Kesihatan

Jadikan Anak Kecil Anda Lebih Cerdas, Inilah Pelbagai Khasiat Penyusuan Eksklusif untuk Bayi!

Adakah anda masih ragu-ragu untuk memberikan penyusuan eksklusif selama 6 bulan kepada anak kecil anda? Singkirkan keraguan itu, kerana terdapat banyak faedah penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi, bahkan manfaat ini dapat dirasakan sehingga mereka dewasa.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu mempunyai sistem imun yang lebih baik, kurang berisiko mendapat penyakit, dan mempunyai IQ yang lebih tinggi daripada bayi yang diberi susu formula. Supaya Moms lebih yakin, mari lihat faedah menyusui eksklusif berikut!

Penyusuan susu ibu yang eksklusif adalah penyusuan susu ibu tanpa makanan dan minuman pelengkap

Penyusuan susu ibu yang eksklusif adalah makanan yang sesuai untuk bayi, yang diberikan tanpa makanan atau minuman pelengkap lain. Selamat, bersih dan mengandungi antibodi untuk membantu melindungi daripada banyak penyakit kanak-kanak.

Adakah anda tahu bahawa susu ibu menyediakan semua nutrien yang diperlukan oleh bayi anda pada awal kehidupan mereka? Bukan hanya itu, susu ibu menyediakan sehingga setengah atau lebih keperluan pemakanan anak.

Manfaat penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi

Terdapat pelbagai faedah penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi. Manfaat ini tidak hanya dirasakan sebagai bayi, tetapi juga berterusan hingga dewasa. Berikut adalah kelebihan susu ibu untuk bayi:

1. Membekalkan pemakanan yang ideal

Kandungan susu ibu eksklusif dapat memenuhi keperluan nutrisi bayi selama enam bulan pertama kehidupan, dalam kadar yang tepat. Komposisinya bahkan berubah mengikut perubahan keperluan bayi, terutama pada bulan pertama kehidupan.

Beberapa hari pertama selepas kelahiran, payudara anda akan menghasilkan 'susu pertama' yang disebut kolostrum. Kolostrum mempunyai warna khas yang kekuningan dan mempunyai tekstur yang tebal. Kolostrum membantu saluran pencernaan bayi yang belum matang berkembang.

Nah, kolostrum tinggi protein, rendah gula dan sarat dengan sebatian bermanfaat.

2. Lindungi bayi

Salah satu kandungan terpenting penyusuan susu ibu adalah bahawa ia kaya dengan antibodi. Di mana antibodi dapat membantu bayi melawan virus dan bakteria, terutama kolostrum.

Kolostrum memberikan imunoglobulin A (IgA) dalam jumlah tinggi, serta beberapa antibodi lain. IgA melindungi bayi daripada jatuh sakit dengan membentuk lapisan pelindung pada hidung, tekak dan sistem pencernaan bayi.

Sementara itu, susu formula tidak memberikan perlindungan antibodi untuk bayi. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa bayi yang tidak disusui bayi lebih rentan terhadap masalah kesihatan seperti radang paru-paru, cirit-birit dan jangkitan.

3. Mengurangkan risiko penyakit

Salah satu kelebihan penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah mengurangkan kemungkinan beberapa penyakit. Beberapa penyakit yang dimaksudkan termasuk:

  • Jangkitan telinga tengah: Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 3 bulan atau lebih dapat mengurangkan risiko hingga 50 persen.
  • Selsema dan jangkitan tekak: Bayi yang diberi ASI secara eksklusif selama 6 bulan cenderung tidak mengalami selesema dan jangkitan tekak.
  • Jangkitan usus: Penyusuan susu ibu dapat membuat bayi terhindar dari risiko jangkitan usus.
  • Kerosakan tisu ususBerdasarkan kajian, penyusuan susu ibu, terutama pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, dapat mengurangkan risiko kerosakan tisu usus sekitar 60 persen.
  • Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba: Risiko kematian bayi menyusui secara tiba-tiba menurun sebanyak 50 persen daripada yang tidak, dan terus menurun lagi menjadi 36 persen setelah memasuki tahun pertama.
  • Diabetes: Bayi yang disusui, terutama pada 3 bulan pertama kelahiran, mempunyai risiko diabetes yang berkurang.

