Kesihatan

Jangan dipandang ringan, Kenali Punca Lidah Putih!

Lidah adalah salah satu organ tubuh yang sering dilupakan kesihatannya. Adakah anda tahu bahawa beberapa orang mempunyai lidah putih? Walaupun tidak berbahaya, anda mesti tahu bahawa ini adalah penyebab lidah putih.

Lidah putih

Dilaporkan dari healthline.com, lidah putih merujuk kepada lapisan lidah anda. Keadaan ini boleh menjadikan seluruh lidah anda menjadi putih, atau boleh mempunyai bintik-bintik putih dan tompok pada lapisan lidah.

Walaupun lidah putih biasanya tidak perlu dibimbangkan. Tetapi ini mungkin merupakan gejala awal keadaan yang lebih serius, seperti jangkitan atau barah.

Ini adalah alasan penting bagi anda untuk mengawasi setiap perubahan atau kemunculan gejala lain.

Baca juga: Jangan Abaikan! Ini adalah selok-belok kanser mulut yang perlu diperhatikan

Punca lidah putih

Penjelasan mengenai healthline.com, lidah putih sering dikaitkan dengan kebersihan mulut. Lidah boleh menjadi putih apabila benjolan kecil atau papilla, yang disebut papilla, membengkak atau meradang.

Bakteria, kulat, kotoran, makanan, dan sel mati semuanya dapat terperangkap di antara papillae yang membesar. Kotoran mulut yang terkumpul ini akan menjadikan lidah menjadi putih.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan lidah putih:

1. Kekeringan

Salah satu faktor yang boleh menyebabkan lidah putih adalah ketika anda mengalami dehidrasi. Ini adalah keadaan di mana badan mengalami lebih banyak cecair keluar daripada masuk.

Bukan hanya kerana kekurangan air minum, dehidrasi dapat disebabkan oleh pelbagai faktor seperti cirit-birit, muntah, berpeluh, dan diabetes.

Anda perlu tahu bahawa tahap dehidrasi yang rendah bahkan boleh menyebabkan sakit kepala, kelesuan, dan sembelit.

2. Mulut kering

Keadaan ini juga dikenali sebagai xerostomia. Mulut kering disebabkan oleh kelenjar air liur di mulut yang tidak menghasilkan air liur yang cukup untuk menjaga kelembapan mulut.

Secara amnya, anda yang mengalami mulut kering seperti ini boleh disebabkan oleh banyak faktor seperti mengambil dadah, usia, tembakau dan dehidrasi. Sudah tentu ini boleh menjadi penyebab lidah putih.

Gejala lain dari mulut kering biasanya anda mengalami bau mulut, sariawan, dan sakit di lidah.

3. Thrush

Thrush di mulut disebabkan oleh jangkitan kulat oleh ragi Candida. Thrush oral menyebabkan tompok-tompok putih berkembang di mulut.

Sekiranya anda mengalami sesuatu seperti ini, anda harus segera merawatnya atau berjumpa doktor. Anda juga mungkin mengalami kesakitan ketika makan atau minum.

Sariawan boleh disebabkan oleh penggunaan kortikosteroid yang dihirup untuk merawat asma. Tetapi keadaan tertentu juga meningkatkan risiko jangkitan, termasuk diabetes.

4. Leukoplakia

Keadaan ini menyebabkan tompok-tompok putih terbentuk di bahagian dalam pipi anda, di sepanjang gusi anda, dan kadang-kadang di lidah anda. Anda boleh mendapat leukoplakia jika anda aktif merokok atau mengunyah tembakau.

Bukan itu sahaja, anda yang mengambil alkohol berlebihan juga boleh menjadi penyebabnya. Tompok putih biasanya tidak berbahaya. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, leukoplakia boleh berkembang menjadi barah mulut.

5. Sifilis

Sifilis adalah sejenis penyakit kelamin yang biasanya berlaku ketika anda melakukan hubungan seks melalui mulut.

Biasanya lidah akan menjadi putih setelah 10 hari hingga 3 bulan anda dijangkiti bakteria. Selain lidah putih, penderita sifilis juga akan mengalami beberapa gejala lain seperti sakit kepala, sakit sendi, demam, dan kelenjar getah bening yang bengkak.

Cara menghilangkan lidah putih

Salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah membersihkan lidah anda. Gosokkan lidah dengan lembut dari belakang ke depan.

Kaedah ini juga dapat membantu mengurangkan dan menghilangkan bakteria dan kotoran yang menetap di mulut.

Alatnya juga cukup senang dicari, kini terdapat beberapa produk berus gigi yang juga merangkumi komponen pembersih lidah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found