Kesihatan

Mari kita cuba! Ini Cara Memutihkan Lutut dengan Bahan Semula jadi

Lutut yang kelihatan gelap dapat mengurangkan keyakinan ketika memakai skirt atau seluar pendek. Pada masa itu, sudah tentu anda mencari kaedah yang selamat dan berkesan untuk memutihkan lutut.

Tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk memutihkan lutut yang boleh anda cuba. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut!

Lutut lebih gelap daripada bahagian kulit yang lain

Kulit lutut yang kelihatan lebih gelap adalah perkara biasa. Ini berlaku kerana peningkatan melanin di kawasan lutut yang kemudian mengakibatkan keadaan yang disebut hiperpigmentasi.

Hiperpigmentasi juga boleh disebabkan oleh kerengsaan dan kecederaan kulit. Orang yang mempunyai kulit gelap lebih cenderung mengalami keadaan ini, jadi kulit lutut yang lebih gelap.

Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mengalaminya. Ini bukan perkara yang berbahaya, tetapi sebilangan orang merasa terganggu kerana penampilan ini.

Itulah sebabnya tidak sedikit yang mencari cara untuk memutihkan lutut. Adakah mungkin dan bagaimana?

Cara memutihkan lutut dengan bahan semula jadi

Salah satu cara memutihkan lutut yang boleh dipilih adalah dengan menggunakan bahan semula jadi. Kaedah ini juga boleh dilakukan dengan mudah di rumah.

Tetapi harus diperhatikan, cara semula jadi ini mungkin tidak berfungsi untuk semua orang. Lebih-lebih lagi, para penyelidik belum mengkaji lebih lanjut mengenai penyelesaian untuk memutihkan kulit lutut hitam.

Sekiranya anda masih ingin mencuba cara memutihkan lutut dengan bahan semula jadi, berikut adalah senarai ramuan yang boleh anda gunakan:

1. Menggunakan kunyit sebagai cara memutihkan lutut

Kunyit adalah salah satu rempah yang paling biasa digunakan di dapur. Tetapi kunyit juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, salah satunya kerana kaya dengan kurkumin yang baik untuk tubuh.

Menurut kajian tahun 2012, kurkumin berpotensi mencerahkan kulit. Kandungan kunyit mampu membantu proses yang menyebabkan pigmentasi kulit.

Anda boleh mencuba resipi dengan mencampurkan setengah sudu teh kunyit dengan satu sudu yogurt atau madu. Kacau bahan dan sapukan ke lutut.

Tunggu sekitar 10 hingga 15 minit dan bilas hingga bersih. Anda boleh melakukannya 2 hingga 3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil maksimum.

2. Ekstrak teh hijau

Teh hijau mengandungi sebatian yang disebut epigallocatechin gallate (EGCG). Satu kajian mendapati bahawa EGCG dapat membantu mencegah pengeluaran enzim yang berperanan dalam pembuatan melanin.

Oleh itu, menggunakan ekstrak teh hijau dianggap sebagai salah satu kaedah paling mudah untuk memutihkan lutut di rumah.

Tetapi untuk rekod, tidak banyak kajian yang menyokong penggunaan ini. Kerana kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan kelebihan ekstrak teh hijau dalam mencerahkan kulit.

3. Ekstrak teh hitam

Kajian pada babi guinea membuktikan bahawa ekstrak teh hitam dapat membantu mencerahkan kulit. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa ekstrak teh hitam mencegah percambahan melanin pada babi guinea dan mencerahkan kawasan kulit yang gelap.

Satu lagi kajian yang dilakukan pada tahun 2015 menyokong penemuan mengenai keberkesanan ekstrak teh hitam dalam mengurangkan jeragat pada kulit babi guinea.

Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh hitam yang digunakan pada sel kulit melanosit tikus dapat mencegah pengeluaran dan sintesis melanin.

Manfaat ini dapat dikembangkan dan mungkin ekstrak teh dapat digunakan dalam produk kosmetik.

4. Memohon lidah buaya sebagai cara memutihkan lutut hitam

Lidah buaya dikenali sebagai salah satu tumbuhan yang dapat menenangkan kulit. Tumbuhan ini banyak digunakan untuk meredakan panas kulit yang terbakar matahari. Atau digunakan untuk melegakan kesan kerengsaan kulit kecil yang lain.

Selain itu, ternyata lidah buaya juga dapat membantu mencerahkan kulit. Anda boleh menggunakannya dengan menggunakan lidah buaya ke kawasan kulit yang kelihatan lebih gelap.

Manfaat ini telah diuji melalui eksperimen pada manusia. Walaupun kajian yang diuji adalah mengenai kesan lidah buaya dalam mengatasi kegelapan kulit akibat cahaya matahari.

Tetapi tidak ada salahnya mencuba, ia mungkin memberi kesan yang besar pada lutut anda. Anda boleh menggunakan krim atau gel lidah buaya yang dijual bebas, kemudian sapukan ke kawasan lutut yang menghitam.

Elakkan menggunakan produk pencerah kulit secara sembarangan

Sebilangan orang enggan memilih bahan semula jadi dan lebih suka menggunakan produk pencerah kulit yang banyak dijual di kaunter.

Sekiranya anda ingin menggunakannya, anda harus berhati-hati. Beberapa produk mungkin tidak selamat untuk kulit anda. Sebelum membeli produk pencerah kulit, anda harus membaca ramuannya dengan teliti dan mengelakkan produk dengan bahan berikut:

  • Hidrogen peroksida
  • Merkuri
  • Hydroquinone
  • Steroid

Sekiranya anda memilih produk penjagaan kulit, untuk memastikan keselamatan produk ini, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar. Penggunaan krim yang mengandungi hidrokuinon dan steroid memerlukan pengawasan langsung oleh doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!