Kesihatan

4 Faktor Ini Punca, Mengapa Pembekuan Darah Anda

Hampir setiap wanita akan menemui gumpalan darah haid sekurang-kurangnya sekali seumur hidupnya. Keadaan ini normal, tetapi kadang-kadang boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu.

Gumpalan darah haid, biasanya ditandai dengan pelepasan berdarah yang menyerupai gel. Warnanya boleh berbeza-beza, dari merah terang hingga merah gelap.

Jadi apa yang menyebabkan keadaan ini?

Baca juga: Cegah Virus daripada Menyebarkan, Inilah Petua Menggunakan Masker Menurut Garis Panduan WHO

Apa itu pembekuan darah haid?

Dilaporkan dari MedicalnewstodayGumpalan darah haid adalah campuran sel darah, tisu lapisan rahim, dan protein yang dilepaskan untuk membantu mencegah terlalu banyak darah haid keluar.

Ini adalah bahagian semula jadi dari mekanisme pertahanan tubuh, dan berfungsi seperti pembekuan yang berlaku ketika bahagian tubuh yang lain cedera atau terkoyak.

Bilakah darah haid biasanya membeku?

Keadaan ini sering berlaku apabila lapisan rahim berdarah dalam jumlah yang sangat banyak. Apabila darah berkumpul di rahim atau vagina, ia mula membeku, dan keluar sebagai gumpalan.

Ketebalan dan ketebalan gumpalan yang terbentuk boleh berbeza-beza dalam setiap haid. Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang berat, pembentukan gumpalan boleh berlaku dalam jangka masa yang panjang.

Tetapi mungkin pada periode berikutnya, pembekuan darah bahkan tidak terjadi sama sekali. Ini sangat bergantung kepada banyak faktor, seperti diet dan gaya hidup.

Baca juga: Jangan Meremehkan Demam Denggi, Mari Ketahui Gejalanya!

Penyebab pembekuan darah haid

Dilaporkan dari Garis KesihatanBeberapa faktor fizikal dan hormon di bawah sangat mempengaruhi sama ada pembekuan darah muncul semasa haid.

penyumbatan rahim

Ini adalah keadaan di mana rahim membengkak, memberi tekanan tambahan pada dinding rahim. Inilah yang mendorong pendarahan dan darah haid membeku.

Sekiranya rahim tidak dapat menguncup dengan betul, darah juga dapat mengumpul dan membeku di rongga rahim. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan penyumbatan rahim adalah:

Fibroid

Fibroid adalah tumor otot yang tumbuh di dinding rahim. Umumnya tidak berbahaya, tetapi selain menyebabkan pendarahan haid yang berat, tumor ini juga boleh menyebabkan:

 1. Pendarahan haid tidak teratur
 2. Sakit belakang bawah
 3. Sakit semasa hubungan seks
 4. Perut besar, dan
 5. Masalah kesuburan

Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana lapisan rahim tumbuh di luar rahim dan memasuki saluran pembiakan. Pada masa haid anda tiba, keadaan ini boleh menyebabkan:

 1. Sakit, kekejangan
 2. Mual, muntah, dan cirit-birit ketika memulakan haid
 3. Ketidakselesaan semasa hubungan seks
 4. Kemandulan
 5. Sakit pelvis
 6. Pendarahan yang tidak normal, yang mungkin atau mungkin tidak termasuk dalam kategori pembekuan

Penyebab sebenar endometriosis tidak diketahui, tetapi keturunan, hormon, dan pembedahan pelvis dianggap memainkan peranan dalam keadaan ini.

Adenomiosis

Adenomiosis berlaku apabila lapisan rahim, untuk alasan yang tidak diketahui, tumbuh ke dinding rahim. Ia menyebabkan rahim membesar dan menebal dua hingga tiga kali ganda dari ukuran normalnya.

Pembengkakan ini akan menjadikan aliran darah haid menjadi berat, sehingga terbentuk genangan yang kemudian menjadi gumpalan darah.

Ketidakseimbangan hormon

Untuk membesar dan menebal dengan betul, lapisan rahim sangat bergantung pada keseimbangan hormon estrogen dan progesteron.

Sekiranya jumlahnya terlalu banyak atau terlalu sedikit, anda boleh mengalami pendarahan haid yang berat, yang boleh menyebabkan darah haid membeku.

Bilakah anda harus berjaga-jaga?

Sekiranya benjolan kecil dan hanya berlaku sekali-sekala, biasanya tidak perlu dibimbangkan.

Tetapi, jika benjolan yang anda temui besar dan kerap keluar semasa haid, ini dapat menunjukkan keadaan perubatan tertentu.

Anda juga harus mendapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya gumpalan ini keluar semasa kehamilan kerana ini boleh menjadi tanda keguguran.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!