Kesihatan

7 Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Kelemumur pada Kanak-kanak, Ibu Perlu Mencuba!

Kelemumur adalah tanda menghilangkan kulit mati di kepala. Tetapi pada balita, kelemumur dapat dipengaruhi oleh banyak faktor, seperti jamur, pengeluaran minyak berlebihan, hingga reaksi terhadap bahan-bahan tertentu.

Menggunakan syampu anti kelemumur mungkin kelihatan praktikal. Tetapi, Moms harus tahu bahawa kulit kepala balita masih sangat sensitif terhadap pelbagai sebatian kimia. Oleh itu, Moms dapat mengatasinya dengan beberapa cara semula jadi. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Kulit Kepala Bayi? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya

Kaedah semula jadi untuk menghilangkan kelemumur pada balita

Terdapat banyak cara semula jadi untuk menghilangkan kelemumur pada balita. Sudah tentu, dengan menggunakan bahan-bahan yang selamat, seperti telur, lidah buaya, hingga daun selasih. Berikut adalah tujuh cara semula jadi untuk menghilangkan kelemumur pada balita.

1. kuning telur

Bahan semula jadi pertama yang dapat digunakan untuk menghilangkan kelemumur pada balita adalah telur. Petikan kehidupan medik, Kuning telur mengandungi biotin, yang merupakan vitamin yang dapat menyuburkan kulit kepala. Kandungannya juga boleh berfungsi sebagai perapi rambut.

Caranya cukup mudah, iaitu terlebih dahulu pukul kuning telur sebelum memasangkannya ke kulit kepala si kecil. Pastikan kulit kepala basah, ya! Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air biasa.

Sekiranya perlu, ikuti dengan syampu ringan untuk menghilangkan bau dan sensasi melekit dari telur.

2. Manfaatkan lidah buaya

Lidah buaya terkenal sebagai bahan semula jadi yang dapat menyuburkan rambut dan kulit kepala, termasuk menghilangkan kelemumur. Daripada menggunakan syampu khas yang boleh mengganggu kulit kepala si kecil, anda boleh menggunakan gel dari kilang lidah buaya secara langsung.

Dilaporkan dari garis kesihatan, Lidah buaya mempunyai sifat antibakteria dan antijamur, sehingga dapat membantu menghilangkan dan menjaga kulit kepala dari kelemumur. Menurut kajian, lidah buaya juga dapat memberikan sensasi sejuk dan segar.

3. Minyak kelapa

Selain dapat memasak, ternyata minyak kelapa dapat digunakan untuk menghilangkan kelemumur pada balita, Anda tahu. Terdapat sebatian aktif yang dapat menjadikan kulit kepala sentiasa terhidrat.

Seperti diketahui, salah satu faktor kemunculan kelemumur adalah keadaan kulit kepala kering. Dengan menjadikannya terhidrasi, tidak mustahil kelemumur akan segera hilang.

Selain itu, minyak kelapa juga mengandungi sebatian antimikroba yang dapat mengatasi jamur yang menyebabkan kelemumur. Sebenarnya, menurut satu kajian, minyak kelapa bukan sahaja dapat membantu menghilangkan kelemumur, tetapi juga masalah kulit lain seperti eksim dan dermatitis atopik.

4. Cuka sari apel

Salah satu cara semula jadi untuk mengatasi kelemumur pada balita yang jarang diketahui adalah dengan menggunakan cuka sari apel. Sifat asam cuka sari apel dipercayai dapat membantu merangsang pengelupasan sel kulit mati di kepala. Jadi, kelemumur yang berasal dari sel kulit mati dapat hilang dengan segera.

Selain itu, cuka sari apel juga dapat menyeimbangkan pH kulit untuk mengurangkan pertumbuhan kulat penyebab kelemumur. Anda boleh menggunakannya dengan campuran minyak pati lain dan menyemburkannya ke kulit kepala si kecil.

5. Gunakan baking soda

Serbuk penaik atau baking soda adalah ramuan memasak yang senang dicari. Ibu boleh menggunakannya untuk menghilangkan kelemumur pada balita.

Serbuk penaik dapat menyokong aktiviti pengelupasan atau pembuangan sel kulit mati, serta mengurangkan gatal dan menghilangkan kerak.

sebatian antijamur di serbuk penaik Ia juga berkesan untuk merawat kelemumur tanpa merengsakan kulit kepala. Serbuk penaik ia dapat menimbulkan sensasi lembut dan halus pada kulit kepala bayi kesayangan anda.

Ibu boleh mengoleskannya secara langsung pada rambut si kecil yang telah dibincangkan, kemudian mengurut dengan lembut. Biarkan selama satu hingga dua minit, kemudian bilas dan teruskan seperti biasa.

6. Daun selasih

Merebus daun selasih boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur. Sumber gambar: www.backtoorganic.com

Selain sihat, daun selasih juga dapat digunakan untuk mengatasi kelemumur. Sekali lagi, sifat antijamur adalah kekuatan utama untuk membasmi masalah pada kulit kepala. Ibu boleh merebus sedikit daun selasih, kemudian gunakan air untuk membasahi kulit kepala anak.

Selain mengatasi kelemumur, air rebusan dapat membantu menguatkan rambut sehingga tidak mudah pecah dan rontok.

Baca juga: Manfaat Daun Selasih untuk Kesihatan: 10 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

7. Minyak zaitun

Cara semula jadi terakhir yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kelemumur pada si kecil adalah dengan menggunakan minyak zaitun. Minyak zaitun terkenal dengan pelbagai khasiatnya untuk kesihatan kulit.

Bahan aktif dalam minyak zaitun mampu menjaga kelembapan kulit kepala. Seperti yang diketahui, salah satu perkara yang boleh memburukkan lagi kelemumur adalah keadaan kulit kepala kering.

Ibu boleh menggunakan minyak zaitun secara langsung ke permukaan kulit kepala bayi anda, biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas seperti syampu biasa.

Itulah tujuh kaedah semula jadi untuk menghilangkan kelemumur pada balita yang boleh anda lakukan di rumah. Untuk mendapatkan hasil terbaik, gabungkan beberapa kaedah di atas dan lakukan dengan kerap, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found