Kesihatan

Kusta

Memetik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kusta atau kusta adalah penyakit yang dicatat dalam banyak kesusasteraan peradaban kuno. Sebenarnya, dalam sejarah, orang yang menderita keadaan ini sering dikucilkan oleh masyarakat.

Penyakit ini berlaku di banyak negara, terutamanya di negara-negara dengan iklim tropika atau subtropika. Penyakit ini pernah dikhuatiri sebagai penyakit yang sangat menular dan mematikan. Pada masa ini, penyakit kusta dapat diatasi dengan berkesan dan penularannya dapat ditekan.

Baca juga: Selain menyingkirkan toksin badan, ini adalah 7 fungsi buah pinggang yang mesti anda ketahui!

Apa itu penyakit kusta?

Kusta adalah jangkitan bakteria kronik dan progresif yang menyerang tisu kulit, saraf periferal, dan lapisan hidung dan saluran pernafasan atas.

Penyakit ini menyebabkan bisul kulit, kerosakan saraf, dan kelemahan otot. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan kecacatan teruk dan kecacatan yang ketara.

Apa yang menyebabkan kusta?

Kusta pada wajah dan bahagian badan yang lain disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae. Bakteria ini tumbuh dengan perlahan dan memerlukan masa sehingga 20 tahun untuk mengembangkan tanda-tanda jangkitan.

Siapa yang lebih berisiko terkena kusta?

Sebenarnya, kusta boleh menyerang sesiapa sahaja. Tetapi anda juga perlu tahu bahawa faktor risiko terbesar untuk dijangkiti penyakit ini adalah melakukan hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti sejak sekian lama.

Juga, orang yang tinggal di kawasan endemik dengan keadaan yang buruk, seperti rumah yang tidak mencukupi dan tidak mempunyai sumber air bersih, juga berisiko mendapat penyakit ini.

Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai sistem imun yang lemah dan tidak disokong oleh pemakanan yang baik, risiko penularan penyakit ini akan lebih besar.

Apakah simptom dan ciri kusta?

Pada mulanya, gejala penyakit ini hampir tidak dapat dilihat dengan jelas. Biasanya memerlukan masa sekitar 3 hingga 5 tahun untuk gejala muncul setelah bersentuhan dengan bakteria penyebab.

Tempoh antara kontak dengan bakteria dan munculnya gejala disebut tempoh inkubasi.

Masa pengeraman bakteria yang panjang menyukarkan doktor untuk menentukan kapan dan di mana pesakit dijangkiti. Dalam beberapa kes, tidak ada gejala sehingga 20 tahun kemudian.

Penyakit ini terutama menyerang kulit dan saraf di luar otak dan saraf tunjang yang disebut saraf periferal. Penyakit ini juga boleh menyerang mata dan tisu nipis yang melapisi bahagian dalam hidung.

Beberapa gejala yang dialami oleh penghidap adalah:

 • Hidung berdarah
 • Mata menjadi kerap kering
 • Terdapat lebam pada kulit
 • Kehilangan kening atau bulu mata
 • Kulit terasa tebal, kaku atau kering
 • Bisul yang tidak menyakitkan di telapak kaki
 • Masalah mata yang boleh menyebabkan kebutaan
 • Mati rasa di kawasan kulit yang dijangkiti
 • Mati rasa di tangan, lengan, kaki dan kaki
 • Kelemahan pada otot, terutamanya otot kaki dan tangan
 • Pembengkakan atau benjolan yang tidak menyakitkan di muka atau telinga
 • Saraf membesar terutamanya di sekitar siku dan lutut dan di sisi leher
 • Lesi kulit yang menghasilkan penurunan sensasi terhadap sentuhan, suhu, atau kesakitan

Apa komplikasi yang mungkin berlaku akibat kusta?

Terdapat dua kecacatan fizikal, jika anda mengalami komplikasi akibat kusta, iaitu:

Kecacatan primer

Keadaan kecacatan utama ini bermaksud bahawa orang yang menghidap kusta boleh mengalami kebas. Bukan hanya itu, ia boleh menyebabkan tompok kulit seperti tinea versicolor yang biasanya muncul dengan cepat dan dalam masa yang singkat.

