Kesihatan

Ibu, ketahui sebab dan gejala barah otak pada anak-anak berikut

Kanser otak adalah sejenis barah yang sering dijumpai pada kanak-kanak. Punca sebenar barah otak pada kanak-kanak tidak diketahui.

Merawat kanak-kanak dengan barah otak juga memerlukan rawatan khas yang berbeza dengan jenis kanser kanak-kanak yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faktor risiko, gejala dan penyebab barah otak pada kanak-kanak, lihat tinjauan berikut.

Baca Juga: Selalunya Meremehkan, Inilah Faktor Yang Menyebabkan Kanser Otak

Menyedari barah otak pada kanak-kanak

Kanser bermula dengan munculnya tumor di otak anak. Apakah perbezaan antara tumor dan barah?

Tumor adalah benjolan tidak normal yang muncul di organ tertentu. Benjolan ini boleh menjadi jinak atau ganas. Manakala barah adalah ketumbuhan tumor yang ganas dan boleh merebak ke seluruh badan dan kemudian merosakkan sel-sel sihat yang lain.

Lancarkan Perubatan John HopkinsTumor otak adalah jenis tumor yang paling biasa dijumpai pada kanak-kanak dan remaja. Setiap tahun, hampir 5,000 kanak-kanak didiagnosis dengan tumor otak.

Beberapa jenis barah otak boleh mengancam nyawa. Kerana lokasinya di otak, benjolan dan rawatan tumor dapat memberi kesan jangka panjang pada fungsi intelektual dan neurologi.

Baca Juga: Jangan Meremehkan Sakit Kepala Yang Kerap! Kenali 8 Gejala Kanser Otak yang Perlu Diperhatikan

Lokasi tumor di otak. Foto: //www.genengnews.com

Penyebab barah otak pada kanak-kanak

Lancarkan Organ Kesihatan Kanak-kanakDoktor dan kakitangan perubatan tidak tahu apa sebenarnya penyebab barah otak pada kanak-kanak. Tetapi penyelidik berpendapat mungkin ada pengaruh genetik dan juga persekitaran.

1. Faktor keturunan

Lancarkan Klinik MayoWalaupun jarang berlaku, sejarah keluarga tumor otak atau sejarah keluarga sindrom genetik tertentu dapat meningkatkan risiko tumor otak pada beberapa anak.

Para penyelidik telah menemui perubahan gen yang menyebabkan beberapa sindrom warisan yang jarang berlaku (seperti neurofibromatosis, sklerosis tuberous, sindrom Li-Fraumeni, dan penyakit von Hippel-Lindau).

Kesemuanya meningkatkan risiko terkena beberapa jenis tumor otak dan saraf tunjang pada kanak-kanak.

2. Keadaan genetik tertentu

Lancarkan Organ Kesihatan Kanak-kanak, beberapa kanak-kanak yang mempunyai keadaan genetik tertentu mempunyai peluang lebih besar untuk mengembangkan tumor otak.

Penyakit seperti neurofibromatosis, penyakit von Hippel-Lindau, dan sindrom Li-Fraumeni semuanya dikaitkan dengan risiko tumor otak yang lebih tinggi.

3. Pendedahan persekitaran

Sebilangan besar pendedahan yang menyebabkan barah, seperti asap tembakau, merosakkan DNA dan menyebabkan barah.

Tetapi otak agak terlindung dari sebilangan besar bahan kimia penyebab kanser yang dapat kita hirup atau makan. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak cenderung tidak terdedah kepada banyak bahan kimia ini.

4. Pendedahan Sinaran

X-ray dan sinar gamma adalah karsinogen atau agen penyebab barah pada manusia. Walau bagaimanapun, hanya tahap pendedahan radiasi yang tinggi yang boleh menyebabkan barah.

Seperti radiasi dari letupan nuklear, bom atom, dan pendedahan kepada tahap radiasi yang tinggi di tempat kerja seperti di lokasi perlombongan uranium. Pendedahan radiasi yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko barah yang lebih tinggi.

Tetapi jumlah radiasi yang rendah juga dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena dan mati akibat barah. Tidak ada had yang jelas untuk pendedahan radiasi yang selamat.

Baca juga: Selalunya diremehkan, inilah faktor penyebab barah otak

Gejala barah otak pada kanak-kanak

Gejala bergantung pada lokasi dan ukuran tumor. Oleh kerana kanak-kanak kecil sering tidak mengadu gejala, ibu bapa harus bergantung pada pemerhatian diri anak untuk mengetahui tanda dan gejala.

Lancarkan Pertubuhan Kanser Kanak-kanak AmerikaBerikut adalah beberapa gejala tumor otak pada kanak-kanak yang harus diketahui oleh ibu bapa:

 • Kejang tidak berkaitan dengan demam tinggi
 • Menatap atau melotot dan melakukan pergerakan automatik berulang
 • Muntah berterusan tanpa sebab yang diketahui
 • Kelemahan progresif atau kekok; condongkan leher, juling
 • Kesukaran menjaga keseimbangan ketika berjalan
 • Akil baligh; kerencatan pertumbuhan
 • Apnea tidur
 • Masalah penglihatan
 • Sakit kepala, terutama yang membangunkan anak pada waktu malam atau awal pagi
 • Sakit belakang
 • Perubahan keperibadian, mudah marah, kelesuan.

Sebilangan besar ibu bapa kanak-kanak yang didiagnosis dengan tumor otak melaporkan variasi dan kombinasi gejala yang disenaraikan di atas.

Baca juga: 'Saya sering mengalami sakit kepala yang teruk, adakah ini barah otak?' Kenali simptomnya di sini

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Semakin cepat tumor dikesan, doktor dan ibu bapa dapat merancang rawatan lebih awal untuk anak itu.

Oleh itu, jika anda mendapati beberapa gejala di atas pada anak anda, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang mendalam.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found