Kesihatan

Ketahui Kaedah Pengumpan Cawan dan Manfaatnya untuk Anak Kecil Anda

Selain menggunakan botol, penyusuan susu ibu (ASI) dapat dilakukan dengan: pengumpan cawan. Dalam kes ini, susu ibu yang telah dinyatakan diberikan menggunakan cawan kecil.

Baca juga: Ibu, fahami penggunaan formula bayi berdasarkan bahan asasnya

Bilakah penggunaan bayi pengumpan cawan?

Kaedah mengekspresikan susu ibu dengan menggunakan pengumpan cawan dilakukan dalam keadaan berikut:

 • Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dan tidak dapat menyusu secara langsung
 • Bayi tidak boleh disusui kerana dipisahkan dari ibu mereka
 • Anak anda sakit atau mempunyai keadaan perubatan tertentu
 • Bayi enggan memberi makan secara langsung dari payudara
 • Ibu harus berhenti menyusu kerana beberapa sebab

adalah pengumpan cawan lebih baik daripada sebotol susu?

Berikut ini adalah perbandingan pemberian susu ibu dengan menggunakan pengumpan cawan dan botol susu yang perlu anda ketahui:

Pengumpan cawan lebih sederhana

Beri susu ibu dengan pengumpan cawan lebih padat daripada botol. Yang anda perlukan hanyalah cawan ubat kecil atau sejenisnya, susu ibu atau formula.

Tidak mahal

Gunakan pengumpan cawan peralatannya lebih sederhana daripada botol susu akan membuatkan anda mengeluarkan lebih sedikit wang, kerana botol susu cukup mahal.

Pengumpan cawan lebih selamat

Gunakan pengumpan cawan lebih selamat daripada botol susu. Sebabnya, puting pada botol dan skru sering menjadi sarang kulat dan bakteria yang boleh mencampurkan ke dalam susu dan membuat bayi sakit.

kaca atau pengumpan cawan lebih mudah dibersihkan dengan air panas dan sabun, dan anda tidak perlu mensterilkannya seperti yang biasa anda lakukan dengan botol susu.

Jadi tempat latihan si kecil

Pada akhirnya, si kecil anda akan menggunakan segelas untuk diminum. Nah, apabila anda biasa menggunakan kaedah tersebut pengumpan cawan, langkah ini dapat menjadi tempat latihan baginya untuk minum dari gelas ketika dia dewasa.

Tidak membuat bayi enggan menyusu

Salah satu kelebihan menggunakan kaedah tersebut pengumpan cawan minum susu ibu adalah kaedah ini tidak akan menyebabkan kekeliruan puting pada bayi.

Kekeliruan puting itu sendiri berlaku apabila bayi keliru dan merasa asing dengan puting ibu kerana telah diperkenalkan pada puting tiruan di dalam botol.

Puting botol buatan menggunakan mekanisme penghisap yang berbeza dan tidak memerlukan banyak usaha untuk mengeluarkan susu dibandingkan dengan puting susu. Itulah sebabnya bayi sering menolak minum susu dari puting susu ketika mereka mengetahui botolnya.

Baca juga: 4 cara mengatasi bayi yang suka menggigit puting semasa menyusu

Menghalang gangguan pertumbuhan gigi dan rahang

Sebotol makan boleh mengubah cara gigi dan rahang tumbuh, anda tahu! Ini disebabkan oleh mekanisme penghisap yang berbeza yang digunakan ketika minum dari botol. Kesannya, gigi bayi tumbuh tidak rata.

Gigi dan rahang yang tidak rata akan mempengaruhi kemampuan bercakap dan mulut secara keseluruhan. Perkara yang sama berlaku untuk makan dan bernafas. Nah, keadaan ini dapat dicegah dengan menggunakan kaedah pengumpan cawan.

Bagaimana nak guna pengumpan cawan?

Inilah kaedah melakukan kaedah pengumpan cawan pada bayi:

 • Anda boleh menggunakan cawan kecil seperti senapang atau cawan khas yang menyemburkan pada satu sisi.
 • Isi cawan separuh dengan formula atau susu ibu yang dinyatakan
 • Pastikan bayi berada dalam kedudukan tegak di tangan anda
 • Arahkan pinggir cawan ke arah bibir bawah atau gusi bawah
 • Angkat cawan dengan perlahan sehingga isinya berada di tepi cawan tetapi jangan tuangkan ke dalam mulut bayi
 • Bayi kemudian akan belajar merasakan atau menjilat isi cawan dengan lidahnya
 • Lakukan dengan perlahan dan berhenti sejenak ketika bayi sedang menelan susu
 • Elakkan menekan bibir bawah atau menuangkan isi cawan ke mulut bayi
 • Terus memberi makan dengan perlahan dan ikuti irama rasa bayi

Jangan guna pengumpan cawan sebelum 6 bulan

Walaupun pengumpan cawan menawarkan banyak faedah, tetapi Dr. Luh Karunia Wahyuni, Sp.KFR-K, pakar RSCM Perubatan Fizikal dan Rehabilitasi, meminta bayi yang berumur kurang dari 6 bulan tidak boleh diberikan pengumpan cawan.

Sebabnya, bayi yang baru lahir akan sukar diminum secara fizikal pengumpan cawan. "Sekiranya kita memberi susu ibu, kita menggunakannya" makanan cawanr, bayi tidak akan dapat melakukannya pelekap bibir, dia harus memegang lehernya semasa minum, "katanya.

Lain daripada itu, pengumpan cawan menghalang lidah menyentuh lelangit daripada berfungsi. Akibatnya, susu terpaksa mengalir sendiri, dan ini berbahaya kerana boleh membuat bayi tersedak.

Demikianlah pelbagai penjelasan kaedah tersebut pengumpan cawan untuk bayi minum susu atau susu ibu. Sentiasa amalkan cara terbaik untuk menjaga anak kecil anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023