Tompok boleh meradang, membengkak dan menyebabkan demam. Selain itu, cakar tangan alias tangan dan jari yang bengkok juga boleh berlaku.

Kecacatan sekunder

Sekiranya penyebaran bakteria telah menyebabkan kerosakan saraf. Orang yang mengalami kusta akan mengalami lumpuh di tangan, kaki, jari, atau refleks berkedip yang berkurang. Kulit juga boleh menjadi kering dan bersisik.

Beberapa kecacatan fizikal yang akan anda alami sekiranya komplikasi kusta adalah kerosakan septum hidung, glaukoma, kebutaan, disfungsi ereksi, dan kegagalan buah pinggang.

Bagaimana mengatasi dan merawat penyakit kusta?

Rawatan di doktor

Pada awal 1960-an, rifampin dan clofazimine mula ditemui dan ditambahkan ke dalam rawatan yang kemudian dilabel sebagai terapi multidrug (MDT).

Kemudian pada tahun 1981, WHO mengesyorkan MDT untuk membunuh patogen dan menyembuhkan pesakit. Sejak 1995 WHO telah menyediakan MDT percuma.

Kaedah utama rawatan penyakit ini adalah dengan antibiotik. Pesakit akan diberi kombinasi beberapa jenis antibiotik selama satu hingga dua tahun. Penyakit ini dapat disembuhkan jika rawatan selesai seperti yang ditetapkan.

Dos dan jangka masa penggunaan antibiotik ditentukan berdasarkan jenis yang diderita. Beberapa jenis antibiotik ini adalah:

 • Dapsone
 • Rifampin
 • Clofazimine
 • Minocycline
 • ofloxacin

Penghapusan kusta dengan prevalensi terdaftar kurang dari 1 kes per 10,000 penduduk telah dicapai secara global pada tahun 2000. Lebih daripada 16 juta pesakit telah dirawat dengan MDT selama 20 tahun terakhir.

Perubatan di Indonesia

Di Indonesia, rawatan dilakukan dengan menggunakan kaedah MDT (terapi multi ubat). WHO telah mengembangkan terapi MDT sejak 1995 untuk menyembuhkan semua jenis kusta.

Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat anti-radang, seperti:

 • Aspirin
 • Prednisone
 • Thalidomide

Sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil, doktor anda tidak akan mengesyorkan mengambil thalidomide. Kerana penggunaan ubat ini akan mengakibatkan kecacatan kelahiran yang teruk.

Cara mengatasi secara semula jadi di rumah

Bagi penghidap, ada beberapa perkara yang harus dipertimbangkan semasa rawatan, seperti menjaga kebersihan dan melakukan pengesanan awal, terutama di kawasan endemik.

Ini adalah langkah mudah yang boleh anda ambil semasa menjalani rawatan di rumah agar tidak ada jangkitan yang lebih parah pada penghidap kusta.

Apakah ubat yang biasa digunakan untuk kusta?

Ubat kusta di farmasi

Untuk merawat penyakit kusta, doktor biasanya akan melakukan terapi ubat kombinasi atau terapi pelbagai ubat (MDT). Secara amnya, rawatan ini dijalankan dalam jangka masa enam bulan hingga 1-2 tahun bergantung kepada jenis kusta dan keparahannya.

Beberapa ubat yang sering diresepkan oleh doktor dalam menjalankan terapi MDT termasuk yang berikut:

 • Rifampisin
 • Clofazimine
 • Dapsone

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap kusta?