4. Berat bayi lebih sihat

Manfaat lain dari penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah bahawa ia dapat membuat bayi menghindari kegemukan pada masa kanak-kanak. Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu mempunyai kadar obesiti 15 hingga 30 peratus lebih rendah daripada bayi yang diberi susu formula.

Ini disebabkan oleh perkembangan bakteria usus yang berbeza. Bayi yang diberi susu ibu mempunyai jumlah bakteria usus yang lebih tinggi, yang boleh mempengaruhi penyimpanan lemak.

Bayi yang diberi susu ibu juga mempunyai lebih banyak leptin dalam sistemnya daripada bayi yang diberi susu formula. Leptin adalah hormon utama untuk mengawal selera makan dan penyimpanan lemak.

5. Meningkatkan kecerdasan kanak-kanak

Satu kajian menunjukkan bahawa kelebihan penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah membantu bayi mengalami perkembangan otak yang berbeza daripada susu formula yang diberi susu ibu. Bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif mempunyai skor kecerdasan yang lebih tinggi.

Terdapat dua sebab utama mengapa penyusuan susu ibu membawa kepada kecerdasan yang lebih tinggi. Pertama, terdapat ikatan antara ibu dan bayi dalam pelbagai masa penyusuan, ini benar-benar meningkatkan kekuatan otak si kecil.

Sebab kedua adalah bahawa kandungan penyusuan eksklusif dalam bentuk asid lemak memainkan peranan penting dalam perkembangan otak. Di samping itu, terdapat juga kajian yang menyatakan bahawa susu ibu mempunyai kesan positif yang signifikan terhadap perkembangan otak dalam jangka masa panjang.

Baca juga: Untuk Pengeluaran yang Banyak, Berikut adalah 5 Makanan Melancarkan Susu Ibu untuk Ibu Menyusu

Manfaat penyusuan susu ibu yang eksklusif untuk ibu

Ibu sudah mengetahui faedah penyusuan eksklusif untuk bayi, seperti yang disebutkan di atas. Sekarang Moms juga perlu tahu, jika penyusuan susu ibu secara eksklusif dapat memberi manfaat untuk ibu menyusui. Faedah ini merangkumi:

  • Salah satu kelebihan penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah membantu anda menurunkan berat badan setelah melahirkan. Dilaporkan Garis Kesihatan, penyusuan susu ibu dapat membakar lebih banyak kalori, berbanding wanita yang tidak menyusu.
  • Manfaat lain dari penyusuan susu ibu yang eksklusif adalah bahawa ia membantu rahim kembali ke ukuran semula. Ini kerana ketika menyusu hormon oksitosin meningkat dan inilah yang membantu rahim kembali ke bentuk semula setelah melahirkan.
  • Penyusuan susu ibu juga dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit pada wanita yang baru melahirkan. Penyakit ini termasuk tekanan darah tinggi, artritis, penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Berapa lama penyusuan eksklusif untuk bayi?

Masih bingung berapa lama untuk menyusukan bayi secara eksklusif? Ibu tidak perlu bingung kerana masa atau berapa lama penyusuan eksklusif telah ditentukan secara langsung oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

WHO mengesyorkan ibu-ibu di seluruh dunia untuk menyusui bayinya secara eksklusif selama 6 bulan pertama sejak lahir. Melaporkan dari laman web rasminya, WHO juga mengesyorkan memberi makanan pelengkap selain susu ibu, setelah anak berusia 6 bulan.

Itulah pelbagai faedah penyusuan susu ibu untuk bayi dan ibu. Jadi, Ibu tidak perlu ragu-ragu lagi untuk memberi susu ibu, baik dengan menyusu secara langsung atau dengan mengepam. Ibu juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui pelbagai maklumat mengenai penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai faedah penyusuan susu ibu yang eksklusif? Jangan ragu untuk berunding dalam talian melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!