Kesihatan

Mengancam nyawa jika tidak ditangani dengan serius, kenali anemia aplastik dan rawatannya

Gangguan ini, yang dikenali sebagai anemia aplastik, secara amnya akan membuat sumsum tulang anda berhenti membuat sel darah baru. Sejauh mana bahaya penyakit ini?

Keadaan anemia aplastik ini kadang-kadang berkembang dengan perlahan, kadang-kadang ia muncul secara tiba-tiba. Yang pasti ialah jika jumlah darah anda cukup rendah, dan tidak segera diobati, keadaan ini juga boleh mengancam nyawa.

Baca Juga: Suka Sukan? Ini bermakna anda perlu mengetahui faedah minuman isotonik berikut

Apa itu anemia aplastik?

Penyakit anemia aplastik. Sumber gambar: www.dkms.org

Anemia biasanya dikenal sebagai keadaan di mana jumlah sel darah merah kurang dari biasa. Ini mengakibatkan kurang oksigen dibawa ke sel-sel badan.

Dalam anemia aplastik, biasanya pengeluaran normal hampir semua sel darah, iaitu sel darah merah, sel darah putih dan platelet, melambatkan atau berhenti. Penurunan pengeluaran sel darah disebabkan oleh: sel stem atau sel stem sumsum tulang yang rosak.

Sebenarnya, sel stem sumsum tulang bertanggungjawab untuk menghasilkan sel darah merah, sel darah putih, dan platelet, yang sangat penting untuk kesihatan manusia.

Keadaan ini dapat menyebabkan penderita merasa sakit, meningkatkan risiko jangkitan, atau komplikasi kesihatan yang lain. Keadaan ini juga sering disebut sebagai kegagalan sumsum tulang.

Anemia aplastik mempunyai beberapa tahap keparahan, mulai dari ringan hingga mengancam nyawa. Ia paling biasa pada kanak-kanak, remaja, dan dewasa muda.

Penyebab anemia aplastik

Punca kerosakan pada sumsum tulang tidak diketahui dengan tepat, kerana banyak perkara boleh menjadi faktor yang merosakkan sumsum tulang. Walau bagaimanapun terdapat beberapa faktor yang berkaitan dengan penyakit ini.

Anemia aplastik sering dikaitkan dengan keadaan autoimun. Dalam penyakit autoimun, tubuh menyerang selnya sendiri, jadi seperti jangkitan.

Sebab-sebab lain yang mungkin termasuk:

 • Reaksi terhadap beberapa ubat yang digunakan untuk merawat arthritis, epilepsi, atau jangkitan
 • Bahan kimia beracun yang digunakan di banyak industri, seperti benzena, pelarut, atau asap gam
 • Pendedahan kepada radiasi atau kemoterapi dalam rawatan barah
 • Anorexia nervosa, gangguan makan yang teruk yang berkaitan dengan anemia aplastik
 • Beberapa virus seperti Epstein-Barr, HIV, atau virus herpes lain

Walaupun jarang berlaku, kemungkinan anemia aplastik juga merupakan penyakit keturunan.

Siapa yang mempunyai anemia aplastik?

Walaupun sesiapa sahaja boleh menghidap anemia aplastik, biasanya lebih mungkin terjadi pada orang berusia akhir 20-an dan awal 20-an, serta orang tua. Lelaki dan wanita mempunyai peluang yang sama untuk mengalaminya.

Anemia aplastik lebih kerap berlaku di negara membangun, dan terdiri daripada dua jenis:

 • Anemia aplastik keturunan
 • Mengidap anemia aplastik kerana keadaan tertentu

Doktor akan memeriksa keadaan anda untuk menentukan tahap yang anda alami. Biasanya anemia aplastik keturunan disebabkan oleh kecacatan gen, dan paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa muda.

Sekiranya anda mempunyai jenis anemia aplastik keturunan, anda cenderung menghidap leukemia atau barah lain, jadi berjumpa pakar secara kerap.

Walaupun terdapat anemia aplastik kerana keadaan tertentu biasanya lebih biasa pada orang dewasa. Pencetus masalah pada amnya adalah masalah dengan sistem imun.

Gejala anemia aplastik

Setiap jenis sel darah mempunyai peranan yang berbeza. Walaupun sel darah merah membawa oksigen ke seluruh tubuh, sel darah putih melawan jangkitan, dan platelet mencegah pendarahan.

Gejala yang muncul biasanya bergantung pada jenis sel darah mana yang cenderung rendah. Tetapi dalam anemia aplastik, anda biasanya mengalami penurunan atau rendah pada ketiga sel darah ini.

