Kesihatan

Jangan memandang rendah penyakit ini, mari kita lihat simptom, sebab dan cara penularannya!

Rabies adalah virus yang biasanya disebarkan melalui gigitan haiwan atau calar. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan kematian. Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Apa itu rabies?

Rabies sering disebut anjing gila yang ditularkan kepada manusia melalui air liur haiwan yang dijangkiti virus rabies. Secara umum, penyebaran berlaku melalui gigitan dan haiwan yang dijangkiti.

Penyakit ini tersebar di hampir semua benua, kecuali Antartika, dan endemik di beberapa negara Afrika dan Asia. Di Indonesia, rabies adalah penyakit haiwan yang mematikan dan boleh membawa maut.

Menurut data dari WHO, anjing peliharaan adalah pembawa virus rabies yang paling biasa, dengan lebih daripada 95% kematian manusia disebabkan oleh anjing domestik yang mempunyai virus rabies.

Secara umum, gejala yang ditimbulkan pada manusia tidak segera muncul setelah digigit atau digaru. Gejala rabies pada manusia akan jelas muncul setelah virus itu melalui sistem saraf pusat dan memukul otak.

Risiko rabies

Keadaan seperti ini tidak boleh dipandang ringan dan harus segera mendapat rawatan perubatan apabila gejala mula muncul atau dirasakan. Sekiranya penyakit ini tidak ditangani dengan serius dan secepat mungkin, ia boleh mengakibatkan kematian.

Di samping itu, mereka yang termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi adalah kanak-kanak yang tinggal di kawasan yang terdedah kepada jangkitan gigitan haiwan, dan orang yang melakukan perjalanan ke kawasan terpencil di mana keadaan kesihatan masih kurang berkembang.

Penyakit ini dapat dicegah dengan mengenal pasti faktor risiko yang dapat dielakkan. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penyakit ini.

Penyebab rabies

Secara umum, penyakit ini disebabkan oleh virus rabies. Virus ini dapat menular melalui air liur atau air liur dari haiwan atau manusia yang mengalami rabies.

Selain itu, penyakit ini juga dapat menular ketika air liur yang dijangkiti masuk ke luka terbuka atau selaput lendir, seperti mulut atau mata. Ini boleh berlaku apabila haiwan yang dijangkiti menjilat luka terbuka.

Selain anjing, haiwan lain yang dapat menyebarkan virus ini adalah mamalia, seperti kucing, anjing, sapi, kambing, musang, kelawar, rakun, serigala, monyet dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes rabies ditularkan oleh gigitan anjing.

Gejala rabies

Gejala rabies biasanya muncul 3-12 minggu setelah digigit oleh haiwan yang dijangkiti. Gejala awal serupa dengan selesema, dan boleh bertahan selama beberapa hari.

Berikut adalah beberapa gejala rabies yang boleh muncul, termasuk:

Selesema

Biasanya orang yang terdedah kepada rabies keliru dengan gejala yang satu ini. Gejala seperti selesema adalah tanda awal bahawa anda menghidap penyakit ini.

Anda juga akan merasakan sensasi kesemutan di bahagian yang digigit, hari-hari awal jangkitan rabies pada manusia juga menyebabkan gejala, seperti demam tinggi, menggigil, mudah merasa letih, sakit otot, sukar menelan, dan sukar tidur pada waktu malam.

Sciatica dan kesemutan

Kesakitan dan kesemutan adalah salah satu gejala pertama yang muncul selepas gigitan haiwan yang membawa rabies. Namun, biasanya gejala ini tidak akan dapat dirasakan dengan segera.

Anda akan merasakan ini setelah beberapa hari digigit. Biasanya ia akan mula muncul dan bermula dengan rasa kesemutan atau kesemutan di tempat yang digigit. Tanda gigitan binatang yang gegabah juga akan menyebabkan gatal, malah menyengat.

Gelisah dan bingung

Sekiranya terkena virus ini boleh menyebabkan penderita gelisah dan keliru. Penyakit ini juga mencetuskan gejala dalam bentuk halusinasi dan gangguan kecemasan tertentu.

Lumpuh

Lebih berbahaya lagi, penyakit ini boleh menyebabkan lumpuh anggota badan yang serius jika tidak dirawat dengan segera.

Koma dan kematian

Sekiranya penyakit ini tidak ditangani dengan serius, penghidapnya hampir selalu memasuki fasa koma.

Lebih teruk lagi, koma akibat rabies sering menyebabkan kematian dalam beberapa jam, kecuali penghidapnya disambungkan ke alat pernafasan (ventilator).

Kematian biasanya berlaku dari hari ke-4 hingga ke-7 setelah gejala pertama muncul.

Faktor risiko penularan rabies

Rabies adalah penyakit yang boleh menyerang orang dari semua peringkat umur dan bangsa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini.

Berikut adalah faktor risiko yang boleh mencetuskan kemunculan penyakit ini, termasuk:

Hidup di negara membangun

Orang yang tinggal atau melancong ke negara membangun seperti Afrika dan Asia Tenggara ketika virus rabies masih biasa terjadi pada haiwan.

Melakukan aktiviti luaran

Melakukan aktiviti yang membolehkan anda bersentuhan langsung dengan haiwan liar, seperti menjelajahi gua di mana terdapat banyak kelawar, atau berkhemah tanpa menghalang kemasukan haiwan liar, dapat meningkatkan risiko anda mendapat penyakit ini.