Bukan hanya ubat-ubatan, orang yang menghidap kusta juga harus memperhatikan pengambilan nutrisi mereka. Ini dilakukan untuk mempercepat penyembuhan penyakit kusta. Berikut adalah beberapa pilihan pemakanan yang mesti dipenuhi oleh pesakit kusta:

 • Vitamin E, pengambilan kacang dan biji mentah, seperti badam, kuaci, dan kacang tanah
 • Vitamin A, pengambilan wortel, ubi jalar, bayam, betik, hati sapi, dan produk tenusu dan telur
 • Vitamin D, pengambilan vitamin ini dari minyak hati ikan kod, salmon, sardin, makarel, telur, dan bijirin yang diperkaya vitamin D
 • Vitamin C, kandungannya dapat ditemukan dalam buah sitrus (jeruk dan lemon), mangga, stroberi, hingga sayur-sayuran seperti tomato, dan brokoli.
 • Vitamin B, makan ayam, pisang, kentang, dan cendawan
 • Zink, makan tiram, keju, kacang mete, dan oatmeal

Sejauh ini, tidak ada larangan diet khusus untuk orang yang menghidap kusta, tetapi anda harus mengelakkan makanan segera dan lebih fokus untuk menambah beberapa nutrien makanan wajib yang telah disebutkan sebelumnya.

Bagaimana cara mencegah penyakit kusta?

Sehingga kini, tidak ada vaksin yang tersedia untuk pencegahan. Cara terbaik untuk mencegah kusta adalah dengan mengelakkan hubungan jangka panjang dengan orang yang mempunyai penyakit ini dan tidak dirawat.

Pengesanan awal, terutama di kawasan endemik, adalah langkah yang tepat untuk mencegah atau mencegah jangkitan yang lebih teruk.

Diagnosis kusta

Penyakit ini dapat dikenali dengan kemunculan tompok-tompok kulit yang mungkin kelihatan lebih ringan atau lebih gelap daripada kulit normal. Kadang kala kawasan kulit yang dijangkiti juga akan mengalami kemerahan.

Malah kawasan yang terkena akan kehilangan sensasi sentuhan ringan atau tusukan jarum.

Untuk mengesahkan keadaannya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda dan gejala penyakit.

 • Doktor akan melakukan biopsi dan membuang sekeping kulit atau saraf kecil dan menghantarnya ke makmal untuk ujian.
 • Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian kulit lepromin untuk menentukan bentuknya.
 • Doktor akan menyuntik sejumlah kecil bakteria penyebab kusta, yang telah dinyahaktifkan ke dalam kulit, biasanya terletak di lengan atas.
 • Akibatnya, orang yang menderita tuberkuloid atau kusta sempadan biasanya akan mengalami hasil positif di tempat suntikan.
 • Sekiranya diagnosisnya cukup teruk, kemungkinan doktor akan melakukan ujian sokongan lain.

Beberapa ujian sokongan ini adalah:

 • Ujian kreatinin
 • Ujian fungsi hati atau hati
 • Biopsi saraf

Adakah penyakit kusta menular?

Penyakit ini hanya dapat menular melalui hubungan jangka panjang dengan penderita dan tidak dirawat selama berbulan-bulan. Namun, dalam masyarakat, masih banyak mitos yang berkaitan dengan penularannya.

Anda tidak boleh mendapatkannya hanya melalui hubungan biasa dengan orang yang mempunyai penyakit, seperti:

 • Bersalaman atau berpelukan
 • Duduk bersebelahan atau bersama dalam apa jua keadaan

Penyakit ini tidak ditularkan dari ibu kepada bayinya yang belum lahir semasa mengandung dan tidak disebarkan melalui hubungan seksual.

Kerana sifat bakteria yang tumbuh dengan perlahan dan masa yang lama untuk mengembangkan tanda-tanda penyakit, seringkali sangat sukar untuk mencari sumber jangkitan.

Baca juga: Untuk mengekalkan pengambilan nutrien, mari kenali 8 fungsi protein untuk badan!

Pengelasan kusta

Terdapat tiga sistem untuk mengklasifikasikan kusta yang ditentukan berdasarkan tindak balas imun seseorang terhadap penyakit ini. Sistem klasifikasi ini terbahagi kepada tiga, iaitu:

 • Pengelasan umum
 • Klasifikasi WHO
 • Pengelasan Ridley-Jopling

Pengelasan kusta secara umum

Dalam klasifikasi umum kusta, terdapat tiga jenis kusta yang dipengaruhi oleh tindak balas imun seseorang terhadap penyakit ini. Sebahagian daripadanya seperti:

 • Kusta tuberkuloid

Orang yang menghidap kusta tuberkuloid mempunyai tindak balas imun yang baik dan jangkitan yang dihasilkan menunjukkan hanya beberapa luka. Jenis penyakit ini diklasifikasikan sebagai kusta ringan dan tidak mudah menular.

