Kesihatan

Bolehkah Duduk Mengurangkan Perut? Inilah penjelasannya!

Mempunyai bentuk badan yang ideal adalah impian bagi banyak orang, salah satunya adalah perut langsing. Tidak sedikit yang sanggup rajin bersenam untuk mengecilkan perut, termasuk bersenam secara teratur duduk. Persoalannya ialah, adalah duduk boleh membantu mengecilkan perut?

Baiklah, untuk mengetahui jawapan dari apa duduk boleh mengecilkan perut, lihat ulasan penuh di bawah, yuk!

Bolehkah duduk mengecilkan perut?

Anggapan bahawa duduk boleh mengecilkan perut adalah mitos alias tidak betul. Pendapat ini yang telah dipercayai oleh banyak orang telah dibantah oleh sejumlah kajian yang ada.

Satu kajian tahun 2011 yang melibatkan sekumpulan pelatih mendapati bahawa tiada aktiviti pengurangan perut dari aktiviti duduk selama enam minggu. Hasil yang sama juga dinyatakan oleh penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Terapi Manipulatif dan Fisiologi pada tahun 2015.

Dari kedua kajian tersebut, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam berat badan dan lilitan pinggang walaupun seseorang telah melakukannya secara rutin duduk. Lemak subkutan di bawah lapisan kulit juga tidak menunjukkan perubahan yang menggembirakan.

Baca juga: 6 Cara Mengecilkan Perut Buncit, dari Sukan hingga Makanan

Mengapa tidak boleh duduk mengurangkan lemak perut?

Pada asasnya, duduk bukan latihan atau senaman yang berfungsi mengecilkan perut. Menurut Karen Cooper, pakar pengurusan berat badan di Klinik Cleveland, faedah utama duduk adalah untuk menegangkan dan menguatkan otot inti.

Otot inti sendiri meregangkan dari dada, perut, belakang, ke sekitar pelvis. Manfaat mengetatkan otot perut (rectus abdominus) adalah yang sering membuat banyak orang bertanya sama ada duduk boleh mengecilkan perut atau tidak.

Walaupun tidak berkesan mengurangkan perut, ini tidak bermakna anda harus melewatkan latihan ini. Adakah duduk secara rutin dapat memberi kesan positif pada tubuh, seperti menjaga jisim otot, mengoptimumkan keseimbangan dan fleksibiliti, untuk memperbaiki postur tubuh.

Lalu apa yang perlu dibuat?

Mengecilkan perut bukanlah perkara yang mudah. Petikan Hidup bersemangat, Untuk menjadikan perut anda lebih kecil, anda harus mengekalkan keseimbangan kalori. Caranya, membakar lebih banyak kalori dalam badan daripada dimakan.

Terdapat dua pilihan yang boleh diambil, iaitu menurunkan pengambilan kalori atau meningkatkan aktiviti fizikal yang dapat membakarnya. Aktiviti fizikal tertentu juga dipercayai dapat membakar simpanan lemak di bawah kulit perut.

Sekiranya boleh, gabungkan keduanya secara bersamaan, iaitu mengikuti diet dan bersenam secara teratur. Tetapkan jangka waktu atau jangka waktu untuk memantau hasil usaha mengecilkan perut yang telah dilakukan.

Baca juga: Ayuh, ketahui berapa banyak kalori setiap hari yang diperlukan oleh badan anda

Senaman yang dapat membantu mengurangkan perut

Sekiranya anda ingin mengecilkan perut, duduk bukan jenis senaman yang betul. Sebaliknya, terdapat beberapa latihan yang boleh anda lakukan untuk membakar lemak dan kalori, termasuk:

  • Jalan: Kajian 2014 mendapati bahawa berjalan selama 50-70 minit tiga kali seminggu selama 12 minggu dapat mengurangkan lilitan pinggang hingga 2.8 sentimeter. Sebagai permulaan, cuba berjalan 3-4 kali seminggu selama 30 minit setiap sesi.
  • Berlari atau berjoging: Petikan Sekolah Perubatan Harvard, dalam masa 30 minit, berjoging dengan kepantasan 8 km / j dapat membakar 298 kalori, sementara berjalan pada 9.7 km / j mengurangkan 372 kalori. Menurut penyelidikan, kedua-duanya juga dapat membantu membakar lemak perut.
  • Basikal: Dalam 30 minit, berbasikal dengan kepantasan 19-22.4 km / j dapat membakar 298 kalori. Sukan ini juga dapat meningkatkan kecergasan dan meminimumkan risiko sejumlah penyakit serius, seperti barah dan masalah jantung.
  • Berenang: Kira-kira 233 kalori akan dibakar dengan berenang menggunakan gaya belakang selama setengah jam. Satu kajian menjelaskan, jika dilakukan tiga kali seminggu, berenang cukup berkesan dalam membantu mengurangkan lemak perut.
  • Yoga: Selain dapat membantu menghilangkan tekanan, melakukan yoga selama 30 minit dapat membakar 149 kalori. Menurut kajian 2016, dua sesi yoga 90 minit seminggu selama 12 minggu dapat membantu mengurangkan lilitan pinggang hingga 3.8 sentimeter.

Nah, itulah tinjauan dan fakta sebenar mitos mengenai apa itu duduk boleh mengecilkan perut atau tidak. Sekiranya anda ingin perut langsing, lakukan beberapa latihan dan latihan seperti yang disebutkan secara berkala, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found