Hubungan langsung dengan haiwan

Orang yang sering bersentuhan langsung dengan haiwan adalah penyebab utama jangkitan ini. Ia sangat mudah dijangkiti virus yang mematikan ini.

Mengusahakan atau meneliti virus rabies di makmal

Sekiranya anda bekerja di makmal dan sedang menjalankan penyelidikan mengenai rhadovirus, risiko anda dijangkiti akan lebih tinggi.

Mempunyai luka terbuka di bahagian kepala atau leher

Sekiranya anda mempunyai luka terbuka di leher atau kepala, ini akan memudahkan virus merebak ke otak dengan lebih cepat.

Mempunyai haiwan kesayangan yang belum diberi vaksin

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan seperti anjing dan kucing, atau binatang ternakan seperti lembu dan kambing, pastikan anda telah memberi vaksin kepada haiwan ini.

Cara menyebarkan rabies

Ternyata bukan hanya melalui gigitan atau goresan haiwan, setiap sentuhan virus dengan selaput lendir seperti mata atau mulut dan luka terbuka juga dapat menyebarkan virus rabies dengan lebih jauh.

Setelah seseorang digigit oleh binatang yang dijangkiti rabies, virus menyebar melalui saraf ke otak.

Penting untuk diperhatikan bahawa gigitan atau calar pada kepala dan leher dianggap mempercepat penglibatan otak dan saraf tunjang kerana lokasi trauma awal.

Di otak, virus membiak dengan cepat. Aktiviti ini menyebabkan keradangan otak dan saraf tunjang yang teruk. Jangkitan akan bertambah cepat dan mengakibatkan kematian.

Diagnosis rabies

Diagnosis biasanya dibuat melalui pengambilan sejarah dan pemeriksaan fizikal. Ketika seseorang baru saja digigit binatang, sukar untuk mengetahui apakah haiwan itu menyebarkan virus rabies atau tidak.

Ini dapat dilakukan dengan mencegah jangkitan sebelum tanda dan gejala muncul. Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas.

Rawatan untuk mencegah jangkitan virus akan dilakukan sekiranya doktor berpendapat bahawa ada kemungkinan anda telah terkena virus tersebut.

Rawatan Rabies

Secara amnya jika orang itu sudah dijangkiti rabies tidak ada rawatan yang berkesan diberikan pada tahap ini. Tetapi ada beberapa rawatan yang boleh diberikan, termasuk:

Rawatan awal

Mencuci luka

Rawatan awal yang boleh anda lakukan adalah mencuci luka gigitan dengan air mengalir dan sabun selama kira-kira 10-15 minit.

Pentadbiran antiseptik

Anda boleh memberi antiseptik seperti alkohol 70%, ubat merah, betadin, dan sebagainya. Anda boleh meletakkannya pada luka setelah mencucinya dengan air bersih.

Pengendalian lanjutan

Pentadbiran imunoglobulin rabiesrabies imun globulin)

Ini adalah Serum Anti Rabies (SAR) sejurus terkena virus rabies. SAR bertindak sebagai imunisasi pasif yang bertujuan menyediakan antibodi peneutralan dengan cepat sebelum sistem imun membentuk antibodi sendiri.

Vaksin anti-rabies (VAR)

Biasanya vaksin ini diberikan secara intradermal atau intramuskular untuk membantu tubuh mengenal pasti dan melawan virus rabies. Vaksin ini diberikan 5 kali dalam masa 14 hari.

Pencegahan rabies

Walaupun penyakit ini pada umumnya sukar disembuhkan, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko anda mendapat virus ini, termasuk:

  • Pastikan anda telah memberi vaksin terhadap rabies untuk haiwan kesayangan seperti kucing, anjing, dan musang.
  • Jauhkan haiwan peliharaan daripada bersentuhan dengan haiwan yang dijangkiti rabies.
  • Lindungi haiwan peliharaan kecil dari pemangsa, contohnya binatang peliharaan kecil seperti arnab tidak dapat divaksinasi terhadap rabies.
  • Jangan menghampiri haiwan liar. Tidak normal haiwan liar bersahabat dengan manusia.
  • Lebih baik menjauhi haiwan liar kerana mereka mungkin dijangkiti rabies.
  • Dapatkan vaksin rabies ketika melakukan perjalanan ke negara-negara di mana rabies adalah kawasan biasa atau terpencil di mana rawatan perubatan sukar dijumpai.
  • Jauhkan kelawar dari rumah, yang terbaik adalah menutup semua jurang yang membolehkan kelawar memasuki rumah.
  • Laporkan kepada pihak berwajib ketika menemui haiwan dengan gejala rabies.

Bolehkah penyakit rabies disembuhkan?

Walaupun kebanyakan penyakit ini sukar disembuhkan, cara terbaik untuk mencegah penularan virus ini adalah dengan melakukan vaksinasi rabies secepat mungkin.

Namun, jika gigitan berterusan, doktor akan merawat luka dengan mencucinya sekurang-kurangnya 15 minit dengan sabun dan air, detergen, atau yodium.

Setelah terdedah kepada virus rabies, seseorang dapat melakukan beberapa suntikan untuk mengelakkan jangkitan masuk.

Imunoglobulin rabies, memberikan dosis langsung antibodi rabies untuk melawan jangkitan, membantu mencegah virus berkembang. Protokol ini dikenali sebagai "profilaksis pasca pendedahan." Ini menghalang kemasukan virus ke sistem saraf pusat, mengakibatkan kematian cepat.

Ada soalan lebih lanjut mengenai rabies? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found