Kesihatan

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kanser Kelenjar getah bening

Penyakit kelenjar getah bening, tentu saja, adalah salah satu kanser yang paling biasa. Jadi, apa itu barah kelenjar getah bening, bagaimana ia dirawat? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Apakah kanser kelenjar getah bening?

Kanser limfa adalah barah yang menyerang sistem limfa, bahagian sistem kekebalan tubuh yang berfungsi untuk melawan jangkitan, umumnya penyakit ini juga disebut sebagai barah kelenjar getah bening.

Terdapat lebih daripada 60 kelenjar getah bening berbentuk kacang kecil di seluruh badan kita. Kelenjar getah bening tersebar di seluruh badan, termasuk leher, ketiak, perut dan pangkal paha.

Kelenjar ini mempunyai tugas untuk menyimpan sel-sel imun dan bertindak sebagai penapis untuk membuang kuman, sel-sel mati dan yang rosak, dan sisa lain dari tubuh kita.

Berdasarkan Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 (Riskesdas), Indonesia mempunyai 14,905 pesakit.

Kelenjar getah bening di ketiak. Sumber gambar Shutterstock

Penyakit ini dari segi perubatan disebut limfoma malignan, Ia adalah barah yang menyerang sistem limfa.

Sistem limfa bertanggungjawab untuk sistem imun dari jangkitan dan virus. Apabila barah limfosit merebak ke tisu lain, sistem kekebalan tubuh tidak dapat melawan jangkitan dengan berkesan.

Semua peringkat usia boleh mendapat barah limfa, tetapi banyak kes barah berlaku pada kanak-kanak dan remaja dengan lingkungan umur 15-24 tahun.

Penyebab barah kelenjar getah bening

Melancarkan penjelasan dari halaman Klinik MayoTelah diketahui bahawa barah ini bermula ketika sel darah putih yang melawan penyakit, juga disebut limfosit, mulai mengembangkan mutasi genetik.

Mutasi kemudian merebak ke sel untuk membiak dengan cepat, menyebabkan banyak limfosit yang berpenyakit terus membiak.

Mutasi juga membolehkan sel terus hidup ketika sel normal lain akan mati. Ini menyebabkan terlalu banyak limfosit yang berpenyakit dan tidak berkesan di kelenjar getah bening, menyebabkan kelenjar getah bening, limpa dan hati membengkak.

Siapa yang lebih berisiko mendapat barah kelenjar getah bening?

Berikut adalah beberapa kategori orang yang lebih berisiko menghidap penyakit ini, iaitu:

 • Beberapa jenis limfoma lebih kerap berlaku pada orang dewasa muda, sementara yang lain paling kerap didiagnosis pada orang yang berusia lebih dari 55 tahun.
 • Seseorang yang mempunyai sistem imun yang berkompromi. Limfoma lebih kerap terjadi pada orang dengan penyakit sistem kekebalan tubuh atau pada orang yang mengambil ubat untuk menekan sistem imun mereka.

Gejala barah kelenjar getah bening

Pada limfoma malignan, keluhan yang paling biasa adalah kelenjar getah bening yang bengkak. Pembengkakan ini biasanya berlaku di leher, pangkal paha, perut, atau ketiak.

Biasanya juga pembengkakan ini tidak menyakitkan, rasa sakit hanya dirasakan ketika kelenjar yang membesar menekan organ, tulang, dan struktur lain.

Selain mengalami ini, terdapat juga beberapa gejala lain yang mungkin dialami, termasuk:

 • Demam
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Berat badan dan selera makan
 • Mengalami gatal yang teruk
 • Mudah letih dan kekurangan tenaga

Namun, gejala juga ditentukan dari jenisnya, barah ini mempunyai dua jenis, iaitu: Limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Kedua-duanya kelihatan serupa, tetapi sebenarnya mempunyai simptom yang berbeza.

Limfoma Bukan Hodgkin

Limfoma Non-Hodgkin adalah barah yang berasal dari sistem limfa badan. Dalam keadaan ini, tumor berkembang dari limfosit (sel darah putih). Sel darah putih ini dapat dijumpai di limpa, kelenjar getah bening, dan organ lain dari sistem imun.

Gejala limfoma bukan Hodgkin boleh merangkumi:

 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak, atau pangkal paha tetapi tidak menyebabkan kesakitan.
 • Sakit perut atau bengkak
 • Sakit dada, batuk, atau kesukaran bernafas
 • Keletihan berterusan
 • Demam
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Limfoma Hodgkin

Limfoma Hodgkin adalah barah yang menyerang sistem imun, di mana perkembangan limfosit menjadi tidak terkawal. Terdapat dua jenis limfosit: limfosit B (sel B) dan limfosit T (sel T). Limfoma Hodgkin hampir selalu berkembang dari sel B.

