Kesihatan

Ini adalah penyebab biasa timbulnya benjolan di belakang telinga

Benjolan di belakang telinga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Tetapi dalam kebanyakan kes, benjolan atau nodul di belakang telinga tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan mudah.

Kemunculan benjolan di belakang telinga mempunyai banyak kemungkinan, termasuk masalah kulit atau tulang. Selain itu, kelenjar getah bening yang membengkak, jangkitan, dan barah tertentu juga boleh menyebabkan ketulan.

Baca juga: Sakit Tekak Semasa Berpuasa? Ayuh, ketahui simptom dan sebabnya!

Apakah penyebab benjolan di belakang telinga?

Sebilangan besar kes benjolan di bahagian belakang telinga tidak menjadi perhatian dan biasanya sembuh tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyebab benjolan yang perlu anda ketahui, seperti yang dijelaskan di bawah.

Jangkitan

Banyak jangkitan bakteria dan virus boleh menyebabkan pembengkakan di leher dan muka. Kedua-dua jangkitan adalah radang tekak dan mononukleosis berjangkit atau virus epstein-barr.

Keadaan lain yang boleh menyebabkan pembengkakan di dalam dan sekitar leher dan wajah, seperti HIV AIDS, campak, dan cacar air.

Mastoiditis

Sekiranya anda mempunyai jangkitan telinga dan tidak mendapatkan rawatan dengan segera, keadaan serius ini boleh menyebabkan mastoiditis. Jangkitan ini berkembang di rongga telinga dan boleh menyebabkan sista berisi nanah.

Abses

Abses berkembang apabila tisu atau sel di dalam badan dijangkiti. Tubuh akan bertindak balas terhadap jangkitan dengan berusaha membunuh bakteria atau virus yang menyerang. Untuk melawan bakteria, tubuh akan menghantar sel darah putih ke kawasan yang dijangkiti.

Sel darah putih mula berkumpul, mengakibatkan munculnya nanah. Pus adalah produk seperti cecair yang tebal yang berkembang dari sel darah putih mati, bakteria, dan bahan lain yang menyerang.

Otitis media

Otitis media adalah nama lain untuk jangkitan telinga yang biasanya disebabkan oleh bakteria atau virus. Apabila jangkitan berlaku, ia akan menyebabkan penumpukan dan pembengkakan cecair yang cukup menyakitkan.

Gejala utama adalah benjolan yang terasa di belakang telinga dan sering menjengkelkan. Kerana itu, biasanya antibiotik akan digunakan untuk melegakan simptom dan menghentikan jangkitan.

Limfadenopati

Limfadenopati adalah jangkitan pada telinga atau tekak dan bermula di kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening adalah struktur kecil, seperti organ, yang terdapat di seluruh badan, termasuk di bawah lengan, leher, pelvis, dan di belakang telinga.

Kelenjar getah bening dapat membengkak dan dalam beberapa kes berlaku akibat jangkitan. Apabila bilangan sel yang bertarung meningkat, penumpukan pada kelenjar getah bening akan mula berlaku.

Kista sebaceous

Kista sebaceous adalah benjolan bukan kanker yang muncul di bawah kulit, termasuk kepala, leher, dan dada. Kista jenis ini berkembang di sekitar kelenjar sebum, iaitu kelenjar yang bertanggungjawab menghasilkan minyak dan melincirkan rambut.

Jeragat

Jerawat adalah keadaan kulit yang biasa berlaku apabila folikel rambut di kulit menjadi tersumbat. Sel dan minyak kulit mati boleh menyumbat folikel dan kemudian jerawat atau benjolan berkembang.

Dalam beberapa kes, benjolan akan tumbuh dan menjadi besar, padat, dan kadang-kadang menyakitkan.

Lipoma

Lipoma adalah gumpalan lemak yang berkembang di antara lapisan kulit. Secara amnya, lipoma boleh berkembang di mana sahaja di badan, tetapi hampir tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan mudah.

Baca juga: Gastritis: Gejala, Punca dan Rawatan

Rawatan benjolan di belakang telinga

Cara terbaik sebelum melakukan rawatan adalah dengan memeriksa sendiri benjolan dengan tangan. Biasanya, pemeriksaan fizikal akan dilakukan dan diikuti dengan pemeriksaan umum untuk mengetahui apa yang berlaku di belakang telinga.

Diagnosis doktor dibuat dengan mengajukan beberapa soalan, seperti jangka masa gejala dan bagaimana benjolan itu muncul. Doktor juga akan merujuk sejarah perubatan pesakit sebagai gambaran lengkap mengenai keadaan kesihatan.

Tidak jarang, benjolan di bahagian belakang telinga memerlukan siasatan lebih lanjut. Sampel tisu akan diambil untuk dianalisis di makmal atau menjalani beberapa siri ujian pencitraan.

Doktor akan mencadangkan beberapa rawatan, seperti merawat benjolan secara bebas, rawatan perubatan, hingga melakukan pembedahan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!