Kesihatan

Mifepristone

Mifepristone, seperti Cytotec, keduanya digunakan untuk tujuan yang sama, walaupun mungkin tidak begitu terkenal dengan Cytotec.

Ubat ini tidak dijual di kaunter dan diperlukan kelulusan bertulis khas sebelum menebusnya. Walaupun, masih sering didapati bahawa ubat ini disalahgunakan secara meluas.

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai mifepristone, faedah, dos, cara menggunakannya, dan risiko kemungkinan kesan sampingan.

Untuk apa mifepristone?

Mifepristone adalah ubat yang sering digunakan untuk pengguguran diri atau pengguguran. Ubat ini biasanya digunakan dengan misoprostol atau sitotek.

Di samping itu, ubat ini berkesan untuk digunakan selama 63 hari pertama kehamilan atau trimester pertama dan dinilai selama dua minggu penggunaan. Terdapat dalam bentuk dos tablet dan diambil secara oral.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan mifepristone dan misoprostol (cytotec) sebagai ubat pengguguran yang selamat.

Syarat penggunaan kedua-dua ubat ini telah diringkaskan sepenuhnya dalam garis panduan untuk pengguguran yang selamat. Syarat penggunaan ini telah dikeluarkan oleh WHO dalam beberapa tahun sebelumnya.

Apakah fungsi dan faedah ubat mifepristone?

Mifepristone berfungsi untuk menghentikan pengeluaran progesteron, hormon penting yang diperlukan untuk perkembangan kehamilan.

Apabila digabungkan dengan misoprostol, peranan misoprostol merangsang pengecutan rahim sehingga mendorong janin keluar.

Ubat ini tidak boleh digunakan sendiri tanpa pengawasan doktor. Penggunaan yang tidak terkawal boleh menyebabkan pendarahan teruk, serta risiko penggunaan misoprostol gabungan.

Selain sebagai antiprogestogen, mifepristone juga merupakan antiglucocorticoid dan antiandrogen yang lemah.

Ia dua kali lebih kuat daripada progesteron itu sendiri dan tiga kali lebih berkesan daripada dexamethasone ketika mengikat reseptor glukokortikoid.

Dalam dunia kesihatan, mifepristone mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

1. Pengguguran

Mifepristone digunakan dalam kombinasi dengan ubat analog prostaglandin (misoprostol atau gemeprost) yang bertujuan untuk pengguguran perubatan.

Organisasi perubatan dunia telah menyatakan kombinasi ini selamat dan berkesan melalui beberapa ujian penyelidikan.

Royal College of Obstetricians and Gynecologists juga mendedahkan pengguguran perubatan menggunakan mifepristone dan misoprostol sebagai berkesan dan sesuai untuk semua usia kehamilan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Kongres Ahli Obstetrik dan Ginekologi Amerika mengesyorkan mifepristone dengan misoprostol untuk pengguguran perubatan trimester pertama dan kedua.

Mifepristone (RU-486) ​​sangat serupa dengan molekul progesteron. RU-486 dapat menemui reseptor progesteron di rahim dan mencegah progesteron semasa mengandung.

Ubat ini (RU-486) ​​juga dapat meningkatkan pengeluaran prostaglandin (yang merangsang kontraksi rahim) dan kepekaan rahim terhadap prostaglandin.

Kehadiran ubat ini sebagai pesaing analog dengan progesteron yang asli dapat menghalang pengeluaran hormon ini yang berperanan dalam kehamilan. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini sebagai ubat tunggal kurang berkesan jika dibandingkan dengan kombinasi misoprostol.

2. Sindrom Cushing

Mifepristone dapat digunakan untuk perawatan pesakit dengan gula darah tinggi yang disebabkan oleh kadar kortisol dalam darah yang tinggi (hypercortisolism).

Mifepristone adalah antagonis kuat reseptor glukokortikoid dan progesteron. Penggunaan mifepristone dalam rawatan sindrom Cushing masih di peringkat awal.

