Kesihatan

Jangan berlengah lagi, cegah risiko penyakit dengan mengekalkan keliling perut yang normal!

Pernahkah anda mendengar hubungan antara lilitan perut normal dan tahap kesihatan seseorang? Ukuran lilitan perut anda sebenarnya boleh menjadi gambaran keadaan kesihatan tertentu, anda tahu.

Dengan mengetahui ukuran keliling perut, anda dapat mengetahui pelbagai risiko penyakit yang mungkin timbul.

Anda juga dapat mencegah beberapa penyakit lebih awal. Nah, inilah penjelasan mengenai pentingnya mengetahui ukuran dan kaitannya dengan kesihatan.

Kepentingan mengetahui ukuran lilitan perut

Dipetik dari Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam ChanLebih dari 60 tahun yang lalu seorang doktor bernama Jean Vague memerhatikan bahawa orang yang mempunyai pinggang atau pinggang yang lebih besar mempunyai risiko penyakit kardiovaskular dan kematian pramatang yang lebih tinggi.

Selain berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular, kelebihan lilitan perut juga dapat menyebabkan seseorang berisiko terkena penyakit yang berkaitan dengan obesiti, seperti diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi atau darah tinggi dan mungkin penyakit lain.

Lingkaran perut sebagai petunjuk kesihatan

Lingkaran perut normal hampir sama pentingnya dengan berat badan yang ideal. Kerana lilitan perut juga dapat menjadi petunjuk kesihatan tubuh anda.

Lingkaran perut yang besar menunjukkan pengumpulan lemak di kawasan intra-perut. Pengumpulan lemak di kawasan ini boleh memberi kesan kepada organ dalaman dan lebih aktif secara metabolik daripada lemak di bahagian lain badan.

Seseorang yang mempunyai nisbah pinggang ke pinggul yang lebih tinggi menghadapi peningkatan risiko menghidap diabetes jenis 2, tidak kira sama ada mereka berlebihan berat badan atau tidak.

Risiko ini meningkat dengan ukuran pinggang yang lebih besar daripada 35 inci untuk wanita atau lebih besar daripada 40 inci untuk lelaki.

Apakah lilitan pinggang yang normal?

Untuk mengelakkan diri daripada risiko penyakit yang disebutkan di atas, anda harus mengetahui keliling perut anda. Untuk menentukan sama ada lilitan perut anda normal atau tidak.

Lalu berapakah ukuran lilitan perut yang biasanya disarankan? Dipetik dari laman web Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, had selamat bagi keliling perut lelaki dewasa ialah 90 cm, sementara wanita 80 cm.

Cara yang betul untuk mengukur lilitan perut

Setelah mengetahui nombor had selamat, maka anda perlu melakukan pengukuran. Bagaimana untuk? Pengukuran tidak boleh dilakukan secara sembarangan, oleh itu anda perlu melakukan perkara berikut untuk mendapatkan nombor lilitan perut yang betul.

 • Anda perlu menyediakan meter dan berdiri tegak
 • Kemudian cuba cari bahagian bawah tulang rusuk dan bahagian atas tulang pinggul
 • Letakkan ukuran pita pada titik tengah antara bahagian bawah tulang rusuk dan bahagian atas tulang pinggul
 • Tarik nafas dan hembus perlahan sebelum mengukur
 • Untuk mempermudah melihat nombor meter, letakkan kedudukan 0 meter tepat di pusar anda
 • Kemudian bungkus meter di pinggang anda, dan perhatikan jumlah meter yang memenuhi titik 0
 • Nombor ini adalah ukuran keliling perut anda

Penyebab lilitan perut yang tidak normal

Lingkaran perut yang lebih besar sering disebabkan oleh lemak viseral intra-perut. Lemak viseral adalah lemak yang berkembang di antara dan sekitar organ dalaman.

Jenis lemak ini berbeza dengan lemak "biasa" yang berada tepat di bawah kulit dan boleh dicubit. Lemak jenis ini jauh di dalam perut dan dianggap mempunyai aktiviti keradangan yang sangat tinggi.

Selain digunakan sebagai simpanan tenaga, lemak juga mengeluarkan hormon. Mereka berperanan dalam menanggapi jangkitan, keradangan, dan kecederaan. Mereka juga mengeluarkan bahan radang dan anti-radang.

