahan kimia atau elektrik. Jenis kecederaan ini boleh menjadi teruk atau ringan bergantung kepada keparahannya.

Pembakaran menjadikan sel kulit anda mati. Kulit yang rosak ini akan menghasilkan protein yang dipanggil kolagen untuk memperbaiki dirinya sendiri.

Semasa kulit sembuh, mengeras, kawasan yang terbakar dan berubah warna akan membentuk bekas luka. Sebilangan luka sementara dan hilang dengan masa, sementara yang lain akan tinggal dan meninggalkan parut.

Luka parut bervariasi dari kecil hingga besar. Luka bakar yang besar dan mencapai wajah dan badan yang lebar boleh mengganggu penampilan anda. Dengan rawatan segera dan tepat, luka bakar anda dapat diatasi dengan baik.

Rawatan luka bakar

Luka bakar kecil dapat diatasi dengan menyejukkan kawasan yang terjejas. Caranya, gunakan kompres sejuk (bukan air ais) sehingga rasa sakit mereda. Sekiranya terdapat objek yang tersekat di kawasan yang terbakar, angkat. Contohnya cincin atau gelang.

Luka bakar biasanya akan menyebabkan lepuh atau lepuh dipenuhi dengan cecair. Lepuh ini tidak boleh retak kerana mengandungi cecair yang dapat melindungi kulit dari jangkitan. Walau bagaimanapun, jika lepuh pecah dengan sendirinya, bersihkan dengan segera. Gunakan air dan sabun ringan.

Selepas itu, sapukan salap antibiotik. Tetapi jika ruam muncul, hentikan penggunaan salap. Apabila luka bakar benar-benar sejuk, sapukan losyen yang mengandungi lidah buaya atau pelembap. Tutup luka dengan pembalut steril secara longgar.

Pembalut menghalang udara keluar dari kawasan itu, mengurangkan rasa sakit dan melindungi kulit yang melepuh dari geseran atau tekanan.

Luka terbuka

Luka terbuka adalah koyakan pada kulit yang melibatkan tisu luaran dan dalaman badan. Sekurang-kurangnya setiap orang pernah mengalami luka ini dalam hidup mereka.

Penyebabnya berbeza-beza, dari ditimpa, terkena objek tajam atau bahkan kemalangan semasa memandu. Dalam kes yang serius, anda memerlukan rawatan secepat mungkin, terutamanya jika terdapat pendarahan berat yang berlangsung lebih dari 20 minit.

Penjagaan luka terbuka

Rawatan luka terbuka bergantung pada betapa teruknya air mata. Sekiranya luka masih ringan, anda boleh mengubatnya sendiri.

Pertama, bersihkan luka dengan air sejuk. Kemudian bersihkan dengan kain steril, air suam dan sabun ringan. Sapukan salap antibiotik, kemudian tutup bahagian luka dengan pembalut steril dan plaster.

Bersihkan kawasan luka setiap hari dengan sabun dan air dan ubah pembalut baru. Selepas beberapa hari, anda perlu menanggalkan pembalut untuk mempercepat penyembuhan.

Rawatan luka terbuka memerlukan rawatan perubatan jika air mata terlalu lebar dan menyebabkan pendarahan.

Calar

Goresan juga boleh disebut sebagai lecet. Jenis luka ini berlaku ketika kulit menggosok permukaan kasar, menyebabkan calar pada kulit. Lepuh paling kerap berlaku di kawasan siku, lutut, atau tulang kering.

Untuk mengubatinya, anda perlu membersihkan kawasan lepuh terlebih dahulu. Pastikan kedua tangan bersih dan kemudian bersihkan luka dengan air sabun untuk mengelakkan jangkitan.

Kemudian keringkan dengan kain bersih dan sapukan salap antibiotik. Tutup luka dengan pembalut atau kain kasa yang bersih.

Luka tikam

Luka tusukan adalah luka tusukan kecil yang disebabkan oleh benda tajam atau tajam. Contohnya kuku atau jarum. Luka tikaman boleh merosakkan organ dalaman tanpa banyak pendarahan.

Anda boleh merawat luka tusuk dengan membersihkannya di bawah air yang mengalir sambil menggunakan sabun. Kemudian sapukan lapisan tipis krim antibiotik atau salap (Neosporin, Polysporin).

Tutup luka dengan pembalut. Untuk memastikan luka tidak dijangkiti atau tetanus, ada baiknya berjumpa doktor.

Baca juga: Kelebihan Kayu Bajakah untuk Kesihatan: Menyembuhkan Luka dan bersifat Antibakteri

Luka diabetes

Pesakit kencing manis biasanya mengalami luka di kaki. Keadaan ini dikatakan oleh American Podiatric Medical Association (APMA) yang dialami oleh 15 peratus orang yang menghidap diabetes, dengan 6 peratus daripadanya menjalani rawatan untuk jangkitan atau komplikasi lain.

Bukan hanya itu, APMA menyatakan bahawa 14-24 peratus pesakit diabetes di Amerika Syarikat yang mengalami kecederaan pada kaki menyebabkan amputasi. Sayangnya, perkembangan luka diabetes pada kaki tidak dapat dicegah.

Penjagaan luka diabetes

Matlamat utama untuk merawat luka diabetes pada kaki adalah untuk mendapatkan penyembuhan secepat mungkin. Kerana semakin cepat anda sembuh, semakin sedikit risiko jangkitan dapat terjadi.

