Kesihatan

5 Nutrien Paling Diperlukan dalam 1,000 Hari Pertama Kehidupan Anak

Disemak oleh: dr Shanti Handayani

Masa keemasan, yang merupakan 1,000 hari pertama kehidupan anak, sangat penting, terutama untuk proses pertumbuhan dan perkembangan. Pengambilan nutrien pada masa ini tidak boleh diabaikan.

Sekiranya dalam tempoh ini anak tidak mendapat pemakanan yang betul, anak itu berisiko mengalami gangguan, terutama dalam kelangsungan hidupnya.

Selain itu, kekurangan pemakanan dalam tempoh 1,000 hari pertama kehidupan kanak-kanak juga akan lebih sukar untuk diperbaiki ketika dia sudah berusia 2 tahun.

Pemakanan penting dalam 1,000 hari pertama kehidupan anak

Terdapat dua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh, iaitu makronutrien dan mikronutrien. Makronutrien adalah pemakanan yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Komponen yang termasuk dalam kategori makronutrien adalah karbohidrat, lemak dan protein.

Sementara itu, mikronutrien diperlukan oleh tubuh dalam jumlah yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, fungsinya masih tidak kurang penting, anda tahu. Termasuk dalam kategori mikronutrien adalah vitamin dan mineral.

Agar pertumbuhan dan perkembangan dan kesihatan tubuh anak dapat dijaga secara seimbang, pengambilan makronutrien dan mikronutrien juga harus disesuaikan. Jangan biarkan ia terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Baca juga: Kopi Segera VS Brewed Coffee, Mana Yang Lebih Sihat?

1. Protein

Protein adalah salah satu nutrien penting untuk kanak-kanak (Foto: Shutterstock)

Protein adalah salah satu keperluan pemakanan pada kanak-kanak untuk menyokong pertumbuhan fizikal, pertumbuhan tisu dan otot yang optimum. Protein boleh didapati dari sumber haiwan dan sayur-sayuran seperti susu, telur, keju, daging, ayam, dan ikan.

2. Karbohidrat

Karbohidrat berguna sebagai sumber tenaga yang diperlukan untuk aktiviti. Sumber karbohidrat adalah beras, gandum, kacang, dan tepung.

3. Lemak

Lemak juga berguna sebagai sumber tenaga. Lemak terdapat dalam susu, kacang, minyak, dan mentega.

Pelbagai pilihan sumber lemak yang boleh diproses untuk anak-anak (Foto: Shutterstock)

4. Vitamin

Vitamin termasuk dalam kategori mikronutrien, yang diperlukan oleh tubuh dan mempunyai peranan penting dalam memenuhi keperluan pemakanan anak-anak. Vitamin berfungsi untuk mengatur proses metabolik badan. Secara amnya, vitamin tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, oleh itu pengambilan dari sumber luar adalah penting.

Jangan lupa pengambilan vitamin untuk kanak-kanak, Ibu! (Foto: Shutterstock)

5. Mineral

Mineral secara khusus mempunyai fungsi penting untuk tubuh manusia, terutama untuk proses metabolik.

Sama seperti vitamin, mineral tidak dapat dihasilkan oleh badan, jadi ia memerlukan pengambilan dari luar. Beberapa contoh mineral termasuk kalsium, fosforus, magnesium dan kalium.

Khusus untuk kanak-kanak, kalsium memainkan peranan penting. Kalsium berguna dalam pembentukan ketinggian, serta menjaga kepadatan tulang dan gigi.

Beri sayur juga supaya anak-anak akan menyukai pengambilan ini kemudian (Foto: Shutterstock)

Baca juga: Pemakanan Anak 12 Bulan, Ibu Mesti Perhatikan 6 Menu Ini

Rujuk keadaan kesihatan anda di Good Doctor. Ayuh, lakukan konsultasi dalam talian dengan doktor yang dipercayai!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found