Kesihatan

Bukan hanya wanita, apa fungsi puting pada lelaki?

Secara umum, puting pada payudara sudah biasa dilakukan oleh wanita. Puting pada wanita pastinya mempunyai banyak faedah, terutama ketika menyusu.

Tetapi bagaimana dengan puting pada lelaki? Apa faedahnya? Inilah penjelasannya.

Puting susu untuk wanita dan lelaki

Dilaporkan dari Bapa, penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki mempunyai hubungan yang kompleks dengan payudara. Hingga kini banyak orang menyangka bahawa lelaki yang mempunyai puting susu, tidak boleh menggunakannya seperti wanita.

Walau bagaimanapun, payudara lelaki kurang berkembang kerana perubahan hormon dalam rahim (atau ketika mereka bertambah tua).

Kajian Pengimejan Resonans Magnetik Berfungsi (FMRI) menunjukkan bahawa rangsangan puting pada wanita menerangi bahagian otak yang sama dengan rangsangan vagina, klitoris, dan serviks.

Kemudian banyak orang tahu bahawa puting pada wanita adalah untuk menyusu, tetapi bukan hanya itu, ternyata fungsi puting pada lelaki hanya sebagai hiasan pelindung bagi tubuh.

Puting lelaki dipercayai melindungi jantung dan paru-paru daripada kecederaan. Dalam kes ini, puting akan menjadi lapisan pelindung pertama jantung dan paru-paru apabila berlaku kemalangan.

Apabila jantung dan paru-paru dilindungi, impak yang berlaku semasa kemalangan tidak akan menyebabkan kecederaan teruk yang boleh menyebabkan kegagalan fungsi organ-organ penting ini. Dan elakkan kesan kematian yang paling teruk.

Baca juga: Soy Pencetus Kanser Payudara? Cari Fakta Di Sini!

Risiko puting pada lelaki dan wanita

Walaupun puting pada lelaki untuk perlindungan jantung dan paru-paru sahaja. Tetapi tanpa menyedari kehadiran puting pada wanita dan lelaki boleh menyebabkan barah.

Percaya atau tidak, ternyata puting lelaki juga dapat mengeluarkan susu. Bukan itu sahaja, puting pada lelaki lebih mudah terkena barah payudara. Melancarkan penjelasan dari halaman BaiklahAnomali ini dipengaruhi oleh adanya tahap hormon estrogen tertentu yang juga terdapat di dalam badan lelaki.

Sekiranya terdapat keadaan atau penyakit tertentu yang mempengaruhi hormon, tisu payudara pada lelaki boleh tumbuh dan menghasilkan susu atau apa yang dikenali sebagai tisu payudara Hormon Ginekomastia.

Hormon Ginekomastia

Keadaan ini dipanggil hormon ginekomastia, maka tisu payudara pada lelaki dapat membesar dan menghasilkan susu. Keadaan ini dipanggil ginekomastia.

Perkara lain yang tidak boleh diremehkan ialah risiko lelaki mendapat barah payudara sama besarnya dengan kemungkinan wanita. Lelaki harus lebih berwaspada dalam menjaga kesihatan payudara mereka.

Walaupun tidak banyak kes yang berkaitan dengan barah payudara pada lelaki, tetapi biasanya ini disebabkan oleh keturunan, tabiat pengambilan alkohol, dan kegemukan.

Sama seperti wanita, lelaki juga mempunyai tisu payudara kelenjar, ia hanya kecil dan tidak berkembang. Tisu kelenjar payudara pada lelaki biasanya berukuran kurang dari 0.5 cm.

Gejala utama ginekomastia adalah payudara yang lebih besar daripada payudara lelaki normal. Pembesaran ini umumnya berlaku pada kedua payudara, tetapi juga boleh berlaku pada satu payudara sahaja.

Ukuran pembesaran juga boleh berbeza untuk setiap payudara.

Baca juga: Bra Kawat vs Bra Biasa, Mana Yang Paling Sihat untuk Payudara?

Cara merawat puting susu untuk wanita dan lelaki

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda tidak perlu terlalu risau. Kerana penyakit ini berlaku secara semula jadi dan dapat sembuh dari masa ke masa tanpa rawatan.

Tetapi anda perlu ingat, jika ginekomastia disebabkan oleh penyakit, seperti hipogonadisme, kekurangan zat makanan, atau sirosis, maka keadaan tersebut mesti mendapat rawatan perubatan terlebih dahulu.

Kemudian jika ginekomastia disebabkan oleh pengambilan ubat, doktor akan meminta pesakit berhenti menggunakan ubat tersebut dan menggantinya dengan ubat lain.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pemeriksaan kesihatan wanita dan lelaki secara berkala. Sekiranya timbul gejala pelik seperti rasa sakit pada payudara, segera lakukan perundingan dan pemeriksaan kesihatan.

Pastikan anda tidak meneka jika anda mengalami beberapa gejala, ini untuk mengurangkan risiko keadaan puting yang lebih teruk.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found