Kesihatan

Telapak Tangan Selalunya Gatal? Mungkin 6 perkara ini menjadi penyebabnya!

Telapak tangan gatal boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk keadaan kesihatan tertentu. Biasanya, tapak tangan gatal juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Gatal ini kadangkala boleh menjadi teruk dan mengganggu aktiviti. Nah, untuk mengetahui sebab utama telapak gatal dengan lebih terperinci, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Masih Keliru dengan Batu Kencing dan Batu Ginjal? Mari Fahami Perbezaannya!

Apa yang menyebabkan tapak tangan gatal?

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, tapak tangan gatal sering disebabkan oleh keadaan kulit yang biasa tetapi juga dapat menunjukkan masalah mendasar yang lebih serius.

Terdapat beberapa sebab perubatan yang sah mengapa seseorang merasa gatal, seperti berikut:

eksim tangan

Ekzema adalah keadaan tidak berjangkit yang boleh menyebabkan tangan gatal, merah, retak, kering, dan kadang-kadang melepuh kulit.

Terdapat subtipe eksim tangan yang disebut eczema dyshidrotic, yang menyebabkan seseorang mengalami lecet kecil dan gatal.

Keadaan kulit ini biasanya dialami oleh orang yang bekerja dalam profesi tertentu di mana tangan terdedah kepada kelembapan berlebihan atau bahan kimia yang keras. Beberapa profesi yang berisiko untuk eksim tangan termasuk pembersih, pendandan rambut, pekerja kesihatan, dan mekanik.

Tindak balas alahan

Kadang-kadang telapak tangan gatal disebabkan oleh pendedahan berulang kepada bahan yang menjengkelkan atau bahan kimia lain yang menyebabkan reaksi alergi, juga dikenali sebagai dermatitis kontak. Reaksi alahan pada tangan ini mungkin muncul 48 hingga 96 jam setelah bersentuhan dengan alergen.

Alergen atau perengsa yang biasa termasuk logam seperti cincin, sarung tangan getah, sabun, pembasmi kuman, antiseptik atau agen antibakteria, dan air yang sangat berklorin. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa pendedahan berulang kali akan menyebabkan reaksi alergi muncul.

Ini kerana, setelah beberapa kali badan mula mengeluarkan histamin yang menyebabkan gatal-gatal yang merengsakan kulit. Untuk itu, perhatikan beberapa pencetus untuk mengelakkan reaksi alahan yang menyebabkan tapak tangan gatal.

Diabetes

Gatal pada tangan juga dapat menunjukkan adanya penyakit perubatan tertentu, salah satunya adalah diabetes. Apabila seseorang menghidap diabetes, kadar gula dalam darah yang terlalu tinggi boleh menyebabkan kulit kering dan gatal.

Kulit gatal akibat diabetes boleh muncul dengan atau tanpa lebam merah.

Tindak balas terhadap rawatan

Tapak tangan gatal boleh muncul kerana alahan ubat. Sekiranya seseorang mengalami reaksi alergi ringan terhadap ubat baru, histamin di dalam badan boleh menyebabkan gatal.

Dalam kes ini, gatal terasa kerana histamin cenderung mengumpul dalam jumlah yang lebih banyak di tangan dan kaki. Seseorang harus berbincang dengan doktor sebelum menghentikan ubat kecuali gejala-gejalanya semakin teruk.

Sirosis

Gangguan autoimun yang disebut kolangitis bilier primer atau sirosis bilier primer boleh menyebabkan gatal di telapak tangan. Keadaan ini mempengaruhi saluran empedu yang menghubungkan hati ke perut.

Hempedu yang bergerak di antara dua organ ini terkumpul di hati dan menyebabkan kerosakan pada tisu parut. Selain menyebabkan gatal, orang yang mengalami gangguan ini mungkin mengalami loya, sakit tulang, cirit-birit, kencing gelap, dan kulit kuning.

Gangguan saraf

Kadang-kadang kerosakan saraf dari keadaan perubatan, seperti diabetes, boleh menyebabkan gatal-gatal di telapak tangan. Disfungsi saraf tangan yang lain boleh memberi kesan yang serupa, termasuk sindrom carpal tunnel.

Dalam sindrom carpal tunnel, tekanan pada saraf median di tangan menyebabkan mati rasa, kelemahan, gatal, dan sakit. Gatal atau rasa tidak selesa biasanya bermula di telapak tangan dan paling kerap berlaku pada waktu malam.

Sekiranya disyaki sindrom carpal tunnel, pesakit harus berjumpa doktor dengan segera. Dalam kes yang melampau, pembedahan adalah pilihan yang tepat untuk menghilangkan tekanan pada saraf median.

Baca juga: Bolehkah Pesakit Diabetes Makan Makanan Manis? Ya, ini adalah rangkaian menu

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!