Kesihatan

Spina Bifida pada Bayi

Spina bifida adalah cacat lahir yang boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak. Secara umum, spina bifida pada bayi dapat dikesan semasa masih dalam kandungan.

Di Indonesia saja, menurut Kementerian Kesehatan, ada ratusan ribu kelahiran disertai dengan kelainan kongenital setiap tahun, salah satunya adalah spina bifida. Ayuh, cari tahu apa spina bifida pada bayi dengan ulasan berikut!

Apa itu spina bifida?

Tiga jenis spina bifida. Sumber gambar: Wikihealth.

Spina bifida adalah keadaan yang dikenali sebagai kecacatan tiub saraf. Petikan dari Klinik Mayo, spina bifida berlaku apabila tulang belakang dan sumsum tulang tidak terbentuk dengan betul di rahim.

Sebahagian tiub neural, pada bayi dengan spina bifida, tidak menutup atau berkembang dengan betul, menyebabkan kecacatan pada saraf tunjang dan saraf tunjang.

Terdapat tiga jenis spina bifida pada bayi, iaitu:

 • myelomeningocele, Ini adalah bentuk spina bifida yang paling teruk. Saluran tulang belakang bayi tetap terbuka, memungkinkan sumsum tulang dan selaput pelindungnya didorong keluar untuk membentuk kantung di bahagian belakang.
 • meningocele, yang merupakan keadaan yang hampir serupa dengan myelomeningocele, tetapi satu darjah lebih ringan, dicirikan oleh membran pelindung sumsum tulang (meninges) keluar melalui tulang belakang. Prosedur pembedahan dapat merawat keadaan ini.
 • Occulta, Ini adalah keadaan spina bifida paling ringan. Satu atau lebih vertebra tidak terbentuk dengan betul, tetapi jurang yang dihasilkan sangat kecil. Biasanya, okulta tidak menimbulkan masalah serius dan kebanyakan ibu bapa tidak menyedarinya.

Baca juga: Mengenali Riket, Gangguan Tulang yang Mempengaruhi Kanak-kanak

Apa yang menyebabkan spina bifida pada bayi?

Dilaporkan dari NHS UK, hingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan spina bifida pada bayi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dipercayai meningkatkan risiko keadaan ini, termasuk:

 • Pengambilan asid folik yang rendah oleh ibu semasa mengandung
 • Sejarah keluarga
 • Mengambil ubat tertentu, seperti asid valproik untuk mencegah kejang semasa kehamilan

Siapa yang lebih berisiko terkena spina bifida?

Secara umum, spina bifida adalah keadaan yang kebanyakannya berlaku pada bayi. Walau bagaimanapun, keadaan tertentu pada ibu secara tidak langsung dapat meningkatkan potensi janin mengalami spina bifida, seperti:

 • Diabetes: Wanita hamil yang tidak mengawal kadar gula dalam darah mereka boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.
 • Obesiti: Wanita hamil yang kurang berat badan atau berlebihan berat badan dikaitkan dengan peningkatan risiko kecacatan kelahiran pada bayi mereka.
 • Peningkatan suhu badan: Beberapa bukti menunjukkan bahawa peningkatan suhu badan (hipertermia) pada minggu-minggu awal kehamilan dapat meningkatkan potensi spina bifida pada bayi.

Apakah tanda dan gejala spina bifida pada bayi?

Gejala spina bifida boleh berbeza-beza, bergantung kepada keparahannya. Ciri-ciri spina bifida yang paling biasa termasuk:

 • Mati rasa atau lumpuh kaki sepenuhnya
 • Inkontinensia kencing, menyebabkan kencing kerap
 • Bayi tidak dapat merasakan suhu panas atau sejuk

Apakah kemungkinan komplikasi spina bifida?

Spina bifida pada bayi boleh menyebabkan kecacatan fizikal jika tidak dirawat dengan baik. Beberapa komplikasi yang dapat dialami oleh bayi termasuk:

 • Gangguan pergerakan atau kesukaran berjalan, kerana saraf yang mengawal otot kaki tidak berfungsi dengan baik.
 • Skoliosis
 • Pertumbuhan tidak normal
 • Masalah dengan usus dan pundi kencing. Ini kerana saraf yang menyambung ke dua organ ini berasal dari bahagian bawah saraf tunjang.
 • Jangkitan otak atau meningitis.
 • Masalah pernafasan semasa tidur, seperti apnea tidur.
 • Sakit kepala akut.
 • Masalah kulit. Bayi dengan spina bifida terdedah kepada kecederaan pada kaki, kaki, punggung, dan punggung.

Bagaimana merawat dan merawat spina bifida pada bayi?

Spina bifida hanya boleh dirawat di hospital. Maksudnya, tidak ada cara khas yang dapat diterapkan di rumah.

Sebelum membuat diagnosis, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan, sama ada ujian darah, menggunakan bantuan ultrasound, atau mengambil sampel cecair janin.

Bagi rawatan, ia bergantung kepada keparahannya. Spina bifida okulta sering tidak memerlukan rawatan sama sekali, tetapi jenis lain seperti, seperti:

 • Pembedahan sebelum kelahiran: Pembedahan pranatal dilakukan sebelum minggu ke-26 kehamilan, bertujuan memperbaiki saraf tunjang janin.
 • Bersalin caesar: Banyak bayi dengan myelomeningocele berada dalam kedudukan breech. Jadi, kelahiran caesar adalah kaedah paling selamat untuk melakukannya.
 • Pembedahan selepas kelahiran: Prosedur pembedahan selepas bersalin pada bayi biasanya dilakukan jika spina bifida adalah myelomeningocele. Tujuan pembedahan ini adalah untuk meminimumkan risiko jangkitan yang berkaitan dengan saraf yang terdedah, serta melindungi sumsum tulang dari trauma.

Apakah ubat spina bifida yang biasa digunakan?

Dilaporkan dari Medscape, Rawatan untuk spina bifida memberi tumpuan kepada disfungsi pundi kencing dan keadaan neurogenik (gangguan saraf tulang belakang). Ubat yang digunakan termasuk:

 • Antikolinergik (oxybutynin klorida, hyoscyamine sulfate)
 • Antidepresan trisiklik (imipramine hidroklorida; boleh bertindak melalui kesan antikolinergik)
 • Antagonis Alpha-adrenergik (terazosin)

Walaupun perubatan herba, hingga kini, belum ada penyelidikan yang membuktikan adanya bahan semula jadi untuk merawat spina bifida.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap spina bifida?

Bercakap mengenai pantang larang, tidak ada larangan khas penggunaan makanan untuk bayi dengan spina bifida.

Walau bagaimanapun, pengambilan asid folik sangat disarankan untuk dimakan secara berkala, kerana dipercayai dapat mengatasi dan mengurangkan keparahannya. Asid folik terdapat dalam sayur-sayuran dan kacang hijau.

Baca juga: Asid Folik untuk Program Hamil, Mencegah Kecacatan Kelahiran pada Janin

Bagaimana cara mencegah spina bifida?

Salah satu pencetus spina bifida adalah kekurangan pengambilan folat semasa kehamilan. Ini bermaksud, sebagai langkah berjaga-jaga, Ibu perlu mengekalkan pengambilannya. Wanita hamil disarankan untuk mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari.

Selain meminimumkan spina bifida, folat memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim, termasuk sistem saraf. Kekurangan asid folik boleh mencetuskan kecacatan kelahiran, salah satunya spina bifida.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai spina bifida yang perlu anda ketahui. Sentiasa menerapkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan spina bifida pada bayi, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found