Beberapa kes sindrom Cushing sukar didiagnosis. Ubat ini mungkin bermanfaat seperti agonis glukokortikoid (seperti dexamethasone).

Salah satu masalah utama seputar penggunaan mifepristone dalam kes sindrom Cushing adalah jangka hayat ubat yang panjang.

Masalah lain ialah titrasi dos dengan berhati-hati dengan menilai penggunaan dan mengelakkan tanda-tanda dan gejala kekurangan glukokortikoid.

Gejala ini berguna untuk penyesuaian dos dan memantau nisbah risiko-manfaat-manfaat rawatan mifepristone dalam sindrom Cushing.

Malangnya, penggunaan mifepristone untuk tujuan ini masih terhalang oleh kontroversi mengenai kesan utamanya sebagai ubat pengguguran.

3. Kontraseptif kecemasan

Mifepristone dalam dos kecil boleh digunakan sebagai ubat kontraseptif kecemasan. Biasanya, ubat ini boleh digunakan semasa persetubuhan tanpa menggunakan kontrasepsi.

Berbeza dengan pengguguran yang cuba membunuh janin, ubat ini menghalang pertemuan sel sperma dan sel telur sehingga zigot tidak terbentuk.

Untuk keadaan ini, dos kecil mifepristone diklaim dapat mencegah 92-100% kehamilan dengan profil kesan sampingan yang boleh diterima.

Cara tindakan kontraseptif kecemasan dengan mifepristone terutamanya berkaitan dengan penghambatan ovulasi dan bukannya pencegahan implantasi.

Walau bagaimanapun, dos mifepristone standard yang optimum belum ditetapkan untuk digunakan sebagai ubat kontraseptif kecemasan dalam amalan klinikal biasa.

4. Leiomyoma

Mifepristone dapat mengurangkan isipadu rahim dan leiomyoma dengan berkesan dan melegakan gejala leiomyoma. Gejala ini termasuk hiperenorea, jumlah darah haid di bawah rata-rata, sakit pelvis, tekanan pelvis, anemia, dan senggugut.

Dos ubat yang disyorkan adalah 2.5 mg mifepristone yang diberikan setiap hari selama 3 atau 6 bulan sebagai rawatan klinikal optimum untuk leiomyoma.

Ubat ini didakwa mempunyai kesan sampingan pada beberapa subjek kajian. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang mencukupi bahawa rawatan mifepristone menyebabkan hiperplasia endometrium atipikal.

Jenama dan harga Mifepristone

Perkembangan dan ketersediaan mifepristone sangat terhad kerana kontroversi mengenai kemampuannya berfungsi sebagai ubat pengguguran.

Di Indonesia, mifepristone masih belum didaftarkan secara rasmi dengan nama dagang. Beberapa jenama mifepristone diimport dari luar negara, seperti: Mifeprex, Korlym, Mifegyne, dan lain lain.

Ia boleh didapati sebagai tablet oral tunggal dengan kekuatan 300 mg dan kadang-kadang dalam dos yang lebih kecil. Biasanya, ubat ini diperoleh sebagai kombinasi ubat misoprostol dengan harga sekitar Rp 700.000-Rp1.000.000, -

Bagaimana anda mengambil mifepristone?

Sebelum mengambil ubat ini, pastikan kehamilan anda masih dalam 11 minggu pertama atau 77 hari.

Pastikan anda mengambil ubat ini di bawah pengawasan profesional perubatan atau doktor. Ia dikhuatiri berlaku ketika berlaku kecemasan sehingga keadaan anda lebih terkawal dan lebih mudah dikendalikan.

