Kesihatan

Kerap Berjaga Selalunya Menyebabkan Kesan Buruk untuk Kesihatan, Jadilah Wanita yang Berhati-hati!

Sebilangan wanita mungkin mempunyai aktiviti untuk bangun lewat. Namun, berhati-hatilah ternyata bahawa kesan buruk dari berjaga malam bagi wanita bukan sahaja dapat memberi kesan negatif pada kesihatan tubuh, tetapi juga kesihatan mental yang Anda tahu!

Tidur yang cukup dapat membantu meningkatkan daya tumpuan, mood, dan mencegah masalah kesihatan tertentu.

Supaya anda lebih mengetahui bahaya yang boleh disebabkan oleh berjaga malam. Ketahui lebih lanjut mengenai kesan buruk dari berjaga malam bagi wanita di sini.

Baca juga: Adakah anda sering bangun lewat? Kenali Kesan Buruk pada Fizikal dan Mental

Kesan buruk untuk berjaga malam bagi wanita

Lancarkan Womenshealth.gov, idealnya, wanita dewasa perlu cukup tidur pada waktu malam sekitar 7-9 jam agar badan menjadi lebih segar semasa menjalankan aktiviti.

Apabila waktu tidur yang ideal tidak dipenuhi dengan betul, ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Inilah kesan buruk dari berjaga-jaga untuk wanita yang perlu anda ketahui.

1. Peningkatan berat badan, kesan buruk untuk berjaga malam bagi wanita

Kurang tidur nampaknya dikaitkan dengan peningkatan rasa lapar dan selera makan. Sebaliknya, kurang tidur juga boleh menjadi faktor kegemukan lain.

Anda perlu tahu bahawa tidur mempengaruhi dua hormon, iaitu leptin dan ghrelin. Kedua-dua hormon ini mengawal rasa lapar dan kenyang.

Leptin menandakan rasa kenyang di otak, yang dapat menekan selera makan. Tanpa tidur yang mencukupi, kadar leptin dapat menurun sementara tahap ghrelin dapat meningkat. Ghrelin adalah hormon yang merangsang rasa lapar.

Memetik dari halaman WebMD, sebuah kajian pada tahun 2004 menunjukkan bahawa, seseorang yang tidur kurang dari 6 jam sehari, risiko kegemukan dapat meningkat sekitar 30 persen dibandingkan dengan mereka yang tidur selama 7-9 jam sehari.

2. Penurunan sistem imun

Kedua, kesan buruk untuk berjaga-jaga bagi wanita adalah bahawa ia dapat menurunkan daya tahan tubuh. Semasa anda tidur, sistem imun anda menghasilkan bahan pelindung yang dapat membantu melawan jangkitan, seperti antibodi dan sitokin.

Nah, sistem kekebalan tubuh menggunakan dua bahan ini untuk melawan bakteria dan virus. Sitokin tertentu juga membantu anda mendapatkan rehat yang cukup, jadi sistem kekebalan tubuh lebih efektif melindungi tubuh dari penyakit tertentu.

Apabila anda bangun lewat yang boleh membuat anda kurang tidur, ini boleh mengganggu proses sistem kekebalan tubuh untuk membina kekuatannya. Kurang tidur boleh membuat tubuh tidak dapat melawan bakteria dan virus.

Sebaliknya, kurang tidur juga dapat membuat seseorang pulih lebih lama ketika sakit.

3. Kesan buruk untuk berjaga pada wanita pada kesihatan kulit

Setiap wanita mahukan kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, mendapatkan kulit yang sihat sukar dicapai jika anda sering bangun lewat.

Kerana kurang tidur yang kronik boleh menyebabkan kulit kusam, garis halus dan lingkaran hitam di bawah mata.

Bukan hanya itu, tidur lewat juga dapat membuat tubuh melepaskan lebih banyak hormon stres kortisol. Peningkatan hormon kortisol yang berlebihan boleh mengganggu pengeluaran kolagen pada kulit. Kolagen adalah protein yang menjaga kulit halus.

4. Mempengaruhi sistem saraf pusat

Sistem saraf pusat adalah pusat maklumat utama dalam badan. Tidur yang mencukupi sangat penting untuk berfungsi dengan baik sistem saraf pusat. Walau bagaimanapun, insomnia kronik boleh mengganggu cara tubuh menghantar dan memproses maklumat.

Semasa tidur, laluan terbentuk antara sel saraf (neuron) di otak, yang membantu mengingat maklumat baru. Berjaga lewat boleh membuat otak lebih letih, sehingga tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Selain itu, kurang tidur juga dapat mempengaruhi kemampuan mental dan keadaan emosi. Contohnya, perubahan mood. Kesan buruk dari berjaga sehingga wanita juga boleh mempengaruhi proses membuat keputusan dan kreativiti. Seperti yang dilaporkan Garis Kesihatan.

5. Menyebabkan masalah kesihatan yang serius

Selain itu, kesan buruk untuk berjaga-jaga bagi wanita yang juga perlu diperhatikan adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko keadaan perubatan tertentu. Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang boleh disebabkan oleh gangguan tidur atau kurang tidur yang kronik.

  • Penyakit jantung
  • Serangan jantung
  • Tekanan darah tinggi
  • Diabetes
  • Denyutan jantung tidak stabil

Baca juga: Hobi berjaga lewat alias Night Owl? Hati-hati, ini adalah risiko untuk kesihatan

6. Cabaran kehamilan

Dalam satu kajian pada tahun 2004 menyimpulkan bahawa suasana gelap pada waktu malam sangat penting untuk kesihatan janin yang sedang berkembang dan juga kesihatan pembiakan wanita.

Pendedahan cahaya yang berlebihan pada waktu malam dapat menekan pengeluaran melatonin pada wanita, yang dapat mengurangkan hormon yang diperlukan untuk perkembangan otak janin. Melatonin juga dapat melindungi sel telur dari tekanan oksidatif, yang merupakan bahaya dari radikal bebas.

Russell J. Reiter, seorang profesor di Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, mengesyorkan agar wanita yang berusaha hamil sekurang-kurangnya 8 jam tidur.

Itulah beberapa maklumat mengenai kesan buruk dari tidur lewat, terutama bagi wanita. Memandangkan tidur lewat dapat memberi pelbagai kesan pada kesihatan tubuh dan mental, oleh itu, luangkan waktu tidur yang cukup agar kesihatan tubuh terjaga.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan wanita? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!