Kesihatan

Untuk kulit yang sihat, inilah pelbagai penyebab jerawat batu yang perlu diberi perhatian

Jerawat batu boleh mengganggu penampilan dan mengurangkan keyakinan diri. Jerawat batu tidak hanya muncul, tetapi disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Jadi, apa yang menyebabkan jerawat sista? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Mesti tahu! Ini adalah barisan makanan pencetus jerawat yang harus dielakkan

Mengenai jerawat cystic dan kesihatan kulit

Jerawat sista atau jerawat sista adalah salah satu jenis jerawat yang paling serius. Jerawat sista biasanya dicirikan oleh jerawat merah, besar, dan menyakitkan.

Lancarkan Klinik MayoJerawat adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut menjadi tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Apabila ini berlaku ia boleh menyebabkan whitehead, bintik hitam, atau jerawat. Sebaliknya, bakteria juga dapat terperangkap, menyebabkan kawasan kulit menjadi merah dan bengkak.

Penyebab jerawat cystic dapat terbentuk ketika jangkitan masuk ke dalam kulit, menyebabkan ketulan. Ini boleh disebabkan oleh bakteria, minyak, atau sel kulit kering yang terperangkap di dalam liang.

Pada dasarnya, jerawat boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi jerawat sista cenderung terjadi pada kulit berminyak.

Jerawat batu tidak hanya dapat terjadi di wajah, tetapi juga dapat terjadi di punggung, dada, lengan atas, leher, di belakang telinga, dan bahu.

Apakah penyebab jerawat sista?

Punca jerawat cystic disebabkan oleh faktor yang sama dengan jenis jerawat yang lain. Pori-pori kulit mempunyai kelenjar sebum yang mengeluarkan sebum (bahan berminyak). Pada dasarnya, sebum membantu melindungi folikel rambut dan kulit.

Walau bagaimanapun, pengeluaran sebum yang berlebihan dan pertumbuhan sel kulit yang berlebihan dapat menyebabkan pori-pori tersumbat, yang boleh menyebabkan jerawat.

Perlu diingat, faktor terbesar yang menyebabkan jerawat adalah perubahan hormon. Semasa akil baligh, tahap hormon androgen meningkat dengan ketara. Ini dapat meningkatkan pengeluaran sebum. Sebaliknya, sel kulit mati juga tumbuh dengan cepat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan jerawat sista yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Perubahan hormon yang berkaitan dengan haid, kehamilan, penggunaan terapi hormon, atau tekanan
 • Faktor genetik
 • Produk kosmetik yang tidak sesuai
 • Kelenjar minyak yang terlalu aktif
 • Sel kulit mati yang berlebihan di folikel rambut
 • Ubat-ubatan tertentu
 • Tahap kelembapan tinggi atau berpeluh berlebihan

Ciri-ciri jerawat sista

Seperti yang diketahui umum, jerawat kistik mempunyai ukuran yang lebih besar daripada jerawat pada umumnya dan kelihatan lebih dalam. Jerawat kistik sering kelihatan seperti bisul. Berikut adalah beberapa ciri lain dari jerawat kistik seperti yang dilaporkan oleh: Garis Kesihatan:

 • Kadang kala benjolan boleh mengandungi nanah
 • Kemerahan jerawat
 • Sakit apabila disentuh

Rawatan awal jerawat sista sangat penting. Kerana, jika dibiarkan, ada risiko parut akibat jerawat cystic. Risiko boleh berupa:

 • Parut yang kecil tetapi dalam atau boleh lebih besar
 • Parut merah

Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Parut Jerawat Pockmarked yang Mengganggu Penampilan

Merawat penyebab jerawat sista

Untuk mengurangkan risiko parut dan mengelakkan penyebaran jangkitan. Anda tidak boleh memerah jerawat cystic. Kerana, melakukan sesuatu boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Berikut adalah beberapa rawatan untuk merawat jerawat sista:

1. Antibiotik

Sekiranya jerawat sista disebabkan oleh bakteria, antibiotik dapat membantu mengurangkan bakteria dan keradangan yang menyumbang kepada pembentukan jerawat sista. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak dapat mengurangkan kelebihan minyak atau sel kulit mati.

Antibiotik hanya boleh digunakan dalam rawatan jangka pendek dan tidak boleh digunakan secara sembarangan, mestilah sesuai dengan nasihat doktor. Kerana antibiotik mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti sakit perut, mual, atau muntah.

2. Retinoid topikal

Retinoid topikal berasal dari vitamin A. Retinoid topikal terdapat dalam krim, gel, dan losyen. Kadang kala, retinoid digunakan bersama dengan antibiotik topikal untuk menjadikannya lebih berkesan. Retinoid berfungsi dengan mengelakkan liang tersumbat.

3. Benzoil peroksida

Benzoil peroksida berfungsi dengan membunuh bakteria, terutamanya bakteria Propionibacterium acnes (P. acnes) dan melawan keradangan. Rawatan ini boleh digunakan pada pelbagai tahap keparahan jerawat.

Sebaliknya, ubat topikal ini juga dapat membantu merawat komedo, baik whitehead dan blackhead (whiteheads) atau komedo (komedo).

4. Isotretinoin

Isotrenoin dianggap sebagai rawatan yang paling berkesan untuk merawat penyebab jerawat sista. Ia berasal dari bentuk vitamin A yang paling kuat.

Walaupun rawatan ini berkesan, ia mempunyai kesan sampingan yang perlu dipertimbangkan. Sebilangan kesan sampingan ini boleh merangkumi mata kering, bibir pecah-pecah, sakit sendi, hingga peningkatan tahap lipid.

Oleh itu, jangan gunakan ubat ini dengan cuai dan berjumpa doktor terlebih dahulu.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai penyebab jerawat sista. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Ada soalan lain mengenai kesihatan kulit? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!