 • Kusta kusta

Kusta kusta mempunyai keupayaan untuk membuat imuniti orang yang mengalaminya semakin teruk. Jenis penyakit ini mempengaruhi kulit, saraf, dan organ lain. Kusta kusta mudah berjangkit dan dicirikan oleh lesi yang terus mengembang sehingga membentuk ketulan besar.

 • Kusta sempadan

Kusta sempadan mempunyai gabungan jenis tuberkuloid dan kusta lepromatous.

Klasifikasi WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO mengklasifikasikan kusta berdasarkan manifestasi klinikal, jenis dan bilangan kawasan kulit yang terjejas. Jenis itu sendiri terbahagi kepada dua, iaitu paucibacillary dan multibacillary.

 • Paucibacillary. Kusta paucibacillary mempunyai sekurang-kurangnya lima titik lesi. Jenis penyakit ini menyebabkan imuniti dan tidak mempunyai bakteria yang dapat dikesan pada sampel kulit.
 • Kusta pelbagai jenis. Jenis penyakit ini juga dikenali sebagai kusta basah dan mempunyai lebih daripada lima lesi dan mempunyai bakteria yang dapat dikesan. Kusta multibacillary mempunyai kekebalan yang tidak jelas dan menyerang banyak cabang saraf.

Adalah sangat penting untuk mengklasifikasikan kusta. Tujuannya adalah untuk memastikan pesakit mendapat rawatan mengikut jenis kusta.

Klasifikasi kusta Ridley-Jopling

Menurut kajian klinikal yang menggunakan sistem Ridley-Jopling, kusta dikelompokkan menjadi lima bentuk berdasarkan keparahan gejala.

Pengelompokan berikut mengikut klasifikasi Ridley-Jopling:

 • Kusta tuberkuloid

Keadaan jenis ini mempunyai lesi rata, ada yang besar dan mati rasa. Keadaan ini agak ringan dan boleh sembuh dengan sendirinya.

 • Kusta tuberkuloid sempadan

Keadaan jenis ini hampir sama dengan tuberkuloid tetapi lebih banyak dan mempengaruhi banyak titik saraf. Kusta ini tidak dapat sembuh dengan sendirinya dan akan berterusan atau terus berkembang menjadi bentuk yang lebih teruk.

 • Plak kusta kemerahan garis tengah

Keadaan ini dicirikan oleh rasa mati rasa di beberapa bahagian badan. Penyakit ini juga menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening. Jenis ini boleh mereda menjadi bentuk tuberkuloid garis batas atau bahkan berkembang menjadi jenis yang lebih serius.

 • Kusta leperoma sempadan

Keadaan ini mempunyai banyak luka termasuk luka rata, benjolan meningkat, plak, dan nodul yang menyebabkan kebas. Penyakit ini boleh mereda atau bahkan meningkat menjadi lebih teruk.

 • Kusta kusta

Keadaan ini adalah bentuk yang paling teruk kerana lesi yang muncul semakin banyak disertai oleh bakteria. Kusta kusta mempengaruhi saraf dengan serius sehingga menyebabkan keguguran rambut bagi penghidapnya.

Penderita mesti mendapatkan rawatan dengan segera kerana ia akan terus bertambah buruk.

 • Kusta tidak pasti

Terdapat juga bentuk yang disebut kusta tidak tentu yang tidak termasuk dalam sistem klasifikasi Ridley-Jopling. Kusta ini dianggap sebagai bentuk yang sangat awal di mana seseorang hanya akan mengalami satu luka kulit.

Selain itu, ia hanya mengalami sedikit kebas pada sentuhan. Kusta tidak tentu dapat disembuhkan atau berkembang menjadi salah satu daripada lima bentuk lain dalam sistem Ridley-Jopling.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found