Berikut adalah gejala biasa untuk setiap:

Kiraan sel darah merah rendah:

 • Keletihan
 • Susah bernafas
 • Pening
 • kulit pucat
 • Sakit kepala
 • Sakit dada
 • Denyutan jantung tidak teratur

Kiraan sel darah putih rendah:

 • Jangkitan
 • Demam

Kiraan platelet rendah:

 • Lebam dan pendarahan yang mudah
 • Hidung berdarah

Sekiranya anda mempunyai simptom di atas, doktor anda biasanya akan melakukan ujian darah lengkap. Doktor anda juga boleh melakukan biopsi sumsum tulang anda untuk memeriksa gangguan ini.

Diagnosis anemia aplastik

Ujian berikut dapat membantu mendiagnosis anemia aplastik:

 • Ujian darah: dalam anemia aplastik, biasanya ketiga-tiga tahap sel darah rendah, dan ujian darah lengkap diperlukan untuk diagnosis
 • Biopsi sumsum tulang: doktor biasanya menggunakan jarum untuk mengambil sampel kecil sumsum tulang dari tulang besar di badan anda, seperti tulang pinggul

Setelah mendapat diagnosis anemia aplastik, anda mungkin juga perlu melakukan beberapa ujian lain untuk menentukan penyebabnya.

Baca Juga: Perkembangan Kanak-kanak 3 Tahun, Fasa Yang Perlu Tahu Ibu

Rawatan anemia aplastik

Rawatan untuk anemia aplastik bergantung pada tahap keparahan keadaan dan usia anda. Sekiranya keadaan anda teruk, di mana jumlah sel darah anda sangat rendah, ini boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan segera di hospital.

Pemindahan darah

Walaupun tidak dapat menyembuhkan anemia aplastik, perjalanan darah dapat mengawal pendarahan dan melegakan gejala. Caranya adalah dengan menyediakan sel darah yang tidak dihasilkan oleh sumsum tulang anda.

Anda boleh menerima transfusi sel darah merah, untuk meningkatkan jumlah sel darah merah dan membantu melegakan anemia dan keletihan. Atau platelet, yang membantu mencegah pendarahan berlebihan.

Walaupun pada amnya tidak ada batasan jumlah pemindahan darah, komplikasi kadang-kadang timbul dengan pemindahan darah.

Sel darah merah yang dipindahkan kadang-kadang mengandungi zat besi yang dapat menumpuk di dalam badan anda, dan boleh merosakkan organ penting jika zat besi yang berlebihan ini tidak dirawat. Walau bagaimanapun, sebilangan ubat dapat membantu membuang lebihan zat besi di dalam badan anda.

Lama kelamaan, badan anda juga dapat mengembangkan antibodi terhadap sel darah yang ditransfusi, menjadikan langkah pemindahan darah ini kurang berkesan untuk menghilangkan gejala.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat imunosupresan dapat menyebabkan komplikasi ini lebih kecil.

Pemindahan sel stem

Pemindahan sel stem dapat membina semula sumsum tulang dengan sel stem dari penderma. Ini mungkin merupakan pilihan rawatan bagi anda yang mengalami anemia aplastik yang teruk.

Transplantasi sel induk, juga disebut transplantasi sumsum tulang, umumnya merupakan pilihan untuk mereka yang lebih muda dan mempunyai penderma yang sepadan, biasanya saudara kandung.

Sekiranya penderma ditemui, sumsum tulang anda yang sakit akan diuji terlebih dahulu untuk sinaran atau kemoterapi. Sel induk yang sihat dari penderma kemudian disaring dari darah.

Sel induk yang sihat disuntik secara intravena ke dalam aliran darah anda. Kemudian ia akan berpindah ke rongga sumsum tulang, dan akan mula membuat sel darah baru.

Prosedur ini memerlukan masa yang lama untuk dimasukkan ke hospital. Selepas pemindahan, anda biasanya juga akan menerima ubat untuk membantu mencegah penolakan sel induk di dalam badan anda.

Pemindahan sel stem juga boleh membawa risiko. Kadang-kadang badan anda mungkin menolak pemindahan, jadi ini boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Juga, tidak semua orang adalah calon yang baik untuk transplantasi, atau dapat mencari penderma yang sesuai.

