Kesihatan

Bengkak Kaki Selepas Lahir? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Kaki bengkak selepas kelahiran dialami oleh banyak wanita dan merupakan perkara biasa. Harap diperhatikan, wanita mungkin mengalami pembengkakan atau juga dikenali sebagai edema semasa kehamilan dan akan berlanjutan selepas melahirkan.

Kadang-kadang, keadaan ini agak menjengkelkan kerana dianggap mengganggu penampilan sehingga banyak cara dilakukan untuk mengatasinya. Baiklah, untuk mengetahui sebab dan cara mengatasi kaki yang bengkak selepas kelahiran, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenal Tahap Pembukaan Kelahiran, Bermula dari Kontrak hingga Buruh!

Apa yang menyebabkan kaki bengkak selepas kelahiran?

Menurut American Pregnancy Association, tubuh wanita menghasilkan 50 peratus lebih banyak darah dan cecair semasa mengandung untuk menyokong perkembangan bayi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa seorang wanita dapat menyimpan lebih dari 3.0 kilogram atau 6.6 paun cecair ke seluruh badan.

Menurut Medical News Today, pembengkakan selepas bersalin berlaku ketika berat air dari kehamilan meningkat di dalam badan dan kekal setelah bayi dilahirkan. Pembengkakan ini biasanya menyerang kaki, kaki, pergelangan kaki, dan muka.

Pembengkakan selepas bersalin boleh berlaku selepas kelahiran caesar atau vagina. Beberapa penyebab kaki bengkak selepas kelahiran yang perlu anda ketahui termasuk perkara berikut.

Menambah cecair tambahaniibu semasa bersalin

Sekiranya anda mengalami epidural semasa bersalin, maka cairan IV diperlukan untuk memastikan tekanan darah anda tidak turun. Di samping itu, apabila anda mempunyai pembedahan caesar, anda biasanya memerlukan IV di mana cecair tambahan tidak segera hilang.

Galakan semasa bersalin

Kaki bengkak selepas bersalin juga boleh disebabkan oleh menekan semasa bersalin. Dorongan kuat ini boleh menyebabkan cecair kehamilan tambahan bergerak ke hujung kaki dan muka.

Hormon

Semasa mengandung, tahap progesteron pada wanita akan meningkat. Salah satu hasil dari progesteron tambahan adalah pengekalan air tambahan yang menyebabkan pembengkakan semasa kehamilan yang biasanya berlanjutan selepas melahirkan.

Bagaimana mengatasi kaki yang bengkak selepas kelahiran?

Kaki yang bengkak selepas kelahiran biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan lebih lanjut. Namun, rawatan di rumah boleh dilakukan untuk mengurangkan pembengkakan yang berlaku. Beberapa ubat semula jadi untuk pembengkakan selepas bersalin, iaitu:

Penggunaan air

Minum air mungkin berlawanan dengan intuisi, tetapi tetap terhidrat diketahui dapat membantu mengurangkan berat badan. Ini kerana, dehidrasi menjadikan badan menyimpan lebihan air.

Air juga dapat mendorong produk buangan melalui buah pinggang, yang dapat menjaga sistem anda sihat dan mempercepat pemulihan selepas kehamilan. Untuk itu, pastikan anda minum air secukupnya untuk membantu mengurangkan pengekalan air di dalam badan.

Angkat kaki

Untuk mengurangkan bengkak kaki selepas bersalin, luangkan masa untuk menaikkan kaki di atas paras jantung. Kaedah ini diketahui dapat membantu mendorong air mengalir ke seluruh badan.

Cecair secara semula jadi mengalir ke kaki ketika seseorang berdiri sehingga mengangkat kaki dapat mengurangkan bengkak buat sementara waktu. Juga, elakkan menghentikan aliran darah ke kaki yang boleh berlaku ketika seseorang melintasi kaki atau duduk dalam keadaan terkurung.

Lakukan senaman ringan

Ramai orang mendapati bahawa senaman ringan selepas melahirkan dapat membantu mengurangkan pembengkakan pada kaki. Bergerak akan membolehkan darah dan air beredar dengan betul dan menghalangnya daripada menumpuk.

Namun, pastikan untuk menghentikan senaman atau pergerakan ketika badan sudah merasa sakit. Beberapa aktiviti senaman ringan yang disarankan untuk wanita postpartum adalah berjalan kaki, yoga, berenang, dan Pilates.

Pakai stoking mampatan

Penulis kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa memakai stoking mampatan dapat membantu mengurangkan pembengkakan pada kaki dalam tempoh 24 jam setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk ini.

Perlu difahami, stoking mampatan secara amnya dapat membantu meningkatkan aliran darah dengan mengurangkan ukuran saluran darah di kaki. Stoking ini akan mendorong saluran darah untuk mengedarkan lebih banyak darah dalam masa yang singkat.

Elakkan makanan yang diproses

Makanan yang diproses yang tinggi natrium harus dielakkan kerana boleh menyebabkan kembung dan membengkak selepas bersalin.

Garis panduan diet 2015-2020 untuk orang Amerika mengesyorkan agar orang makan tidak lebih daripada 2.300 miligram natrium sehari.

Oleh itu, cubalah meminimumkan pengambilan garam dalam makanan. Memeriksa kandungan natrium dalam bungkusan makanan juga dapat membantu mengekalkan pengambilan garam dan mengurangkan pengekalan air.

Baca juga: Adakah Berbahaya Mengalami Alergi Semasa Kehamilan? Baca Lebih Lanjut!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found