Kesihatan

Menyebabkan Ruam ke Lepuh, Inilah Kesan Menggigit Kucing Yang Perlu Anda Ketahui!

Kes digigit seekor tomcat atau crawler beetle selalu menjadi pemandangan, kerana bentuk luka kelihatan parah. Walau bagaimanapun, luka yang dihasilkan dapat sembuh dengan sendirinya.

Sebenarnya, tomcat tidak menggigit atau menyengat, kerengsaan kulit yang timbul adalah pendedahan kepada racun haiwan ini.

Gambaran keseluruhan serangga tomcat

Tomcat adalah serangga yang tergolong dalam kumpulan itu genus paederus. Kumbang ini menyerang semua peringkat umur, mulai dari bayi, kanak-kanak dan orang dewasa.

Tomcat yang matang panjangnya 7-10 mm dan lebar 0,5 mm. Terdapat warna hitam di kepala, perut bawah dan elytral atau kawasan yang menutup sayap dan seperti segmen perut. Selain itu, terdapat juga warna merah pada bahagian dada dan bahagian atas perut.

Haiwan ini adalah serangga yang berguna. Kerana ia adalah pemangsa aktif pada beberapa perosak tanaman padi. Peningkatan jumlah populasi haiwan ini menunjukkan perubahan keseimbangan alam sekitar atau musim hujan yang berpanjangan.

Biasanya, tomcat sering muncul pada waktu petang. Pada waktu malam, kumbang ini tertarik dengan lampu pijar dan neon. Itulah sebabnya kucing jantan sering bersentuhan dengan manusia secara tidak sengaja.

Apakah kesan digigit seekor tomcat?

Walaupun tidak digigit, terkena racun tomcat dapat menyebabkan kerengsaan pada kulit manusia. Kelainan kulit jenis ini disebut dermatitis paederus. Selain itu, racun tomcat juga boleh menyebabkan konjungtivitis.

Racun Tomcat dilepaskan apabila serangga ini tergadai atau ditekan secara tidak sengaja. Pendedahan juga boleh berlaku secara tidak langsung, di mana racun disebarkan melalui tangan atau tuala, pakaian dan barang-barang lain yang telah terdedah.

Gejala yang boleh timbul akibat digigit seekor tomcat adalah seperti berikut:

Gejala klinikal digigit seekor tomcat

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengatakan bahawa gejala dermatitis paederus boleh terjadi ringan, sederhana hingga parah. Anda juga boleh mengalami jangkitan sekunder di tempat kerengsaan ini.

Dalam keadaan ringan, ruam yang muncul hanya sedikit. Kemunculan ruam ini bermula 24 jam selepas anda terdedah dan berlangsung selama 48 jam. Sebilangan orang mengadu rasa panas, panas dan gatal.

Pada jangkitan sederhana, terdapat ruam 24 jam selepas bersentuhan dan kira-kira 48 jam selepas itu akan ada vesikel dengan lepuh yang secara beransur-ansur membesar. Vesikel ini akan kering selama 8 hari, mengelupas dan kemudian menghasilkan parut halus.

Pada kerengsaan yang teruk, terdapat lepuh dan bekas luka berpigmen. Racun tomcat juga boleh menyebabkan neuralgia, arthralgia, demam dan muntah.

Tanda-tanda klinikal pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak gemuk, dermatitis yang muncul biasanya disebut mencium luka. Ini berlaku kerana sentuhan racun berlaku di lipatan kulit.

Akibatnya, sepasang luka atau luka kulit kelihatan sama kerana luka pertama melekat pada kulit lain.

IDAI menyatakan bahawa dalam kes yang luar biasa pada anak sekolah rendah, dermatitis kontak muncul dalam 24 jam dari pendedahan, sementara pembakaran berlaku dalam 4 jam.

Apakah ubat untuk mengatasi kerengsaan akibat tomcat?

Pada masa ini tidak ada pertolongan cemas khusus untuk mengatasi pendedahan kepada racun tomcat. Mengelakkan daripada terkena racun adalah salah satu perkara terbaik untuk dilakukan.

Apabila anda terdedah, cubalah mencuci bahagian badan yang terdedah ini dengan sabun dan air, kemudian gunakan kompres sejuk. Gunakan juga antihistamin atau sapukan lidah buaya untuk melegakan gejala yang berlaku di kawasan yang terjejas.

Juga berikan salap antibakteria dan ambil antibiotik oral kerana kebanyakan spesies tomcat mempunyai hubungan simbiotik dengan bakteria yang mungkin mencemari tapak kulit atau mata yang terdedah.

Itulah pelbagai penjelasan mengenai kesan digigit seekor tomat dan bagaimana menangani kerengsaan yang mungkin timbul. Sentiasa dapatkan bantuan perubatan untuk masalah kulit yang serius, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022