Kesihatan

Sabun Mandi Boleh Menyebabkan Alergi, Ciri-ciri Ruam Merah hingga Gatal

Sabun mandi adalah produk yang digunakan setiap hari. Tetapi malangnya, sebilangan orang mengalami alergi sabun mandi kerana bahan kimia tertentu di dalamnya. Jadi, apa ciri alergi sabun dan bagaimana memilih sabun yang selamat?

Baca juga: 5 jenis kulit wajah dan cara yang tepat untuk mengenalinya mengikut ciri-cirinya

Sebelum mengetahui ciri-ciri alergi sabun, ketahui terlebih dahulu penyebabnya

Dermatitis kontak adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh alergi terhadap sabun. Dermatitis kontak adalah keadaan yang boleh menyebabkan ruam merah dan gatal.

Dermatitis kontak disebabkan oleh pendedahan kepada bahan pada kulit yang boleh merengsakan kulit atau mencetuskan reaksi alergi. Terdapat banyak bahan yang boleh menyebabkan reaksi ini, termasuk sabun, kosmetik, dan minyak wangi.

Dua jenis dermatitis kontak yang paling biasa termasuk:

Dermatitis kontak yang merengsa

Dermatitis sentuhan perengsa adalah reaksi kulit yang tidak alergi. Ini boleh berlaku apabila bahan merosakkan lapisan luar kulit pelindung. Beberapa orang bertindak balas terhadap perengsa setelah satu kali terdedah. Yang lain mengalami simptom setelah terkena perengsa beberapa kali.

Berikut adalah beberapa contoh perengsa yang boleh menyebabkan keadaan ini.

 • Pemutih dan pencuci
 • Syampu
 • Baja dan racun perosak
 • Bahan udara, seperti habuk papan atau habuk bulu.

Dermatitis kontak alahan

Dermatitis kontak alergi adalah keadaan yang berlaku apabila bahan yang sensitif terhadap kulit (alergen) mencetuskan tindak balas sistem imun. Biasanya keadaan ini hanya berlaku di kawasan yang bersentuhan dengan alergen.

Namun, ia juga dapat dipicu oleh sesuatu yang memasuki tubuh melalui makanan, rempah, atau ubat-ubatan. Apabila anda mengalami alergi terhadap bahan tertentu, reaksi alergi boleh berlaku walaupun anda hanya terdedah kepada alergen dalam jumlah kecil.

Beberapa alergen yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk:

 • Nikel, yang digunakan untuk perhiasan atau gesper
 • Ubat-ubatan tertentu, seperti krim antibiotik atau antihistamin oral
 • Produk penjagaan diri, seperti deodoran, mencuci badan, pewarna rambut, kosmetik, dan cat kuku
 • Produk yang menyebabkan reaksi alergi apabila terkena cahaya matahari (dermatitis sentuhan fotoalergik), mis pelindung matahari.

Sabun adalah bahan yang boleh menyebabkan dermatitis kontak alergi atau dermatitis kontak yang merengsa.

Baca juga: Mencuci muka dengan sabun mandi, apakah kesannya pada kulit wajah?

Apakah simptom alergi sabun?

Melancarkan dari Garis KesihatanWalau bagaimanapun, dermatitis kontak alahan tidak selalu menyebabkan reaksi kulit alergi segera. Sebaliknya, gejala mungkin berlaku antara 12-72 jam setelah terdedah kepada alergen. Nah, berikut adalah beberapa ciri alergi sabun yang penting untuk diketahui.

 • ruam merah
 • Kulit kering
 • Gatal
 • Sensasi terbakar pada kulit
 • Kepekaan terhadap cahaya matahari

Ahli dermatologi yang berpangkalan di New York, Daniel Belkin M.D menjelaskan bahawa biasanya dermatitis kontak alergi akan muncul sebagai ruam gatal pada kawasan yang terdedah, tetapi alahan sabun adalah pengecualian. Kerana, sabun mandi digunakan pada seluruh badan.

"Oleh itu, ia akan muncul sebagai ruam yang tidak rata dan menyebar," jelas Daniel Belkin seperti dikutip dari Memikat. Reaksi alergi boleh berlaku pada bila-bila masa, walaupun anda telah menggunakan sabun yang sama selama bertahun-tahun.

Sekiranya ruam muncul di badan anda secara tiba-tiba dan anda tidak pernah mengalami keadaan kulit tertentu, seperti eksim, ia mungkin disebabkan oleh alergi sabun. Ciri alahan sabun ini mesti diambil kira.

Bagaimana membezakan kerengsaan dari ciri-ciri alergi sabun?

Mengalami kegatalan pada produk tertentu tidak semestinya anda alah terhadap produk tersebut. Mona Gohara M.D, pakar dermatologi mengatakan bahawa dermatitis kontak alergi dan perengsa adalah dua keadaan yang berbeza, tetapi boleh mempunyai ciri yang sama.

"Dermatitis kontak yang merengsa pada dasarnya bukan alergi. Ini boleh datang dari surfaktan berasaskan sabun yang mempunyai pH lebih tinggi daripada kulit dan menyebabkan kerengsaan pada penghalang pelindung ”jelas doktor siswazah Hospital Yale New Haven ini.

Ini boleh menyebabkan kulit kehilangan minyak dan protein penting, menyebabkan kulit kering dan gatal boleh menjadi lebih teruk apabila anda terdedah kepada surfaktan.

Kaedah yang paling tepat untuk menentukan sama ada anda mengalami reaksi alergi atau kerengsaan adalah berjumpa doktor.

Adakah bahan sabun yang perlu dielakkan?

Ciri alergi sabun boleh menyebabkan ketidakselesaan. Oleh itu, anda perlu lebih selektif dalam memilih bahan-bahan dalam sabun mandi anda.

Mengelakkan sabun mandi yang mengandungi wangian boleh membantu. Ini kerana wangian adalah sumber dermatitis kontak biasa.

Sebaliknya, anda juga perlu mengelakkan sabun mandi yang mengandungi alkohol yang tinggi. Kerana alkohol boleh merosakkan lapisan pelindung kulit dan menyebabkan kemerahan dan kerengsaan.

Menurut Belkin, pengawet tahan lama untuk sabun mandi juga boleh menyebabkan kerengsaan, walaupun berasal dari sumber semula jadi. Beberapa contoh pengawet sabun mandi biasa termasuk phenoxyethanol, methylchloroisothiazolinone, hingga chlorphenesin.

Itulah beberapa ciri alergi sabun dan maklumat penting lain yang perlu diketahui. Mengelakkan alergen dan perengsa adalah cara untuk mencegah dan mengurangkan gejala reaksi alergi.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan kulit? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!