Kesihatan

Sering dibuang, ternyata ini adalah faedah tersembunyi dari minum air untuk kecantikan

Adakah anda suka membuang air sambil memasak nasi? Baiklah, setelah membaca artikel ini, anda pasti akan menyesal kerana melakukannya. Ternyata air berkanji mempunyai manfaat untuk kecantikan. Malah air pati untuk kecantikan popular di Asia sebagai toner semula jadi.

Air ini mempunyai sifat untuk mempromosikan pertumbuhan sel, merangsang aliran darah dan menjaga kulit halus dan cerah. Oleh itu, jangan terkejut jika air pati untuk kecantikan sangat dipercayai. Ingin tahu apa faedah air pati untuk kecantikan? Lihat ulasan di bawah!

Baca Juga: Jangan Abaikan Parut, Keluar Ini Menyebabkan Keloid

Apa itu air pati?

Air pati adalah air yang tinggal setelah nasi dimasak. Kerana dihasilkan dari proses memasak nasi, air pati juga biasa disebut air beras atau air pati.

Di Jepun, air pati untuk kecantikan telah digunakan sejak 1,000 tahun yang lalu.

Air terikan diketahui mengandungi bahan yang diketahui dapat membantu melindungi dan memperbaiki kulit yang rosak. Menariknya, anda boleh mendapatkan air ini yang sering dibuang ketika memasak nasi, dengan mudah, praktikal, dan tentu saja secara percuma.

Satu siri kelebihan air pati untuk kecantikan

Untuk maklumat lebih lanjut, ketahui faedah air pati berikut.

1. Mencerahkan kulit

Manfaat air pati untuk kecantikan sangat disyorkan kerana ia membantu mendapatkan kulit yang cerah dengan rawatan semula jadi. Bukan itu sahaja, air pati juga dapat menutupi bintik-bintik hitam di wajah, anda tahu!

Banyak produk kecantikan seperti sabun, toner, krim muka mengandungi air pati. Sebatian kimia semula jadi yang terkandung dalam air pati dipercayai dapat mengurangkan pigmen pada kulit.

2. Air pati untuk kecantikan dapat memperbaiki kulit yang rosak

Kajian yang dilakukan pada tahun 2013 menunjukkan bahawa air pati dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari. Hasil kajian menunjukkan bahawa air pati mempunyai sifat pelindung matahari semula jadi.

Selain itu, air pati untuk kecantikan juga boleh digunakan sebagai anti penuaan pengalaman. Dengan kemampuannya meningkatkan kolagen pada kulit, pati air dapat menjadikan kulit anda lebih kenyal dan mencegah keriput.

3. Merawat rambut yang rosak

Air pati mengandungi inositol yang dibawa dari beras. Inositol adalah sebatian kimia semula jadi yang mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah untuk penjagaan badan.

Pada rambut yang rosak, inositol membantu memperbaiki rambut dari jauh ke dalam tisu ke lapisan rambut terluar. Inositol juga dipercayai dapat merawat bahagian berpecah.

4. Air pati untuk kecantikan melambatkan penuaan

Satu kajian menilai kesan formulasi gel yang mengandungi air beras pada kulit manusia. Kajian ini melibatkan 12 sukarelawan yang menggunakan formulasi selama 28 hari.

Didapati air beras dipenuhi dengan antioksidan yang dapat menghambat aktiviti elastase (enzim yang memecah elastin). Oleh itu, ia dapat membantu mengekalkan keanjalan kulit dan melambatkan tanda-tanda penuaan.

Baca Juga: Banyak Menyerang Orang Tua, Tahu Cara Mencegah Alzheimer

Cara menggunakan air pati untuk kecantikan

Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan. Pertama sekali, sebelum anda menggunakan, pastikan anda telah mencuci beras dengan bersih. Cara menggunakannya seperti:

1. Didihkan

Gunakan lebih kurang empat kali lebih banyak air daripada beras. Kacau nasi dan air bersama-sama dan didihkan.

Ambil sudu dan tekan nasi untuk melepaskan bahan kimia, kemudian tapis air melalui ayak. Setelah semuanya ditapis, masukkan ke dalam bekas kedap udara, sejukkan dan biarkan selama satu minggu.

Air beras akan menjadi pekat, sebelum digunakan tambahkan sedikit air.

2. Direndam

Kaedah ini sangat mudah, anda hanya perlu merendam air dan beras selama lebih kurang 30 minit.

3. Penapaian

Untuk membuat air beras yang ditapai, rendam air beras. Masukkan ke dalam balang pada suhu bilik selama satu atau dua hari. Apabila bekas mula berbau masam, masukkan ke dalam peti sejuk. Cairkan dengan air biasa sebelum digunakan.

Terdapat banyak cara untuk menjadikan anda cantik, salah satunya adalah cara semula jadi dengan air pati dari beras. Anda boleh mula mencuba dan merasakan faedahnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found