Kesihatan

Kenali Punca Kulit Kepala Kering dan Mengupas dan Cara Mengatasinya

Kulit kepala kering dan mengelupas boleh menjadi tanda anda mengalami kelemumur. Namun, anda juga dapat mengalami kulit kepala yang lembik walaupun anda tidak mengalami kelemumur dan hanya mengalami kulit kepala yang kering.

Beberapa keadaan kulit kepala kering dan kelemumur mempunyai simptom yang sama, yang menyebabkan serpihan jatuh dari kepala dan mengalami keadaan kulit kepala yang gatal. Walau bagaimanapun, kelemumur dan kulit kepala kering adalah dua keadaan yang berbeza.

Punca kulit kepala kering dan mengelupas

Kekurangan kelembapan

Penyebab kulit kepala kering yang paling biasa adalah kekurangan kelembapan kulit. Akibatnya, kulit di kepala akan jengkel dan mengelupas.

Selain itu, kulit kepala kering juga boleh disebabkan oleh faktor berikut:

  • Udara sejuk dan kering
  • Hubungi dermatitis yang disebabkan oleh reaksi terhadap produk yang anda pakai pada kulit kepala anda, seperti syampu, gel gaya, atau penyembur rambut.
  • Zaman yang terus meningkat

Ekzema

Ekzema boleh menjadikan kulit kepala kering dan mengelupas. Kerana ekzema dapat menjadikan kulit kepala gatal dan bersisik.

Ekzema paling kerap berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga boleh mendapat eksim.

Keadaan penyakit tertentu

Beberapa keadaan perubatan boleh menjadikan kulit kepala anda kering dan mengelupas, seperti Parkinson dan HIV. Sebilangan orang dengan keadaan ini mempunyai kadar kelemumur yang lebih tinggi.

Punca kulit kepala kering dan mengelupas akibat kelemumur

Penyebab utama kelemumur adalah dermatitis seborrheic, yang merupakan keadaan yang menjadikan kulit berminyak, merah, dan bersisik. Timbangan mengelupas putih atau kuning inilah yang menimbulkan kelemumur pada kulit kepala yang kering.

Selain dermatitis seborrheic, penampilan kelemumur juga dapat dipicu oleh jamur yang disebut malassezia. Kulat ini biasanya hidup di kulit kepala.

Jumlah jamur yang terlalu banyak inilah yang akhirnya menyebabkan sel-sel kulit membiak lebih cepat daripada biasa dan menyebabkan pengelupasan kulit kepala.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan Malassezia berkembang biak adalah:

  • Umur
  • Perubahan hormon
  • Rambut yang kotor kerana tidak mencuci rambut dengan kerap boleh menyebabkan penumpukan minyak dan menyebabkan serpihan rambut.

Psoriasis kulit kepala

Keadaan psoriasis kulit kepala juga boleh menyebabkan gatal dan menyebabkan kelemumur mengelupas kulit kepala.

Psoriasis berlaku apabila sistem kekebalan tubuh mencetuskan terlalu banyak sel kulit untuk tumbuh di pelbagai bahagian badan.

Sebilangan orang yang mempunyai psoriasis lebih cenderung mengalami kelemumur, tetapi anda harus ingat bahawa psoriasis bukan kelemumur.

Cara mengatasi kulit kepala yang kering dan mengelupas dengan bahan-bahan rumah

Sekiranya anda mengalami kulit kepala yang kering dan mengelupas, anda akan mengalami gejala seperti gatal yang berterusan. Kadang-kadang, ia juga boleh disertai dengan kelemumur tetapi kadang-kadang tidak, merasa sakit dan keguguran rambut.

Untuk mengatasi masalah ini, berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang boleh anda gunakan sebagai bahan penjagaan rumah:

Menggunakan buah noni

Buah mengkudu dipercayai mengandung scopoletin yang berkhasiat untuk mengatur zat anti-bakteria, anti-jamur, dan anti-radang.

Oleh itu, berguna untuk menghilangkan kelemumur sebagai penyebab kulit kepala menjadi kering dan mengelupas.

Anda boleh menggunakan buah noni dengan kekerapan penggunaan sekali sehari.

Minyak kelapa

Minyak ini telah lama digunakan untuk merawat kesihatan kulit, dan kulit kepala kering tidak terkecuali.

Minyak kelapa dapat melembapkan kulit kepala, dan sifat antijamur dan antibakteria dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan.

Minyak pokok teh

Minyak ini mempunyai sifat antiseptik, antijamur, dan antibiotik yang kuat sehingga dapat melembapkan kulit kepala.

Kerana sifat ini, banyak jenis syampu menggunakan minyak pokok teh sebagai bahan utama.

Anda boleh menggunakan minyak pokok teh dengan mencampurkan beberapa tetes minyak dengan minyak lain seperti kelapa atau minyak zaitun.

Selepas itu, titiskan minyak campuran ke kulit kepala dan urut dengan lembut. Biarkan selama 10 minit sebelum mencucinya.

Manfaatkan kandungan alpukat

Alpukat mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal dan asid lemak tak jenuh ganda yang dapat melembapkan dan melindungi kulit.

Anda boleh menggunakan alpukat dengan menggunakan minyak alpukat atau alpukat hancur ke kulit kepala kering.

Gunakan cuka sari apel

Cuka sari apel mempunyai sifat antimikroba yang dapat membunuh bakteria atau kulat yang menyebabkan gatal-gatal pada kulit kepala.

Cuka sari apel juga mengandungi sifat anti-radang yang dapat merawat kulit kepala yang lembik.

Anda boleh menggunakan cuka sari apel dengan mencampurkannya dengan air dan menerapkannya terus ke kulit kepala anda.

Biarkan selama lima minit sebelum mencucinya dengan syampu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!