Kesihatan

Kenali Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Jari Kaki Tebal, Adakah Ia Berbahaya?

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan jari kaki tebal. Sebilangan orang boleh mendefinisikan sensasi sebagai mati rasa atau mati rasa. Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat hilang dengan sendirinya, tetapi jika berlanjutan dalam jangka masa yang panjang, ia boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu.

Agar anda lebih memahami faktor-faktor yang menyebabkan jari kaki tebal, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Vena yang Menonjol Boleh Disebabkan Oleh Pelbagai Faktor, Bolehkah Ia Diubati?

Punca jari kaki tebal

Jari kaki yang tebal atau kebas biasanya disebabkan oleh kekurangan bekalan darah ke jari kaki atau masalah dengan sistem saraf.

Sensasi yang dirasakan boleh berbeza bagi setiap individu. Sebilangan orang juga mungkin merasakan sensasi kesemutan. Nah, berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan keadaan ini yang perlu anda ketahui.

1. Menggunakan kasut yang terlalu ketat

Memakai kasut yang terlalu ketat boleh mengganggu peredaran darah di jari kaki, menyebabkan sensasi tebal atau mati rasa. Sama seperti memakai kasut yang terlalu ketat, memakai pelekat atau pembalut yang ketat juga boleh menyebabkan keadaan ini.

2. Sindrom Raynaud

Sindrom Raynaud boleh berlaku apabila saluran darah bertindak balas terlalu kuat terhadap suhu atau tekanan sejuk. Biasanya, keadaan ini mempengaruhi saluran darah di jari dan jari kaki.

Keadaan ini boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti sensasi kesemutan, mati rasa, atau bahkan perubahan warna kawasan yang terjejas menjadi pucat atau kebiruan.

Terdapat dua jenis sindrom Raynaud, iaitu primer dan sekunder. Dalam kes sindrom Raynaud primer penyebab sebenar tidak diketahui dan umumnya tidak berbahaya. Sementara itu, sindrom Raynaud sekunder dikaitkan dengan keadaan perubatan yang mempengaruhi sistem autoimun.

3. Neuroma Morton

Neuroma Morton adalah penebalan tisu di sekitar salah satu saraf di kaki. Keadaan ini boleh menyebabkan sensasi kesakitan atau kebas pada kaki atau jari kaki. Aktiviti atau jenis kasut tertentu boleh memburukkan lagi gejala.

Rawatan untuk neuroma morton biasanya melibatkan perubahan pada kasut yang biasa anda pakai, menggunakan alas kasut khas yang dapat membantu mengurangkan tekanan pada saraf, kepada suntikan steroid untuk mengurangkan pembengkakan atau keradangan.

4. Jari-jari kaki terasa tebal boleh disebabkan oleh diabetes

Neuropati diabetes adalah komplikasi diabetes yang juga boleh menyebabkan jari kaki tebal.

Neuropati diabetes sendiri boleh berlaku apabila kadar gula darah tinggi menyebabkan kerosakan pada saraf, menyebabkan rasa mati rasa atau tebal, kesemutan di kaki atau jari kaki.

Gejala diabetes lain yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Rasa dahaga atau lapar
  • Keletihan yang melampau
  • Penglihatan terjejas
  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil
  • Penyembuhan luka yang perlahan.

Diabetes adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan segera. Sekiranya sensasi tebal atau mati rasa di jari kaki atau masalah kaki yang lain tidak diatasi dengan segera, ini boleh menyebabkan komplikasi.

5. Sklerosis berganda

Dipetik dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, multiple sclerosis adalah keadaan yang boleh mempengaruhi otak dan saraf tunjang, yang boleh menyebabkan gangguan isyarat ke atau dari otak.

Keadaan ini boleh menyebabkan beberapa gejala, termasuk sensasi kesemutan atau mati rasa di pelbagai bahagian badan. Penglihatan dan pergerakan yang terganggu adalah gejala lain dari sklerosis berganda yang perlu diperhatikan.

6. Pengambilan vitamin B-12 tidak mencukupi

Punca jari kaki yang tebal adalah kekurangan vitamin B-12 di dalam badan. Anda perlu tahu bahawa pengambilan vitamin B-12 yang tidak mencukupi boleh menyebabkan anemia yang merosakkan. Apabila ini berlaku, tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi.

Tanpa sel darah merah yang mencukupi, ini boleh menyebabkan anda mengalami gejala tertentu, seperti merasa lemah dan letih. Sebaliknya, ia juga boleh menyebabkan gangguan saraf, seperti mati rasa.

Baca juga: 14 Ciri-ciri Kekurangan Oksigen Badan, Bagaimana Mencegahnya?

7. Kecederaan saraf tunjang boleh menyebabkan jari kaki tebal

Saraf tunjang mempunyai fungsi penting, iaitu menghantar mesej saraf ke seluruh badan. Kecederaan pada saraf tunjang boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti kemalangan, kecederaan belakang yang teruk, dan artritis.

Kecederaan saraf tunjang boleh menyebabkan mati rasa pada jari kaki atau ketidakupayaan untuk merasakan suhu dan sentuhan. Seseorang harus segera menghubungi doktor sekiranya mereka mengalami kecederaan atau trauma yang teruk di bahagian belakang, leher atau kepala.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab jari kaki tebal. Sekiranya jari kaki anda terasa tebal yang tidak hilang atau disertai dengan gejala lain, penting untuk berjumpa doktor dengan segera.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!