Terdapat beberapa faktor utama yang dapat menentukan kejayaan merawat luka diabetes pada kaki, iaitu:

 • Pencegahan jangkitan
 • Melegakan tekanan di kawasan luka
 • Menanggalkan kulit dan tisu mati
 • Pemakaian ubat atau pembalut luka
 • Mengawal gula darah masalah kesihatan yang lain.

Tidak semua luka di kaki akan dijangkiti. Namun, jika doktor mendiagnosis jangkitan, rawatan untuk luka diabetes pada kaki yang mungkin anda jalani termasuk pemberian antibiotik, pemantauan luka dan kemungkinan dirawat.

Untuk mengelakkan luka diabetes ini tidak dijangkiti, sekurang-kurangnya anda harus:

 • Pastikan tahap gula dalam darah dikawal dengan ketat
 • Pastikan luka bersih dan dibalut
 • Bersihkan luka setiap hari, gunakan pembalut luka atau pembalut
 • Elakkan berjalan tanpa alas kaki.

Luka caesar

Rasa sakit, sakit dan bahkan pendarahan adalah perkara biasa setelah anda menjalani pembedahan caesar. Ini mungkin berlaku kerana anda baru sahaja menjalani operasi besar dan badan anda memerlukan masa untuk pulih.

Cara merawat luka caesar

Selepas melahirkan, doktor akan memberitahu anda cara merawat jahitan sesar yang telah anda lalui. Antara lain adalah:

 • Biarkan kawasan parut kering dan bersih
 • Gunakan air sabun suam untuk mencuci parut pembedahan. Ketuk kawasan tersebut hingga kering setelah selesai membersihkan
 • Sekiranya doktor menggunakan pita pelekat di kawasan luka, biarkan pita itu keluar dengan sendirinya. Biasanya ini berlaku kira-kira seminggu
 • Jangan gunakan produk pembersih yang boleh membuat luka lebih lama sembuh.

Perkara yang harus dielakkan

Cara merawat jahitan sesar juga melibatkan beberapa perkara yang anda boleh dan tidak boleh lakukan. Antara lain adalah:

 • Jangan terburu-buru ketika anda ingin duduk dan menjaga anak kecil anda
 • Rehat ketika anda penat
 • Berjalan setiap hari. Kerana berjalan dapat mencegah pembekuan darah dan sembelit
 • Pegang bantal di kawasan yang dijahit semasa anda ingin batuk atau ketawa
 • Jangan angkat barang yang lebih berat daripada si kecil
 • Jangan mandi sebelum jahitan sembuh dan pendarahan pasca operasi berhenti
 • Tunda hubungan seksual sehingga dibenarkan oleh doktor.

luka bernanah

Luka bernanah boleh timbul dari luka biasa yang dijangkiti. Cara merawat luka bernanah ini bergantung pada seberapa teruk keadaan ini berlaku di dalam badan anda.

Untuk luka bernanah yang disebabkan oleh bisul, anda boleh mengatasinya dengan memampatkan kawasan yang cedera dengan air suam. Usaha ini dapat membantu mengeluarkan nanah dan kering.

Sementara itu, cara mengatasi luka bernanah yang dalam, besar dan sukar dijangkau hanya dapat dilakukan dengan bantuan pegawai perubatan. Doktor hanya boleh membedahnya sehingga nanah keluar dan mengalir.

Untuk jangkitan yang dalam dan sukar disembuhkan, anda memerlukan antibiotik untuk merawat luka ini.

Petua agar luka tidak meninggalkan parut

Setiap luka mempunyai cara pengendalian yang berbeza. Tetapi untuk mengelakkannya daripada terbentuk parut, anda perlu memperhatikan beberapa perkara.

Dilaporkan dari Persatuan Akademi Dermatologi Amerika, Berikut adalah petua penting untuk mengelakkan parut.

Sentiasa menjaga kebersihan luka

Setiap jenis luka, baik luka atau tusukan, mesti dijaga kebersihannya. Pastikan mencuci kawasan tersebut dengan lembut dengan sabun dan air untuk mengelakkan kuman dan kotoran masuk.

Gunakan jeli petroleum

Petroleum jeli penting kerana berfungsi untuk menjaga luka agar lembab dan mencegah luka kering. Apabila luka kering, kudis biasanya akan terbentuk.

Kudis atau kudis ini menjadikan proses penyembuhan luka lebih lama. Selain itu, jeli petroleum akan mengelakkan parut menjadi lebih besar atau gatal.

Elakkan menggaru atau mengikis kudis

Semasa proses penyembuhan luka, anda mungkin mengalami gatal. Tetapi anda perlu menahan diri dari menggaru atau menyentuh kawasan kudis. Menggaru luka atau mengikis kudis menyebabkan keradangan bertambah parah dan mengakibatkan parut.

Tutup luka

Setelah luka dibersihkan dan diberi salap atau petroleum jelly, tutup bahagian luka dengan pembalut dan plaster. Jangan lupa menukarnya setiap hari.

Sapukan pelindung matahari

Setelah luka sembuh, sapukan lapisan pelindung matahari yang nipis. Perlindungan cahaya matahari dapat membantu mengurangkan perubahan warna merah atau coklat pada kulit dan membantu proses luka memudar dengan lebih cepat.

Beberapa luka boleh dirawat di rumah. Sekiranya luka yang anda alami menunjukkan tanda-tanda yang teruk, segera berjumpa doktor. Terutama jika pendarahan sukar dihentikan atau berlaku akibat kemalangan.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.