Kesihatan

Fakta Di Sebalik Kehamilan Cryptic: Terdapat Gejala Kehamilan Tetapi Hasil Ujian Negatif

Beberapa waktu yang lalu, seorang ibu di Tasikmalaya, Jawa Barat, mengejutkan orang ramai kerana dia melahirkan setelah satu jam dinyatakan hamil. Bagi orang biasa, acara itu dianggap keajaiban.

Walau bagaimanapun, dari segi perubatan, keadaan kehamilan dikenali sebagai kehamilan kripto (kehamilan kripto) atau kehamilan ghaib.

Apakah kehamilan kripto atau kehamilan kripto?

Kehamilan kripto atau kehamilan ghaib adalah jenis kehamilan yang gagal dikesan melalui kaedah ujian perubatan konvensional. Keadaan kehamilan kripto Ini bukan kejadian biasa dan kejadian yang jarang berlaku.

Untuk ibu yang berpengalaman kehamilan kripto biasanya tidak menyedari bahawa mereka hamil. Anda mungkin hanya menyedari bahawa anda hamil ketika menghampiri waktu bersalin.

Satu kajian tahun 2011 mengatakan bahawa 1 dari 475 wanita mengalami kehamilan kripto.

Sekiranya anda mengalami kehamilan kripto, selalunya keadaan ini tidak mempunyai simptom kehamilan secara umum seperti:

 • Mual
 • Haid lewat
 • Perut membesar

Punca kehamilan kripto

Secara umum, penyebab anda mengalami kehamilan kripto adalah perubahan hormon dalam badan anda. Dalam keadaan tertentu, hormon yang turun naik boleh menyebabkan sedikit pendarahan seperti haid.

Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab kehamilan samar:

Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah keadaan yang dapat membatasi kesuburan. Sindrom ovarium polikistik menimbulkan ketidakseimbangan hormon di dalam badan dan menyebabkan tempoh yang tidak teratur.

Bagi ibu yang mengalami sindrom ini akan menghasilkan hormon lelaki lebih tinggi daripada jumlah normal.

Ketidakseimbangan hormon ini menyebabkan anda terlepas haid dan menyukarkan anda hamil.

Dilancarkan dari sebuah jurnal, banyak wanita tidak menyedari bahawa mereka menghidapi sindrom ovarium polikistik.

Perimenopause

Perimenopause adalah masa yang berlaku antara haid terakhir sehingga seorang wanita berhenti haid sepenuhnya.

Sebilangan orang percaya bahawa perimenopause adalah penyebab kecil kehamilan kripto. Ini kerana turun naik hormon dapat meniru gejala perimenopause.

Penggunaan pil kawalan kehamilan dan kontraseptif (IUD)

Mengambil pil kawalan kehamilan atau pil perancang biasanya akan membuat anda merasa yakin bahawa anda tidak akan dapat hamil.

Oleh itu, apabila gejala kehamilan muncul dan anda mula merasakannya samar-samar walaupun tidak jelas, anda akan menolak kepercayaan itu dan masih menganggap bahawa anda tidak hamil.

Ibu baru hamil

Selepas melahirkan, Moms biasanya akan mengalami beberapa keadaan yang boleh melambatkan ovulasi dan haid kerana faktor hormon.

Dalam keadaan seperti itu, Moms dianggap mengalami kehamilan yang samar kerana mereka tidak memperhatikan kemungkinan kehamilan yang berdekatan.

Tekanan

Tekanan kerana takut mengandung atau melahirkan anak dianggap dapat membuat beberapa wanita kehilangan keseimbangan hormon, menyebabkan mereka mengalami kehamilan yang tidak jelas kehamilan kripto.

Tekanan sosial dari persekitaran sekitar menjadikan seseorang tertekan.

Gejala kehamilan kripto

Apabila anda mengalami kehamilan yang tidak jelas, anda masih akan mengalami keadaan yang menunjukkan bahawa anda hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda menjalani ujian kehamilan, kemungkinan besar anda akan mendapat keputusan negatif walaupun anda terlambat untuk haid anda.

Perkara seperti ini boleh mengelirukan. Kadang-kadang tahap hormon kehamilan yang rendah hanya menyebabkan gejala kehamilan yang sangat ringan atau hampir mustahil untuk menyedari dan meyakinkan anda bahawa anda sebenarnya hamil.

Gejala biasa yang menunjukkan gejala, tetapi sering disalahpahami:

 • Pendarahan seperti haid yang menyerupai kitaran haid biasa
 • Mual dan muntah yang dianggap sebagai penyakit lain
 • Pergerakan janin di rahim sering disalah anggap sebagai gas atau pencernaan
 • Hasil negatif ujian air kencing dan darah kerana tahap hormon yang berubah-ubah, terutama ketika ujian kehamilan dilakukan sangat awal
 • Kontraksi persalinan awal yang terasa seperti kekejangan perut semasa haid
 • Tidak ada tanda-tanda kehamilan pada ultrasound awal

Mengapa ujian kehamilan boleh melewatkan kehamilan yang tidak jelas

Berikut adalah beberapa kemungkinan yang menyebabkan ujian kehamilan melalui paket ujian dan air kencing serta ujian kehamilan melalui ultrasound tidak dapat dikesan: kehamilan kripto:

 • Mempunyai tahap hCG yang rendah sehingga ujian kehamilan selalu negatif
 • Keadaan kehadiran janin tidak sesuai
 • Bentuk rahim yang tidak normal
 • Terdapat kesalahan teknikal pada mesin ultrasound yang digunakan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found