Gejala limfoma Hodgkin yang paling biasa adalah adanya kelenjar getah bening yang membesar di leher, dada, ketiak, pangkal paha dan tidak menyebabkan kesakitan. Selain itu terdapat juga gejala lain, seperti:

Batuk berterusan dan sesak nafas (jika limfoma Hodgkin terletak di dada)

 • Berpeluh pada waktu malam
 • Keletihan berterusan
 • Selera makan berkurang
 • Kulit gatal
 • Sakit perut dan bengkak
 • Demam
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • Dengan peningkatan kepekaan terhadap alkohol, kelenjar getah bening akan terasa sakit atau sakit.

Apa kemungkinan komplikasi barah kelenjar getah bening?

Komplikasi yang berlaku sekiranya anda menghidap barah ini boleh terjadi sekiranya jangkitan yang menyebabkan kelenjar bengkak tidak segera diatasi.

Bukan hanya itu, jika anda tidak mendapatkan rawatan yang tepat, komplikasi ini boleh berupa pembentukan abses (kumpulan nanah akibat jangkitan) dan bakteremia (jangkitan pada aliran darah).

Bagaimana merawat dan merawat barah kelenjar getah bening?

Seperti barah lain, pengesanan awal adalah yang mempengaruhi rawatan sebelum barah menjadi lebih ganas. Dalam barah ini, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan bergantung pada limfoma.

Rawatan di doktor

Sekiranya anda mempunyai limfoma bukan Hodgkin, beberapa rawatan yang boleh dilakukan adalah:

 1. Kemoterapi, menggunakan ubat untuk membunuh sel barah
 2. Terapi radiasi, menggunakan sinar tenaga tinggi untuk memusnahkan sel barah.
 3. Imunoterapi, yang menggunakan sistem ketahanan badan untuk menyerang sel barah.
 4. Terapi yang disasarkan yang mensasarkan aspek sel limfoma untuk mengekang pertumbuhannya

Untuk limfoma Hodgkin, rawatan, seperti:

 1. Kemoterapi
 2. Terapi radiasi
 3. Imunoterapi

Sekiranya jenis rawatan ini tidak berfungsi, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda menjalani pemindahan sel induk. Pertama, anda akan menjalani kemoterapi yang lebih tinggi.

Kemoterapi ini bukan sahaja membunuh sel barah, tetapi juga merosakkan sel stem di saraf tunjang. Setelah kemoterapi selesai, anda akan mendapat transplantasi sel induk untuk menggantikan sel yang musnah.

Terdapat dua jenis transplantasi di mana pemindahan autologous dapat dilakukan dengan menggunakan sel induk anda sendiri. dan transplantasi alogenik menggunakan sel induk yang diambil dari penderma.

Cara mengatasi secara semula jadi

Secara umumnya, banyak pesakit dengan penyakit ini juga menggunakan ubat alternatif atau ubat-ubatan herba untuk membantu mengatasi barah mereka secara semula jadi.

Beberapa contoh ubat semula jadi yang biasa digunakan oleh penderita adalah urut, aromaterapi, akupunktur, yoga, teknik relaksasi, reiki, atau ubat herbal, seperti bawang putih, teh herbal, dan biji rami.

Tetapi anda perlu tahu bahawa ubat alternatif atau tradisional tidak dapat menyembuhkan barah anda.

Cara rawatan ini hanya dapat membantu mengawal gejala atau kesan sampingan yang mungkin timbul daripada rawatan.

Apakah ubat barah nodus limfa yang biasa digunakan?

Beberapa ubat yang biasa digunakan adalah:

 • Antibiotik.
 • Anti Virus.
 • Antiparasit seperti filariasis.
 • Antituberkulosis seperti isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, dan etambutol.
 • Kortikosteroid.
 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)
 • Imunosupresan

Walau bagaimanapun, ubat ini perlu menggunakan preskripsi doktor, kerana mesti menjalani pemeriksaan yang jelas mengenai penyebab barah atau jangkitan yang berlaku di kelenjar getah bening.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap barah kelenjar getah bening?

Anda perlu tahu bahawa beberapa makanan yang dianggap boleh mencetuskan barah ini adalah daging berlemak, makanan segera, makanan yang mengandungi MSG, alkohol, dan sebagainya.

Bagaimana cara mencegah barah kelenjar getah bening?

Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang mudah dilakukan, tetapi seringkali kita menganggapnya sebagai perkara biasa.

 • Perhatikan keadaan kesihatan dan lindungi diri anda dari penyakit berjangkit.
 • Menjaga penyakit yang berkaitan dengan sistem imun dalam keadaan terkawal.
 • Elakkan pendedahan radiasi yang tidak perlu.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.

Tanda-tanda ketumbuhan barah kelenjar getah bening

Sekiranya terdapat masalah, seperti jangkitan, kecederaan, atau barah, kelenjar getah bening di kawasan itu dapat membengkak atau menjadi gumpalan yang berfungsi untuk menyaring sel "buruk". Kelenjar getah bening ini juga dikenali sebagai limfadenopati (LIMF-ad-uh-NOP-uh-awak).