Keradangan boleh menjadi faktor utama permulaan diabetes. Sel-sel lemak mengeluarkan adiponektin, hormon protein yang meningkatkan kepekaan insulin dan menurunkan risiko aterosklerosis dan diabetes.

Baca juga: Membuat anda tidak selesa, ini adalah 7 penyebab perut buncit yang harus anda ketahui!

Bahaya lilitan perut yang tidak normal

Sekiranya anda mempunyai lilitan perut yang di atas normal, terdapat beberapa risiko kesihatan yang boleh anda alami.

Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang boleh berlaku pada orang yang mempunyai lilitan perut yang besar:

 • Diabetes jenis 2
 • Penyakit kardiovaskular
 • Tekanan darah tinggi
 • Rintangan insulin dan hiperinsulinemia
 • Intoleransi glukosa
 • Gangguan lipid darah
 • Demensia
 • Gangguan fungsi paru-paru
 • Sindrom metabolisme
 • Jenis barah tertentu
 • Kematian

Mempunyai lilitan pinggang di atas normal dan ketahanan insulin dianggap dua faktor yang meningkatkan risiko anda mengalami sindrom metabolik.

Sindrom metabolik adalah sekumpulan keadaan perubatan yang berlaku bersama dan meningkatkan risiko seseorang menghidap diabetes, penyakit jantung, dan strok.

Mengapa lilitan perut yang besar dapat dipengaruhi oleh diabetes?

Salah satu sebab orang mempunyai perut besar dan buncit adalah kerana pengumpulan lemak viseral. Lemak viseral adalah lemak yang terkumpul jauh di rongga perut, di mana ia meliputi ruang antara organ perut.

Oleh itu, anda tidak boleh mencubit atau merasakannya dengan tangan seperti lemak subkutan. Salah satu sebab mengapa lemak viseral berlebihan adalah berbahaya kerana lokasinya berdekatan dengan vena portal, yang membawa darah dari kawasan usus ke hati.

Lemak perut secara langsung dikaitkan dengan tahap kolesterol total dan kolesterol LDL (buruk), kolesterol HDL (baik) yang lebih rendah, dan ketahanan insulin. Insulin adalah hormon pankreas yang membawa glukosa ke dalam sel-sel badan.

Ketahanan insulin berlaku apabila tubuh menghasilkan insulin, tetapi tidak dapat menggunakannya dengan betul untuk mengawal gula darah. Akibatnya, kadar glukosa darah meningkat dan meningkatkan risiko diabetes.

Baca juga: Benarkah lemak perut dapat meningkatkan risiko diabetes? Inilah Fakta!

Adakah anda mempunyai lilitan perut yang normal?

Sekiranya ternyata jawapannya melebihi had selamat, tidak ada salahnya berjumpa doktor. Pengukuran lilitan perut adalah proses pemeriksaan awal.

Selain mengetahui ukurannya, ada cara lain untuk mengetahui sama ada bentuk badannya sesuai atau tidak. Kaedah ini adalah dengan menggunakan pengiraan Indeks Jisim badan (BMI) atau juga dikenali sebagai Body Mass Index (BMI).

Untuk mengira BMI, anda boleh menggunakan formula untuk berat dalam kilogram dibahagi dengan tinggi dalam meter kali tinggi dalam meter.

BMI = berat: (tinggi x tinggi)

Terdapat pengiraan yang berbeza antara wanita dan lelaki. Wanita dianggap berat badan berlebihan jika hasilnya sekitar 23 hingga 27 kg / m2 dan dianggap gemuk jika hasilnya melebihi 27 kg / m2.

Sementara itu, bagi lelaki, hasil dari 25 hingga 27 kg / m2 adalah berat badan berlebihan dan di atas 27 kg / m2 dianggap obes.

Sekiranya lilitan perut anda melebihi normal dan begitu juga pengiraan BMI anda, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

Pengiraan lilitan perut dan BMI adalah sebahagian daripada pemeriksaan awal. Untuk mengetahui keadaan kesihatan dengan lebih jelas, masih perlu dinilai atau didiagnosis oleh doktor.

