Kesihatan

Abaikan bau, Lihat Pelbagai Manfaat Pete untuk Kesihatan

Apabila anda mendengar kata petai, pasti yang terlintas di fikiran anda adalah bau yang membuat anda tidak selesa. Makan, tapi jangan salah sangka, walaupun baunya, manfaat pisang untuk kesihatan juga banyak.

Pasti anda jarang mendengar ya? Ya, pisang mempunyai banyak manfaat kesihatan, dengan memakan pisang, anda dapat mencegah penyakit kronik seperti barah dan darah tinggi. Pete juga membantu anda dalam menangani masalah PMS dan sembelit.

Untuk maklumat lebih lanjut, mari lihat ulasan di bawah!

Kenali Pete

Pokok Pete. Foto www.ez2plant.com

Pete atau petai mempunyai nama Latin parkia speciosa adalah tumbuhan yang tumbuh subur di Asia Tenggara seperti Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapura, Thailand, dan Laos. Pete sendiri termasuk dalam jenis kekacang (Fabaceae). Bahagian yang paling biasa kita makan dari pisang adalah biji pisang, sama ada masih muda atau matang, biasanya dimakan rebus atau dimakan mentah.

Di Malaysia, pisang telah lama dipercayai sebagai tanaman perubatan herba.

Kandungan Pete

Selain bau, pisang mengandung banyak khasiat, seperti:

  • Protein
  • Lemak
  • Karbohidrat
  • Vitamin C, B1, dan vitamin E
  • Mineral (kalsium, mangan, besi, zink, fosfor, magnesium).

Selain itu, biji pisang kaya dengan antioksidan yang baik, seperti polifenol, fitosterol, dan jumlah flavonoid yang tinggi.

Manfaat kesihatan pisang

Dengan begitu banyak nutrien dalam pisang, tidak hairanlah pisang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Beberapa faedah kesihatan pisang yang anda dapat adalah seperti berikut:

1. Mengurangkan kemurungan

Sekiranya anda merasa tertekan, dan tertekan. Makan pisang boleh membuat anda berasa lebih sihat. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan terhadap individu yang mengalami masalah kemurungan, yang kebanyakannya merasa lebih baik setelah memakan petai.

Ini kerana mengandungi triptofan, sejenis protein yang ditukarkan oleh tubuh menjadi serotonin, yang diketahui dapat membantu anda merasa santai, meningkatkan mood dan biasanya membuat anda merasa lebih selesa.

2. Melawan radikal bebas

Seperti diketahui, sayur-sayuran mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi, dan pisang adalah salah satunya. Dengan cara itu, makan pisang dapat membantu menangkis radikal bebas dalam sel-sel tubuh yang boleh menyebabkan masalah kesihatan kronik.

3. PMS (sindrom pramenstruasi)

Sekiranya anda biasanya bergantung pada pil atau bahan kimia lain untuk mengawal PMS. Cubalah cara yang lebih selamat, dengan memakan pisang. Vitamin B6nya termasuk menguruskan kadar gula dalam darah, yang boleh mempengaruhi mood anda.

4. Berfungsi sebagai antikanker

Kanser adalah salah satu penyebab utama kematian di seluruh dunia. Banyak kajian telah dilakukan untuk mencari antikanker dari tumbuhan yang boleh dimakan. Di antara banyak yang dijumpai, biji pisang adalah salah satunya.

Berdasarkan hasil kajian, kandungan lektin dalam pisang berfungsi sebagai antitumor, dengan mekanisme meningkatkan pembentukan DNA dan meningkatkan tindak balas imun terhadap jangkitan dan tumor.

Baca juga: 12 Manfaat Bawang Putih untuk Kesihatan: dari Mengatasi Selsema hingga Mencegah Kanser

5. Mengatasi anemia

Kaya dengan kandungan zat besi, petai dapat mendorong pengeluaran hemoglobin dalam darah dengan mudah yang dapat membantu menangani anemia.

6. Mengurangkan risiko hipertensi

Pete telah digunakan secara turun temurun di Malaysia sebagai rawatan untuk darah tinggi. Bahagian pisang yang biasa digunakan sebagai ubat untuk perubatan tradisional adalah akar pisang.

Hipertensi meningkatkan risiko aterosklerosis, proses arteri tersumbat yang membawa kepada serangan jantung dan strok. Kandungan kalium yang tinggi dalam pisang dapat menstabilkan degupan jantung, membuat aliran oksigen lebih lancar, dan mengatur keseimbangan cairan tubuh dengan betul.

Menurut penyelidikan melalui New England Journal of Medicine mendapati bahawa setiap hari amalan meminum petai dapat mencegah kematian akibat strok hingga 40 persen.

7. Meningkatkan penghadaman

Serat juga terdapat dalam pisang. Bagi anda yang sering mengalami masalah pencernaan seperti sembelit, pengambilan petai dapat membantu mengatasinya.

Petai juga mempunyai kesan antasid di dalam badan. Sekiranya anda merasa mual kerana makan terlalu banyak, petai dapat membantu menghilangkan rasa mual.

8. Bantu berhenti merokok

Petai juga dapat membantu anda yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, kalium dan magnesium yang terdapat di dalamnya, membantu tubuh mengatasi kesan penarikan nikotin.

Pete memang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, tetapi itu tidak bermakna setelah membaca artikel ini, anda terlalu banyak memakannya, bukan? Pengambilan pisang secara berlebihan tidak baik kerana boleh merosakkan buah pinggang dan meningkatkan kadar asid urik.

Menguruskan pisang dengan betul juga perlu dipertimbangkan agar anda dapat memperoleh faedahnya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!