Kelenjar getah bening bengkak adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak betul di dalam badan, tetapi gejala lain membantu menentukan masalahnya.

Contohnya, sakit telinga, demam, dan kelenjar getah bening yang membesar di dekat telinga adalah petunjuk bahawa anda mungkin mengalami jangkitan telinga atau selesema.

Beberapa kawasan di mana kelenjar getah bening biasanya membengkak di leher, pangkal paha, dan ketiak. Dalam kebanyakan kes, hanya satu kawasan nod yang membengkak pada satu masa.

Sekiranya lebih daripada satu kawasan benjolan kelenjar getah bening, keadaan ini disebut limfadenopati umum.

Beberapa jangkitan seperti radang tekak, cacar air, ubat-ubatan tertentu, penyakit sistem imun, dan barah seperti limfoma dan leukemia boleh menyebabkan benjolan atau pembengkakan seperti ini.

Diagnosis

Kelenjar getah bening normal kecil dan sukar dikenali, tetapi apabila jangkitan, keradangan, atau barah berlaku, ia dapat membesar dari masa ke masa.

Benjolan kelenjar getah bening di dekat permukaan badan sering menjadi cukup besar untuk dirasakan dengan jari, dan bahkan dapat dilihat oleh mata.

Tetapi jika terdapat hanya beberapa sel barah di kelenjar getah bening, ia mungkin kelihatan dan terasa normal. Dalam kes ini, doktor harus memeriksa barah dengan membuang semua atau sebahagian daripada kelenjar getah bening.

Pembuangan nodus limfa

Semasa pakar bedah melakukan pembedahan untuk membuang barah primer, satu atau lebih kelenjar getah bening kawasan berdekatan juga mungkin dikeluarkan. Penyingkiran salah satu kelenjar getah bening disebut biopsi.

Apabila beberapa kelenjar getah bening dikeluarkan, ia disebut pensampelan kelenjar getah bening atau pembedah kelenjar getah bening. Apabila barah telah merebak ke kelenjar getah bening, terdapat risiko yang lebih tinggi bahawa barah itu dapat kembali setelah pembedahan.

Maklumat ini membantu doktor memutuskan sama ada rawatan lebih lanjut, seperti kemoterapi atau radiasi, mungkin diperlukan selepas pembedahan.

Doktor juga boleh mengambil sampel dari satu atau lebih nod menggunakan jarum. Biasanya ini dilakukan pada kelenjar getah bening yang diperbesar dan disebut biopsi jarum.

Pemeriksaan sampel kelenjar getah bening

Tisu yang dikeluarkan kemudian diperiksa di bawah mikroskop oleh ahli patologi atau doktor yang mendiagnosis penyakit menggunakan sampel tisu untuk melihat apakah ada sel barah di dalamnya.

Di bawah mikroskop, sebarang sel barah di kelenjar getah bening kelihatan seperti sel barah dari tumor primer. Contohnya, ketika barah payudara merebak ke kelenjar getah bening, sel-sel di kelenjar tersebut kelihatan seperti sel barah payudara.

Ahli patologi menyediakan laporan, yang memperincikan apa yang dijumpai. Sekiranya nod mempunyai barah di dalamnya, laporan itu akan menerangkan bagaimana bentuknya dan berapa banyak yang dapat dilihat.

Doktor juga boleh menggunakan imbas atau ujian pengimejan lain untuk mencari kelenjar getah bening yang membesar jauh di dalam badan.

Untuk lebih lanjut mengenai perkara ini, sangat disyorkan untuk melakukan ujian radiologi. Selalunya, kelenjar getah bening yang berdekatan dengan barah dianggap mengandungi barah.

Baca juga: Benjolan kelenjar getah bening, adakah ia berbahaya? Juga tahu bagaimana menyelesaikannya

Bagaimana barah merebak ke kelenjar getah bening

Kanser adalah penyakit ganas, barah boleh merebak dari tempat asalnya ke bahagian tubuh yang lain.

Kanser yang muncul di kelenjar getah bening adalah petunjuk bagaimana barah merebak. Apabila sel barah melepaskan diri dari tumor, mereka dapat melakukan perjalanan ke kawasan lain di badan, baik melalui aliran darah atau sistem limfa.

Agar sel barah merebak ke bahagian tubuh yang baru, mereka harus melalui beberapa perubahan. Pertama sekali, mereka mesti dapat melepaskan diri dari tumor asal dan kemudian melekat pada dinding luar saluran darah atau limfa.

Sekiranya sel-sel barah hanya terdapat di kelenjar getah bening berhampiran tumor yang asal, ini mungkin menunjukkan bahawa barah itu pada peringkat awal dan belum menyebar jauh di luar kawasan utamanya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found