Baca juga: 8 Cara Berkesan untuk Membakar dan Menghilangkan Lemak Perut, Mari Cuba!

Apa yang boleh dilakukan untuk mendapatkan ukuran perut yang normal?

Sekiranya ukuran perut anda melebihi had selamat, anda boleh mencuba beberapa cara untuk mengurangkannya.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan lilitan perut yang ideal:

1. Corak pemakanan sihat

Anda boleh memulakan diet dengan memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Diet yang sihat juga dipengaruhi oleh pengambilan makanan yang mencukupi oleh badan.

Jangan lupa untuk selalu memilih makanan yang direbus daripada digoreng, dan perhatikan kalori mengikut keperluan harian orang dewasa.

Tetapi, tentu lebih baik jika anda berjumpa doktor. Doktor anda boleh mengesyorkan diet yang sihat untuk anda, sambil memantau keadaan kesihatan anda.

2. Makan makanan yang membakar lemak perut

Jenis makanan tertentu dianggap mempunyai keupayaan untuk membantu membakar lemak di perut, anda tahu.

Beberapa makanan yang dapat anda makan ialah lemak dan perut yang mengandungi banyak omega-3 seperti salmon dan makarel.

Teh hijau, teh oolong, kopi, cuka sari apel, minyak zaitun, dan yogurt juga dapat digunakan sebagai penghilang lemak perut semula jadi.

3. Menambah serat

Serat adalah salah satu nutrien penting yang harus anda masukkan dalam diet yang sihat.

Satu kajian mengatakan bahawa ia mendorong penurunan berat badan dengan membantu anda merasa kenyang.

Cuba makan makanan berserat tinggi setiap hari. Sumber serat larut yang sangat baik termasuk:

 • Biji rami
 • Mi Shirataki
 • Pucuk Brussels
 • Alpukat
 • Blackberry

4. Elakkan makanan yang mengandungi lemak trans

Lemak trans adalah salah satu lemak paling tidak sihat yang biasa terdapat dalam makanan yang dibungkus. Lemak jenis ini boleh menjadi salah satu dalang di sebalik pengumpulan lemak di perut anda.

Bukan hanya dalam makanan yang dibungkus, lemak ini juga terdapat dalam beberapa produk marjerin. Tetapi banyak pengeluar makanan telah berhenti menggunakannya.

5. Bersenam secara berkala

Cara lain yang boleh dilakukan adalah melakukan lebih banyak senaman. Bukan hanya bersenam, aktiviti fizikal juga dapat membantu mengurangkan ukuran lilitan perut anda.

Bersenam secara teratur dapat mengurangkan semua lemak, termasuk lemak perut. Anda boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk bersenam.

Beberapa jenis senaman yang dapat membantu membakar lemak perut adalah Pilates, yoga, dan bersenam kekacang pisau.

Baca Juga: Punca dan Cara Mengatasi Perut Buncit Walaupun Senaman Bersenam

6. Elakkan merokok dan alkohol

Rokok dan alkohol boleh membuat semua usaha anda sia-sia. Penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak alkohol boleh membuat kita bertambah berat badan.

Pengambilan alkohol yang tinggi juga dikaitkan dengan risiko kegemukan pusat. Ini adalah proses menyimpan lemak berlebihan di pinggang.

7. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur tidak hanya berfungsi untuk mengembalikan tenaga yang hilang, tetapi juga dapat mempengaruhi proses penurunan berat badan anda, anda tahu.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang tidak cukup tidur menambah berat badan, yang juga dapat meningkatkan lemak perut.

Selain tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam, pastikan anda juga mendapat tidur malam yang berkualiti. Sekiranya anda fikir anda mungkin mengalami apnea tidur, cubalah berjumpa doktor dengan segera.

8. Liposuction

Sekiranya sukar untuk menghilangkan lemak perut walaupun terdapat beberapa kaedah, mungkin anda boleh mencuba alternatif lain seperti sedot lemak, yang merupakan prosedur pembedahan untuk sedot lemak perut menggunakan teknik hisapan.

Biasanya, sedot lemak perut dilakukan oleh orang yang gemuk atau keadaan ketika lemak perut sukar dikeluarkan.

Ada soalan lain mengenai masalah kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!