Kesihatan

Tidak boleh diabaikan, ini adalah ciri-ciri mata ditambah yang penting untuk dikenali!

Sebagai penglihatan, mata tentu saja mempunyai fungsi yang sangat penting. Penglihatan yang terganggu pada mata dapat mengurangkan fungsinya, salah satunya adalah mata tambah. Jadi, apakah ciri-ciri mata tambah?

Baca juga: Punca Mata Minus Yang Perlu Anda Ketahui: Tabiat Main Genetik dan Alat

Mengenal rabun jauh

Rabun dekat atau rabun dekat adalah keadaan apabila seseorang dapat melihat dengan jelas objek yang jauh, tetapi objek dekat tidak dapat dilihat dengan jelas. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai hiperopia.

Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Salah satu faktor risiko untuk mata tambah adalah sejarah keluarga. Harap maklum, keparahan mata ditambah boleh mempengaruhi kemampuan untuk fokus.

Seseorang yang mempunyai mata tambah yang teruk mungkin dapat melihat objek dengan jelas dari jarak yang sangat jauh. Sementara itu, seseorang dengan keadaan yang lebih ringan mungkin dapat melihat objek yang berdekatan lebih jelas.

Sebelum mengetahui ciri-ciri mata tambah, ketahui terlebih dahulu penyebabnya

Di mata, terdapat dua bahagian yang bertanggungjawab terhadap kemampuan fokus, iaitu kornea dan lensa. Kornea adalah bahagian depan mata yang jelas yang dapat menerima dan memfokuskan cahaya yang memasuki mata.

Lensa adalah struktur telus di dalam mata yang menjadikan sinar cahaya fokus pada retina. Mata tertumpu pada sinar cahaya dan menghantar gambar apa yang anda lihat ke otak. Apabila mata tambah berlaku, sinar cahaya tidak terlalu fokus sebagaimana mestinya.

Kornea dan lensa bertanggungjawab untuk memfokuskan gambar secara langsung ke permukaan retina, yang terletak di belakang bola mata. Mata plus berlaku apabila cahaya tidak dibiaskan dengan betul melalui kornea atau lensa, menyebabkan cahaya jatuh di belakang retina dan bukannya tepat di retina.

Di sisi lain, mata plus juga dapat terjadi jika ukuran bola mata lebih pendek dari ukuran normal, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

Apakah ciri mata tambah?

Sekiranya mata tambah berlaku, mata mesti bekerja keras untuk melihat objek dari jarak dekat. Ini boleh menyebabkan keletihan mata (keadaan mata). Berikut adalah ciri-ciri mata tambah yang perlu anda ketahui.

 • Kesukaran memfokuskan objek pada jarak dekat
 • Objek jarak dekat mungkin kelihatan kabur
 • Memicit atau menajamkan mata untuk melihat dengan jelas
 • Keletihan mata juga boleh berlaku, yang dicirikan oleh rasa tidak selesa di dalam atau di sekitar mata
 • Sakit kepala setelah membaca atau melakukan tugas-tugas lain yang memerlukan tumpuan pada sesuatu dari jarak dekat

Sekiranya tanda-tanda mata tambah berlaku dan keparahan mata tambah boleh mengganggu anda untuk melakukan tugas atau menjalankan aktiviti harian, anda harus segera menghubungi doktor.

Kerana, jika keadaan ini tidak diatasi dengan segera, keadaan mata yang lain dapat berkembang, seperti amblyopia atau bahkan strabismus.

Tambahan ciri-ciri mata mesti dipertimbangkan, ini adalah komplikasi rabun jauh

Seperti yang sudah diketahui umum, ciri-ciri mata plus mesti dirawat dengan segera. Melancarkan dari halaman Klinik MayoTerdapat beberapa komplikasi rabun jauh, termasuk:

 • Mata bersilang (strabismus): Pada kanak-kanak, strabismus boleh berkembang jika rabun jauh tidak dirawat. Cermin mata yang direka khas dapat menyelesaikan masalah ini
 • Mempengaruhi kualiti hidup: Sekiranya rabun jauh tidak dirawat, seseorang dengan keadaan ini mungkin tidak dapat melaksanakan tugas seperti yang mereka mahukan. Penglihatan yang terhad kerana keadaan ini juga boleh mengganggu aktiviti harian
 • Keletihan mata: Keletihan mata atau sakit kepala juga dapat terjadi akibat menjaga fokus

Baca juga: 9 Cara Menjaga Kesihatan dan Mengurangkan Mata Minus

Bagaimana rawatan mata tambah?

Matlamat rawatan mata ditambah adalah untuk membantu cahaya tetap fokus pada retina. Beberapa rawatan untuk keadaan ini termasuk:

1. Penggunaan cermin mata

Bergantung pada keparahan rabun jauh, penggunaan cermin mata mungkin diperlukan untuk meningkatkan fungsi penglihatan. Penggunaan kacamata itu sendiri adalah cara mudah untuk menajamkan penglihatan kerana rabun jauh.

2. Kanta lekap

Kanta lekap terdapat dalam pelbagai bahan dan reka bentuk. Sebaiknya tanya doktor anda terlebih dahulu mengenai keselamatan penggunaan kanta lekap untuk merawat keadaan ini.

3. Pembedahan pembiasan

Pada dasarnya, pembedahan pembiasan dilakukan untuk merawat rabun jauh (rabun). Walau bagaimanapun, prosedur ini juga boleh dilakukan untuk mengatasi rabun jauh. Prosedur ini mengatasi rabun jauh dengan membentuk semula kelengkungan kornea.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, pembedahan pembiasan merangkumi:

 • Keratomileusis in situ yang dibantu laser (LASIK)
 • Keratomileusis epitel laser (LASEK)
 • Keratektomi fotorefractive (PRK)
 • Keratoplasti konduktif (CK)

Itulah beberapa maklumat mengenai ciri mata tambah, penyebabnya, dan rawatannya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!