Ambil dos ubat seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan menambah atau menurunkan dos daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Untuk mengambil ubat ini apabila digabungkan dengan misoprostol, langkah yang perlu anda lakukan adalah seperti berikut:

 1. Ambil satu tablet mifepristone (dos 200mg biasa) dengan air. Ambil ubat sebelum atau selepas makan. Sekiranya anda mengadu perut, ia boleh diambil bersama makanan.
 2. Tunggu 24-48 jam. Anda harus menunggu 24 jam sebelum menggunakan misoprostol, tetapi tunggu tidak lebih dari 48 jam. Semasa menunggu, anda boleh melakukan aktiviti lain yang boleh mengganggu anda.
 3. Letakkan 4 tablet misoprostol (200mcg setiap satu) di bawah lidah. Pegang di bawah lidah selama 30 minit. Misoprostol boleh membuatkan mulut anda terasa kering atau berkapur kerana larut.
 4. Jangan makan atau minum apa-apa selama 30 minit selepas meletakkan tablet misoprostol di bawah lidah. Selepas 30 minit, minum air dan semua baki tablet.
 5. Sekiranya anda muntah selama 30 minit semasa tablet misoprostol berada di bawah lidah anda, kemungkinan ia tidak akan berfungsi. Seboleh-bolehnya tahan rasa pahit dan jangan menghilangkannya.
 6. Sekiranya anda muntah, anda harus segera mengulangi langkah 3. Sekiranya anda muntah setelah tablet berada di bawah lidah selama 30 minit, tidak perlu mengulangi langkah ini, kerana ubat itu sudah diserap ke dalam sistem peredaran darah.
 7. Anda mungkin mengalami pendarahan dalam masa 3 jam setelah mengambil 4 tablet misoprostol. Pendarahan boleh sama atau lebih berat daripada tempoh haid normal anda. Ini menunjukkan bahawa pengguguran berjaya
 8. Sekiranya anda hamil 9-11 minggu atau mengalami pendarahan sedikit atau tidak selama 3 jam, maka langkah 3 dapat diulang. Sekiranya anda masih tidak berdarah, hubungi doktor anda untuk berunding lebih lanjut.

Penentuan dos ubat disesuaikan dengan kekuatan tablet ubat yang ada. Doktor akan memberikan peruntukan mengikut usia kehamilan. Misoprostol akan diberikan selepas terapi mifepristone awal.

Persediaan tablet biasa tidak boleh dikunyah atau dihancurkan. Telan sekaligus dengan air. Elakkan alkohol, teh, kopi, atau soda.

Penyediaan tablet yang diletakkan di bawah lidah (sublingual) boleh dihancurkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke bawah lidah untuk mempercepat penyerapan ubat dalam sistem vaskular. Jangan minum air selama 30 minit seterusnya.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan sinar matahari setelah digunakan.

Berapakah dos mifepristone?

Dos dewasa

Sindrom Cushing

Dos awal: 300mg sekali sehari. Boleh ditingkatkan sebanyak 300mg pada selang waktu 2-4 minggu.

Dos maksimum: 1.2 gram diambil sekali sehari dengan catatan tidak melebihi 20 mg per kilogram berat badan sehari.

Penamatan kehamilan (tempoh 49 hari atau kurang)

Dos biasa: 600mg sebagai dos tunggal, diikuti oleh prostaglandin (misoprostol 400mcg secara lisan atau gemeprost 1mg secara vagina) diambil 36-48 jam kemudian.

Dos alternatif: 200mg sebagai dos tunggal, diikuti dengan gemeprost 1mg yang diambil 36-48 jam kemudian.

Penamatan kehamilan antara kehamilan 13-24 minggu

Dos ubat tambahan untuk prostaglandin: 600mg sebagai dos tunggal diberikan 36-48 jam sebelum terapi prostaglandin.

Leiomyoma

Dos biasa: 600mg setiap hari selama 2 hari berturut-turut.

Penamatan kehamilan sehingga 63 hari

Dos biasa: 600mg sebagai dos tunggal diikuti dengan gemeprost 1mg secara vagina 36-48 jam kemudian.

Ubat ini tidak bertujuan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Penggunaan untuk kanak-kanak mengikut peraturan yang ditetapkan oleh doktor secara khusus.

Adakah mifepristone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat X.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan risiko bahaya pada janin (teratogenik), bahkan pendarahan yang teruk. Ubat ini tidak dimaksudkan (dikontraindikasikan) pada wanita hamil.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu, jadi tidak boleh diminum oleh ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan mifepristone yang mungkin?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan dos ubat yang salah atau kerana tindak balas badan pesakit.

