Kesihatan

Campak pada Orang Dewasa, Apa yang Menyebabkannya?

Ramai orang berpendapat bahawa campak hanya berlaku pada kanak-kanak. Tetapi nampaknya, campak juga boleh menyerang orang dewasa. Campak pada orang dewasa boleh berlaku disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Campak adalah penyakit berjangkit dan mesti diubati dengan segera. Kerana, jika tidak dirawat, campak dapat menyebabkan komplikasi serius.

Baca juga: Rubeola dan Rubella kedua-duanya menderita campak, tetapi inilah perbezaannya

Kenali campak pada orang dewasa

Campak atau juga dikenali sebagai rubeola adalah jangkitan virus yang berlaku pada sistem pernafasan. Campak adalah penyakit yang sangat berjangkit dan boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Campak adalah keadaan yang boleh berlaku pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, campak juga boleh berlaku pada orang dewasa. Seseorang yang belum diberi vaksin berisiko tinggi dijangkiti campak.

Dr. Budi Widodo SpPD, seorang internis, mengatakan bahawa campak boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. "Selagi sistem imunnya lemah, dia boleh berisiko". Ini dipetik dari laman web Universiti Airlangga.

Penting bagi orang dewasa yang belum mendapat vaksin campak atau tidak yakin dengan status vaksin mereka untuk berjumpa doktor dengan segera untuk vaksin campak. Sekurang-kurangnya satu dos vaksin disyorkan untuk orang dewasa yang tidak divaksinasi.

Punca campak pada orang dewasa

Campak disebabkan oleh virus yang boleh berkembang di hidung atau tekak pada kanak-kanak atau orang dewasa yang dijangkiti. Apabila seseorang yang dijangkiti campak batuk atau bersin titisan yang dijangkiti dapat menyebar ke udara.

Bagaimanapun, percikan cecair juga dapat melekat pada permukaan, di mana virus itu aktif dan boleh menular selama beberapa jam. Seseorang boleh terkena virus apabila meletakkan jari di mulut atau hidung mereka.

Selain itu, menggosok mata setelah menyentuh permukaan yang dijangkiti juga boleh menyebabkan seseorang dijangkiti.

Virus campak tergolong dalam keluarga paramyxovirus. Virus boleh menyerang sel inang dan menggunakan komponen sel untuk menyelesaikan kitaran hidupnya. Pada mulanya, virus campak pertama kali menjangkiti saluran pernafasan.

Walau bagaimanapun, virus itu boleh merebak ke bahagian lain badan melalui aliran darah.

Gejala campak

Gejala campak dapat muncul dalam masa 7-14 hari setelah terdedah kepada virus. Walau bagaimanapun, gejala boleh muncul sehingga 23 hari. Berikut adalah gejala campak yang perlu diperhatikan.

 • Demam yang boleh berlaku hingga 40 ° C
 • Batuk
 • Selsema
 • Bersin
 • Mata berair
 • Sakit di badan
 • Kemunculan tompok-tompok putih kecil di mulut yang dapat muncul dalam 2-3 hari setelah gejala awal
 • Ruam merah yang boleh muncul kira-kira 3-5 hari selepas gejala bermula

Ruam biasanya bermula pada garis rambut dan boleh merebak ke bahagian badan yang lain. Ruam mungkin bermula sebagai bintik merah, tetapi lebam kecil mungkin muncul di atasnya. Ruam adalah gejala khas campak.

Baca juga: Bintik Merah Semula Jadi pada Kulit Tanpa Demam? Inilah 4 faktor penyebabnya

Rawatan campak pada orang dewasa

Dipetik dari Klinik Mayo, terdapat beberapa langkah untuk melindungi individu yang berisiko dan terkena campak, termasuk:

 • Vaksinasi selepas pendedahan: Seseorang yang tidak diimunisasi dapat divaksin terhadap campak dalam 72 jam selepas terkena virus campak. Ini dilakukan untuk memberi perlindungan terhadap virus
 • Globulin serum imun: Bayi atau seseorang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah yang terdedah kepada virus boleh menerima suntikan protein (antibodi) yang dikenali sebagai globulin serum imun. Apabila diberikan dalam 6 hari dari pendedahan, antibodi dapat mencegah campak atau melegakan gejala

Dadah

Ubat-ubatan tertentu juga dapat membantu melegakan gejala campak, termasuk:

 • Pengurang demam: Seperti acetaminophen, ibuprofen, atau naproxen sodium untuk membantu melegakan demam dari campak
 • Vitamin A: Tahap vitamin A yang rendah boleh menyebabkan gejala campak yang lebih teruk. Pentadbiran vitamin A dapat mengurangkan keparahan campak

Bukan hanya itu, untuk pulih dengan cepat, seseorang juga diminta untuk berehat secukupnya untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan selalu memastikan tubuh mendapat pengambilan cecair yang mencukupi.

Pencegahan campak pada orang dewasa

Vaksinasi campak penting dilakukan sebagai usaha mencegah campak. Orang dewasa yang lahir pada tahun 1957 atau lebih tua harus menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin MMR (campak, gondok, dan rubella).

Walau bagaimanapun, wanita hamil atau orang dengan keadaan perubatan tertentu yang mempengaruhi sistem imun, seperti virus imunodefisiensi manusia (HIV) / sindrom kekurangan imun yang diperoleh (AIDS) atau seseorang yang menjalani terapi barah termasuk dalam kategori tidak menerima vaksin campak.

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, seperti yang dikutip dari WebMD, orang dewasa yang berisiko tinggi untuk campak atau gondok harus menerima dua dos vaksin MMR. Dos kedua mempunyai jangka masa sekitar 4 minggu selepas dos pertama

Itulah beberapa maklumat mengenai campak pada orang dewasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!