Kesihatan

Trend Memakai Topeng KF94 Dari Korea Selatan, Adakah Berkesan Melindungi Daripada COVID-19?

Penggunaan topeng muka telah menjadi keperluan harian sejak wabak COVID-19 berlaku. Penggunaan topeng yang betul adalah penting untuk mencegah penyebaran atau penularan COVID-19.

Semasa wabak, muncul topeng jenis yang bergantung kepada perlindungan. Salah satunya adalah topeng KF94, dari Korea Selatan. Tetapi adakah topeng ini terbukti dapat melindungi pengguna dari COVID-19?

Baca juga: Mengetahui Virus Corona B117, berikut adalah fakta dan cara mencegahnya

Apakah topeng KF94?

Menurut NPR, Sonali Advani, penolong profesor perubatan di Universiti Duke, menjelaskan bahawa KF bermaksud Saringan Korea. "Dan 94 merujuk kepada peratusan penyaringan."

Dengan kata lain, 94 adalah 94 peratus menyaring zarah-zarah yang berada di luar topeng. Kemudian, produk topeng KF94 dianggap serupa dan seefisien topeng N95.

Tidak hanya penapis yang dikatakan baik untuk mencegah COVID-19, bentuknya juga menyokong untuk penggunaan harian ketika berada di luar rumah. Sebabnya ialah topeng KF94 mempunyai pengaturan khas untuk menyesuaikan bentuk hidung, sehingga dapat meminimumkan celah di bahagian atas topeng.

Selain itu, di sisi, kanan dan kiri juga mempunyai penutup yang sesuai dengan bentuk wajah pemakainya. "Ini membantu menutup celah di sekitar wajah dan membatasi masuknya udara yang tidak disaring," kata Sara Andrabi, MD, seorang pakar di Kolej Perubatan Baylor, dipetik dari Kesihatan.com.

Penggunaan topeng KF94 sama seperti topeng pembedahan, hanya boleh guna, tidak boleh digunakan kembali. Di Korea Selatan, memakai topeng KF94 tidak hanya melindungi pengguna dari virus SARS-CoV-2, tetapi juga dari pencemaran dan debu.

Penyelidik mengatakan mengenai penggunaan topeng KF94

Penggunaan topeng K94 dari Korea Selatan mulai menjamur. Apa yang dikatakan oleh penyelidikan mengenai keberkesanannya? Walaupun disebut setara dengan topeng N95 yang telah terbukti melindungi pengguna dari virus yang menyebabkan COVID-19, hasil penyelidikan ilmiah masih diperlukan.

Kajian terhad akhirnya menjawab kemampuan topeng KF94 untuk melindungi penggunanya dari penyebaran COVID-19. Kajian ini dilakukan pada 7 pesakit yang positif COVID-19.

Perbandingan penggunaan topeng KF95, N95 dan topeng pembedahan biasa dilakukan. Kajian ini dilakukan dengan meminta pasien batuk menggunakan topeng dan tanpa menggunakan topeng, dan meletakkan piring petri di depan pasien ketika batuk.

Hasil kajian menunjukkan bahawa topeng KF94 secara efektif menyekat penularan virus SARS-CoV-2, penyebab COVID-19. Kerana ketika pesakit batuk menggunakan topeng, virus hanya dikesan di permukaan dalam, bukan di permukaan luar dan tidak dikesan di dalam piring petri di depan pesakit.

Hasil ini sama berkesannya dengan menggunakan topeng N95. Sebenarnya, penggunaan topeng pembedahan dianggap kurang berkesan, kerana virus itu dijumpai di permukaan dalam dan luar serta piring petri di hadapan pesakit.

Kajian terhad ini menunjukkan bahawa topeng KF94 dapat melindungi pemakainya dari COVID-19, walaupun tidak ada izin penggunaan kecemasan dari FDA.

Baca Juga: Ketahui Kesan COVID-19 pada Pesakit Asma seperti Rina Gunawan

Perbandingan topeng KF94 dengan N95

Topeng KF94 dianggap mempunyai tahap kecekapan yang sama dengan topeng N95. Kedua-duanya sering dibandingkan dan dianggap sama mampu memberikan perlindungan dari penyebaran COVID-19. Tetapi apa perbezaan antara topeng KF94 dan N95?

Kecekapan dan perbezaan bentuk

Dari segi bentuk, topeng KF94 tidak jauh berbeza dengan N95. Topeng N95 atau alat pernafasan N95 adalah alat pelindung pernafasan yang dibuat agar sesuai dengan wajah pemakai. Bahagian sekitar hidung dan pinggir bawah dirancang sedemikian rupa sehingga topeng ditutup rapat sehingga akan melindungi dari masuknya udara yang tidak ditapis.

Topeng ini juga dibuat dengan penapisan udara yang sangat cekap. Dilaporkan dari Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), seperti topeng pembedahan, N95 telah lulus ujian cecair, kecekapan penapisan untuk zarah dan bakteria.

Kedua-dua topeng tidak boleh digunakan semula atau digunakan sekali sahaja. N95 dan topeng pembedahan juga diperbuat daripada bahan biokompatibel dan mudah terbakar.

Penggunaan berlesen oleh FDA

Hingga kini, FDA belum mengeluarkan izin penggunaan kecemasan untuk topeng KF94, begitu juga dengan ketiadaan izin penggunaan kecemasan untuk topeng KN95 dari China, walaupun telah memenuhi standar di China.

Sementara itu, topeng N95 adalah salah satu topeng yang disyorkan oleh FDA, sama dengan topeng bedah dan topeng kain pada umumnya.

Namun, penggunaan topeng N95 tidak digalakkan untuk penggunaan sehari-hari, kerana mengutamakan keperluan pegawai perubatan. Cadangan ini dikeluarkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC).

Walaupun anda harus menggunakannya untuk aktiviti harian, ada perkara yang perlu dipertimbangkan dengan teliti. Sebagai contoh, bagi orang yang mengalami gangguan pernafasan kronik, jantung atau keadaan perubatan lain yang berkaitan dengan pernafasan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan N95. Kerana penggunaannya dapat menyukarkan pemakai bernafas.

Perkara lain topeng N95 tidak dibuat untuk kanak-kanak atau orang yang mempunyai rambut muka. Kerana mungkin tidak dapat melindungi sepenuhnya.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!