Imunosupresan

Bagi anda yang tidak dapat menjalani transplantasi sumsum tulang atau bagi anda yang anemia aplastik disebabkan oleh gangguan autoimun, rawatan mungkin melibatkan ubat-ubatan yang dapat mengubah atau menekan sistem imun (imunosupresan).

Dadah seperti siklosporin (Gengraf, Neoral, Sandimmune) dan globulin anti-thymocyte, dipercayai dapat menekan aktiviti sel-sel imun yang merosakkan sumsum tulang anda. Ia membantu sumsum tulang anda pulih dan menghasilkan sel darah baru.

Cyclosporine dan anti-thymocyte globulin sering digunakan bersama. Kortikosteroid, seperti methylprednisolone (Medrol, Solu-Medrol), sering digunakan dengan ubat-ubatan ini.

Walaupun berkesan, ubat ini juga berisiko melemahkan sistem imun anda. Terdapat juga kemungkinan bahawa anemia akan kembali setelah anda menghentikan ubat ini.

Perangsang sumsum tulang

Ubat-ubatan tertentu, termasuk faktor perangsang koloni, seperti sargramostim (Leukine), filgrastim (Neupogen) dan pegfilgrastim (Neulasta), epoetin alfa (Epogen / Procrit), dan eltrombopag (Promacta), dapat membantu merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah baru.

Antibiotik atau ubat antivirus

Mengalami anemia aplastik dapat melemahkan sistem imun anda, yang menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan.

Sekiranya anda mengalami anemia aplastik, berjumpa doktor dengan segera apabila anda mengalami tanda-tanda jangkitan pertama, seperti demam. Anda pasti tidak mahu jangkitan itu bertambah buruk, kerana boleh mengancam nyawa.

Sekiranya anda mengalami anemia aplastik yang teruk, doktor anda mungkin akan menetapkan antibiotik atau ubat antivirus untuk membantu mencegah jangkitan.

Rawatan lain

Anemia aplastik yang disebabkan oleh rawatan radiasi dan kemoterapi untuk kanser biasanya bertambah baik setelah rawatan tersebut berhenti. Begitu juga dengan kesan kebanyakan ubat lain yang menyebabkan anemia aplastik.

Wanita hamil dengan anemia aplastik biasanya juga dirawat dengan pemindahan darah. Anemia aplastik yang berkaitan dengan kehamilan juga dipercayai bertambah baik setelah kehamilan berakhir.

Gaya hidup dan penjagaan di rumah

Sekiranya anda mengalami anemia aplastik, rawat diri anda dengan:

 • Rehat bila perlu. Anemia aplastik boleh menyebabkan keletihan dan sesak nafas walaupun dengan aktiviti ringan, jadi berehatlah ketika anda memerlukannya
 • Elakkan sukan dengan hubungan rapat. Oleh kerana terdapat risiko pendarahan yang berkaitan dengan jumlah platelet yang rendah, adalah perlu untuk mengelakkan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan atau jatuh
 • Lindungi diri anda dari kuman. Basuh tangan anda dengan kerap dan elakkan orang sakit, dan jika anda demam atau petunjuk jangkitan lain, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan

Berikut adalah beberapa petua lain untuk mengatasi anemia aplastik:

 • Teliti penyakit anda. Semakin banyak yang anda tahu, semakin bersedia untuk membuat keputusan rawatan
 • Bersoal jawab. Pastikan anda bertanya kepada doktor mengenai apa-apa yang berkaitan dengan penyakit atau rawatan yang tidak anda fahami, jangan lupa mencatat atau menulis apa yang doktor katakan
 • Bersuara. Jangan takut untuk berkongsi masalah anda dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan yang merawat anda
 • Mencari sokongan. Bercakap dengan orang lain, atau juga meminta sokongan emosi keluarga dan rakan. Sebagai contoh, minta mereka mempertimbangkan untuk menjadi penderma darah atau penderma sumsum tulang
 • Jaga kesihatan anda. Dengan diet berkhasiat dan tidur yang mencukupi, penting untuk mengoptimumkan pengeluaran darah.

Hidup dengan anemia aplastik

Sekiranya anda mengalami anemia aplastik, cubalah ini:

 • Elakkan sukan bersentuhan rapat untuk mengelakkan kecederaan dan pendarahan
 • Basuh tangan anda sekerap mungkin
 • Dapatkan suntikan selesema tahunan
 • Elakkan orang ramai sebanyak yang anda boleh
 • Periksa dengan doktor sebelum terbang atau pergi ke tempat-tempat tertentu, untuk memeriksa kemungkinan memerlukan pemindahan darah terlebih dahulu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found