Kesihatan

Semua Tentang Biopsi Tumor Payudara, Dari Prosedur hingga Hasil

Biopsi tumor payudara adalah prosedur yang dilakukan untuk membantu menentukan sama ada benjolan di payudara jinak atau barah. Ketahui lebih lanjut mengenai prosedur, jenis, dan hasil biopsi tumor payudara di sini.

Baca juga: Jangan Terlambat! Inilah Cara Memeriksa Pengesanan Awal Penyakit Payudara Anda (BSE)

Apa itu biopsi tumor payudara?

Biopsi tumor payudara atau lebih dikenali sebagai biopsi payudara adalah prosedur perubatan yang dilakukan dengan mengambil sampel tisu payudara untuk diperiksa di makmal.

Biopsi payudara adalah kaedah yang digunakan untuk menilai sama ada benjolan atau kawasan yang mencurigakan di payudara adalah barah atau tidak. Perlu diingat bahawa benjolan payudara tidak selalu menjadi barah.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan ketulan atau pertumbuhan pada payudara. Nah, biopsi payudara dapat membantu menentukan sama ada benjolan di payudara adalah barah atau jinak (bukan barah).

Penyediaan biopsi tumor payudara

Sebelum melakukan biopsi payudara, anda harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan, telah mengambil ubat-ubatan tertentu dalam 7 hari terakhir, seperti aspirin atau ubat penipisan darah (antikoagulan) dan makanan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai alat implan di dalam badan anda, misalnya alat pacu jantung dan biopsi akan dilakukan dengan menggunakan a pengimejan resonans magnetik (MRI), anda harus memberitahu doktor tentangnya.

Bukan hanya itu, maklumkan juga kepada doktor sekiranya anda mengandung. Di samping itu, disarankan untuk menggunakan coli selepas prosedur.

Ini kerana kompres sejuk boleh diberikan setelah prosedur untuk menghilangkan rasa sakit dan radang. Bra boleh membantu menahan pek sejuk di tempatnya.

Biopsi tumor payudara

Beberapa prosedur biopsi payudara digunakan dengan mengambil sampel tisu dari payudara. Terdapat beberapa jenis biopsi payudara, prosedur yang akan dilakukan bergantung pada ukuran, lokasi, dan pertimbangan lain.

Biopsi boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau anestesia umum. Berikut adalah jenis biopsi tumor payudara dan prosedurnya.

1. Biopsi aspirasi jarum halus (FNA)

Dalam prosedur ini, jarum nipis dimasukkan ke dalam benjolan atau kawasan yang menjadi perhatian untuk mengambil sampel kecil cecair dari benjolan.

Prosedur ini tidak memerlukan sayatan. FNA dapat membantu menentukan perbezaan antara sista berisi cecair dan benjolan jisim pepejal.

2. Biopsi jarum teras

Dihidupkan biopsi jarum teras, jarum berongga yang lebih besar digunakan untuk mengambil sampel tisu dari jisim payudara, sering menggunakan petunjuk ultrasound.

Sebilangan sampel yang telah diambil kemudian akan dikumpulkan dan dianalisis. Bergantung pada lokasi jisim, teknik pencitraan lain seperti mamogram atau MRI dapat dilakukan untuk memandu posisi jarum pada saat pengambilan sampel.

3. Biopsi stereotaktik

Biopsi jenis ini menggunakan mamogram atau mamografi untuk mencari kawasan yang mencurigakan di payudara.

Dalam prosedur ini, pesakit akan diminta untuk berbaring di meja biopsi dengan satu payudara di bukaan meja. Walau bagaimanapun, pesakit juga boleh menjalani prosedur ini dalam keadaan duduk.

Kemudian, payudara akan ditekan di antara dua pinggan seperti dalam prosedur mamogram biasa. Mamogram digunakan untuk menunjukkan lokasi yang tepat untuk biopsi.

Seterusnya, sayatan kecil akan dibuat dan jarum atau vakum khas akan dimasukkan untuk mengambil sampel.

4. Biopsi payudara dengan vakum

Dipetik dari laman cdkjournal.com, biopsi payudara dengan bantuan vakum menggunakan teknik yang sama seperti biopsi teras atau biopsi inti, yang dipandu pencitraan menggunakan jarum untuk mendapatkan sampel tisu yang lebih besar.

Prosedur ini dapat membantu menilai tumor yang berukuran kurang dari 6 milimeter. Bukan hanya itu, prosedur ini juga boleh dilakukan sebagai biopsi berulang sekiranya hasil biopsi jarum teras diragukan.

5. Biopsi pembedahan

Biopsi pembedahan melibatkan pembedahan membuang jisim payudara. Kemudian, sampel akan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan lanjut. Sekiranya benjolan itu barah, tepi benjolan akan diperiksa untuk memastikan bahawa seluruh benjolan telah dikeluarkan.

Baca juga: Benjolan payudara tidak selalu menjadi barah, ini adalah ulasan penuh!

Selepas prosedur biopsi

Setelah prosedur biopsi dilakukan, pesakit keluar dari rumah. Sampel dari biopsi akan dihantar ke makmal. Biasanya, diperlukan beberapa hari untuk menganalisis sampel. Pesakit diminta untuk merawat kawasan biopsi.

Doktor juga akan memberitahu anda cara merawat parut biopsi dengan betul. Bukan hanya itu, anda juga harus memperhatikan keadaan tertentu.

Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda demam tinggi, kemerahan di kawasan biopsi, dan keluar dari kawasan biopsi. Kerana ini adalah tanda jangkitan.

Hasil biopsi

Biasanya, hasil biopsi tumor payudara akan keluar dalam beberapa hari. Jenis hasil boleh merangkumi jinak (jinak), prakanker (prakanker), atau barah. Sekiranya sampel itu barah, hasil biopsi akan memberitahu jenis kanser yang dikesan.

Sementara itu, jika hasilnya bukan barah, benjolan mungkin terjadi disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti penyakit payudara fibrocystic, papilloma intraduktal, dan fibroadenoma.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!