Kesihatan

Jangan ambil ringan, kenali gejala balanitis pada kanak-kanak, Ibu!

Apabila seorang budak lelaki menangis dan mengadu sakit dan gatal di zakarnya, ibu bapa harus lebih berwaspada. Ini boleh menjadi gejala balanitis. Apa itu balanitis pada kanak-kanak? Lihat penjelasannya.

Apa itu balanitis?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, balanitis adalah pembengkakan kulup, atau kepala zakar. Umumnya balanitis menyerang kira-kira 1 dari 20 lelaki. Balanitis kebanyakannya berlaku pada lelaki yang tidak disunat atau boleh terjadi pada kanak-kanak.

Ia sangat biasa pada kanak-kanak lelaki dan biasanya hilang dalam 2-3 hari. Sebilangan besar kes sembuh tanpa rawatan khas dan tanpa parut. Kadang-kadang ia boleh berulang dengan gejala kesakitan dan keputihan.

Penyebab balanitis pada kanak-kanak

Punca balanitis yang paling biasa adalah kebersihan yang buruk pada anak lelaki yang tidak bersunat. Sekiranya zakar tidak dibersihkan dengan betul, zat yang disebut smegma dapat menumpuk di antara kulup dan kelenjar dan menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan.

mengikut Kesihatan Kanak-kanak, smegma adalah bahan seperti keju yang dirembeskan oleh kelenjar sebum pada kulit organ pembiakan lelaki.

Sebilangan besar kanak-kanak mempunyai apa yang disebut balanitis kimia, yang sedikit kemerahan dengan melepaskan kulup. Balanitis yang dijangkiti benar-benar berlaku pada kira-kira 5% populasi lelaki yang berumur kurang dari 5 tahun. Berikut adalah beberapa sebab lain:

 • Kebersihan yang buruk menyebabkan penumpukan bahan yang disebut smegma di bawah kulup.
 • Kerengsaan kerana air kencing yang belum disalirkan selepas membuang air kecil.
 • Kerengsaan dari sabun, gel mandi atau produk lain.
 • Jangkitan bakteria atau kulat.
 • Keadaan kulit seperti psoriasis atau eksim.
 • Kerengsaan dari kanak-kanak menarik atau menyentuh kulup terlalu banyak

Gejala balanitis lebih sering terjadi pada anak lelaki dengan kulup yang utuh, tetapi kelenjar boleh menjadi radang walaupun pada anak lelaki yang telah disunat. Sekiranya kulup dan kelenjar terjejas maka keadaan ini kadang-kadang disebut sebagai balanoposthitis.

Kanak-kanak lelaki yang menghidap diabetes lebih cenderung mengalami balanitis. Oleh kerana ia boleh dikaitkan dengan keadaan kulit, ia juga boleh terjadi pada anak lelaki yang mengalami eksim.

Walau bagaimanapun, balanitis boleh menyerang kanak-kanak lelaki dan sangat biasa pada mereka yang berumur di bawah 5 tahun.

Balanitis pada kanak-kanak juga dapat dikaitkan dengan keadaan yang disebut phimosis, yang terjadi ketika kulup terlalu ketat untuk menarik kembali. Kulit khatan biasanya dipisahkan dari kelenjar dan boleh ditarik antara usia 2 dan 6 tahun.

Gejala balanitis

Apabila kanak-kanak mengalami balanitis biasanya mudah dijumpai kerana boleh menjadi sangat tidak selesa dan jelas. Sebilangan besar kanak-kanak lelaki akan mengadu ketidakselesaan zakar.

Ia boleh gatal dengan kulup merah dan meradang dan sukar membuang air kecil. Kulit khatan mungkin kelihatan ketat. Gejala balanitis termasuk:

 • Sakit ketika membuang air kecil.
 • Kemerahan.
 • Bintik-bintik putih.
 • Bengkak.
 • Sakit.
 • Gatal.
 • Penumpukan cecair likat.
 • Bau busuk.
 • Kulup ketat

Sekiranya anda melihat salah satu daripada gejala ini atau anak anda mengadu sakit atau tidak selesa, sangat digalakkan berjumpa doktor dengan segera. Penting untuk menentukan penyebab gejala balanitis kerana ini boleh menjadi tanda jangkitan yang memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya gejala balanitis disebabkan oleh jangkitan, maka ada juga risiko ia dapat menyebar ke saluran kencing dan menyebabkan masalah lebih lanjut. Balanitis yang disebabkan oleh jangkitan juga boleh dikaitkan dengan gejala lain, seperti demam.

Doktor anda juga akan dapat memberi nasihat mengenai apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan gejala balanitis berulang. Dalam kebanyakan kes, balanitis pada kanak-kanak tidak akan menyebabkan masalah serius dan pembedahan tidak diperlukan.

Baca juga: Ibu, ini adalah usia terbaik untuk kanak-kanak lelaki disunat!

Rawatan balanitis pada kanak-kanak

Balanitis pada kanak-kanak biasanya dapat didiagnosis dari gejala dan pemeriksaan zakar. Dalam beberapa kes, ujian tambahan diperlukan untuk mencegah keadaan lain seperti jangkitan yang boleh menyebabkan gejala serupa.

Sampel air kencing atau najis boleh diambil dengan penyapu sehingga dapat diuji di makmal untuk memeriksa jangkitan bakteria atau kulat yang mungkin menyebabkan gejala balanitis.

Sebilangan besar kanak-kanak dengan balanitis dapat diatasi secara konservatif dan tanpa pembedahan. Kebersihan sangat penting untuk memastikan kawasan tersebut sentiasa bersih.

Zakar harus dijaga sebersih dan kering mungkin. Pastikan anda mencuci zakar anak yang mengalami balanitis dengan air suam. Tidak perlu menggunakan sabun atau produk lain, yang boleh merengsakan kulit halus di kawasan ini.

Zakar mesti dikeringkan dengan teliti sebelum berpakaian dan selepas membuang air kecil.

Kadang-kadang peranan antibiotik atau krim topikal juga menjadi pilihan dalam merawat balanitis pada kanak-kanak. Sebagai contoh, antibiotik boleh diresepkan untuk membersihkan jangkitan bakteria sementara krim antijamur boleh digunakan untuk merawat jangkitan yis.

Dalam banyak kes, balanitis pada kanak-kanak disebabkan oleh kerengsaan dan bukannya jangkitan. Krim steroid mungkin disyorkan untuk merawat balanitis untuk melegakan gejala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!