Berhenti menggunakannya dan hubungi doktor anda sekiranya anda berisiko mendapat kesan sampingan mifepristone berikut setelah anda mengambil ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Mual
 • Kelemahan atau tekanan yang tidak biasa
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Pendarahan faraj yang tidak normal
 • Gula darah rendah dicirikan oleh sakit kepala, kelaparan, kelemahan, berpeluh, kekeliruan, mudah marah, pening, degupan jantung yang cepat, atau perasaan gelisah.
 • Kalium rendah dicirikan oleh kekejangan kaki, degupan jantung tidak teratur, berdebar-debar dada, kelemahan atau perasaan lemah.
 • Jangkitan serius

Kesan sampingan mifepristone yang mungkin:

 • Pening dan muntah
 • Hilang selera makan
 • Kalium rendah
 • Rasa penat
 • Sakit kepala
 • Sakit di lengan dan kaki
 • Penebalan lapisan rahim
 • Bengkak di lengan dan kaki
 • Tekanan darah tinggi
 • Pendarahan rahim dan kekejangan
 • Menggigil
 • Demam
 • Malaise
 • Cirit-birit
 • Urtikaria
 • Mengantuk
 • Demam
 • Dyspnea
 • Keresahan

Amaran dan perhatian

Ubat ini tidak boleh diambil jika anda sebelumnya mempunyai sejarah alergi terhadap mifepristone dan turunannya. Selain itu, jangan minum ubat ini jika anda mempunyai keadaan rahim berikut:

 • Hiperplasia endometrium (perubahan sel yang melapisi rahim)
 • Kanser endometrium (barah sel yang melapisi rahim)
 • Pendarahan faraj yang tidak biasa atau tidak dapat dijelaskan.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat tertentu, terutamanya yang berikut:

 • Siklosporin
 • Dihydroergotamine atau ergotamine
 • Fentanyl
 • Lovastatin
 • Simvastatin;
 • Pimozide
 • Quinidine
 • Sirolimus
 • Tacrolimus
 • Ubat steroid (dexamethasone, prednisone, methylprednisolone, dan lain-lain).
 • ubat antikulat (ketoconazole, dan lain-lain);
 • Antibiotik
 • Antidepresan
 • Ubat antivirus untuk merawat HIV / AIDS atau hepatitis C
 • Ubat tekanan darah
 • Pengencer darah (Warfarin, Coumadin, Jantoven)
 • Ubat tiroid.

Untuk memastikan keselamatan ubat semasa diambil, pastikan untuk memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan berikut:

 • Tahap kalium rendah dalam darah
 • Penyakit jantung
 • Gangguan pendarahan atau pembekuan darah
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Pemindahan organ
 • Masalah dengan kelenjar adrenal.

Anda perlu menjalani ujian kehamilan lagi sebelum menggunakan ubat tersebut atau setelah dua minggu menggunakan ubat tersebut.

Jangan gunakan mifepristone jika anda hamil. Ubat ini boleh membahayakan bayi yang belum lahir atau menyebabkan keguguran. Gunakan kontraseptif yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa menggunakan ubat ini dan sekurang-kurangnya 1 bulan selepas dos terakhir anda.

Mifepristone dapat menjadikan kontraseptif hormon kurang berkesan, termasuk pil kawalan kelahiran, suntikan, implan, penutup kulit, dan cincin vagina. Kaedah kontraseptif yang disyorkan adalah kondom, diafragma, topi serviks, atau spons kontraseptif.

Jangan menyusu semasa menggunakan ubat ini, dan sekurang-kurangnya 21 hari selepas dos terakhir.

Mifepristone tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah.

Mifepristone boleh menyebabkan masalah jantung yang serius. Risiko mungkin lebih tinggi jika anda juga mengambil ubat lain untuk jangkitan, asma, masalah jantung, tekanan darah tinggi, kemurungan, penyakit mental, barah, malaria, atau HIV.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.