Kesihatan

Kain Kebersihan: Kelebihan dan Kekurangan Penggunaan yang Perlu Anda Ketahui

Tuala wanita telah menjadi pilihan sesetengah wanita kerana ia lebih berkesan daripada produk pakai buang. Ya, haid menjadi saat yang tidak menyenangkan kerana pelbagai faktor termasuk penggunaan pembalut.

Namun, ketika datang haid, ia boleh menjadi salah satu cara terbaik untuk menjaga tubuh, iaitu dengan memilih tuala wanita yang selesa. Baiklah, untuk mengetahui faedah menggunakan kain semasa haid, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

Apakah faedah menggunakan pembalut kain?

Terdapat kelebihan dan kekurangan penggunaan tuala wanita ini semasa haid. Pelaporan dari Green Child Magazine, berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda perolehi jika menggunakan pembalut jenis kain.

Tiada kesan sampingan pada badan

Perhatikan bahawa pembalut sekali pakai boleh mengandungi plastik, wangian buatan, pelekat, dan gel semula jadi. Sebilangan bahan ini mempunyai kesan sampingan yang boleh mempengaruhi salah satu bahagian tubuh yang paling sensitif.

Tidak seperti pelapik kain, bahan yang digunakan jarang menyebabkan kerengsaan, jadi anda dapat mengelakkan dari terkena bahan sintetik. Salah satu faedah lain untuk beralih ke kain adalah tempoh positif yang disertainya.

Pembalut kain baik untuk alam sekitar

Rata-rata wanita akan menggunakan 12,000 hingga 16,000 pembalut sekali pakai sepanjang hayatnya. Jumlah ini sangat besar sehingga dianggap sampah dan boleh merosakkan alam sekitar.

Di samping itu, terdapat kesan pembuatan, penghantaran, dan pembungkusan untuk serbet pembalut sekali pakai. Pembalut yang diperbuat daripada kain diketahui tahan selama bertahun-tahun dan membantu mengurangkan kesan anda terhadap alam sekitar.

Menjimatkan perbelanjaan

Selepas anda menggunakan alas haid yang diperbuat daripada kain, perbelanjaan juga akan lebih efisien. Pembalut haid yang paling banyak digunakan kembali lima tahun atau lebih lama.

Kerana, pembalut kain yang boleh dicuci jauh lebih menjimatkan jika dibandingkan dengan pembalut sekali pakai.

Selesa ketika digunakan

Pembalut ini tidak hanya mesra alam dan murah, tetapi juga sangat selesa digunakan. Rasa gatal ketika menggunakan pembalut pakai buang dapat dikurangkan dengan memakai bahan kain.

Pembalut sekali pakai kadang-kadang menyebabkan ruam akibat penggunaan yang berpanjangan. Atas sebab ini, penggunaan pembalut ini sangat digalakkan untuk mengurangkan reaksi alahan yang menyebabkan rasa tidak selesa akibat gatal.

Tiada bunyi

Pembalut pakai kadangkala mengeluarkan suara ketika dipakai, menyebabkan perasaan malu dan tidak selesa. Memakainya akan berasa tenang dan selesa dan jarang menyebabkan alahan.

Kekurangan pembalut kain

Walaupun tidak memudaratkan alam sekitar, salah satu sebab sukar mencari produk yang tepat adalah kerana tidak sihat.

Sebilangan besar pembalut ini dibuat dengan mengitar semula kain lama dan tidak ada jaminan bahawa produk tersebut telah dicuci atau dibasmi kuman sebelum digunakan. Selain itu, kemungkinan besar membawa banyak bakteria sebelum digunakan.

Walau bagaimanapun, pad ini masih lebih unggul daripada pad yang boleh guna. Kerana, pembalut pakai buang memberi kesan kepada persekitaran.

Bukan sahaja mencemarkan alam sekitar dengan waktu yang sangat lama untuk terurai setelah dibuang, tetapi juga mengandung bahan berbahaya. Beberapa bahan yang dimaksudkan, seperti styrene, chloromethane, acetone, dan chloroethane.

Pembalut kain diketahui mesra alam, tetapi anda masih harus berwaspada dan istimewa dalam pemeliharaannya.

Petua untuk menukar pembalut lama juga perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan komplikasi kesihatan kerana bersentuhan dengan bakteria, terutama jika tidak dijaga kebersihannya.

Baca juga: Cara Mengatasi Kulit Kering dan Penyelesaian Penanganan Terbaik

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found