Kesihatan

7 Refleks Bayi Baru Lahir, Ibu Perlu Periksa

Adakah anda pernah meletakkan jari anda di tangan bayi dan melihatnya mencengkam jari anda? Pergerakan ini tergolong dalam refleks yang baru lahir. Walaupun kelihatan seperti disengajakan, ia sebenarnya adalah refleks yang tidak disengajakan.

Bayi secara naluriah akan menunjukkan pergerakan refleks selepas kelahiran. Doktor biasanya akan memeriksa refleks ini secara berkala untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ketahui tujuh refleks yang mesti dilahirkan bayi di bawah ini!

Refleks bayi yang baru lahir

Salah satu tanda bayi dilahirkan sihat adalah dengan melihat refleks yang dimilikinya. Refleks bayi membantunya beralih ke kehidupan di luar rahim dan belajar apa yang perlu dia lakukan untuk terus hidup. Berikut adalah tujuh refleks yang harus dilahirkan oleh bayi baru lahir:

1. Pencarian refleks (refleks akar)

Refleks akar atau refleks akar adalah salah satu refleks yang paling terkenal dari pelbagai pergerakan bayi yang baru lahir. Pergerakan ini akan membantu si kecil mencari payudara atau botol untuk mula menyusu.

Tanda refleks akar: Refleks perakaran dicirikan oleh mulut bayi terbuka dan ternganga. Apabila terdapat belaian lembut di pipi bayi, biasanya bayi akan berpusing ke arah sentuhan dengan mulutnya terbuka.

Rooting boleh bermaksud bahawa bayi merasa lapar, kembung atau bahkan tanpa alasan sama sekali. Apabila lapar, rooting sering disertai dengan menghisap jari. Tanggapan ini biasanya hilang dalam 3 hingga 4 bulan sejak kelahiran bayi.

2. Moro atau mulakan refleks

Moro atau mulakan refleks Juga dikenali sebagai refleks yang mengejutkan. Bayi biasanya akan menunjukkan bahawa dia terkejut apabila terdapat rangsangan yang mengejutkan dari persekitarannya. Contohnya bunyi kuat atau perasaan jatuh.

Tanda refleks Moro: Bayi anda akan memanjangkan lengan, kaki, dan jari ke luar, meluruskannya dan kemudian menariknya kembali ke arah badan. Refleks Moro mungkin atau tidak disertai dengan tangisan. Tanggapan ini biasanya hilang antara usia 2 dan 4 bulan.

Baca juga:Ibu Mesti Tahu, Ini adalah Tahap Bilirubin Normal pada Bayi Baru Lahir

3. Menghisap refleks (refleks menghisap)

Refleks menghisap bermaksud refleks untuk menghisap. Pada bayi baru lahir, refleks ini adalah refleks utama kerana dapat membantu bayi makan secara naluriah, bersama dengan refleks perakaran. Selain makan, bayi juga melakukan refleks penghisap untuk menenangkan diri.

Tanda-tanda refleks penghisap: Refleks ini dicirikan oleh pergerakan bayi menghisap puting atau botol atau jari. Kedua-dua jari dan jari tangannya sendiri bersih dari ibu bapanya ketika dibawa ke kawasan mulut. Refleks ini akan berubah menjadi gerakan sedar setelah bayi memasuki usia 2 hingga 3 bulan.

4. Refleks leher tonik

refleks leher tonik atau disebut juga Refleks pagar Ini berlaku apabila bayi diletakkan di punggungnya dan menggerakkan kepalanya ke satu sisi.

Tanda refleks leher tonik: Kepala bayi akan menghadap ke sisi yang sama dengan lengan yang terentang. Sementara lengan yang lain dibengkokkan pada siku. Refleks ini muncul sehingga berumur sekitar 6 bulan.

refleks leher tonik boleh berterusan hingga dewasa. Pergerakan refleks ini membantu tubuh mengimbangkan dirinya ketika melakukan pergerakan yang memerlukan koordinasi tambahan. Contohnya ketika menunggang basikal.

5. Pegangan refleks (refleks pegangan)

Bayi yang baru lahir juga mempunyai refleks untuk memegang tangan atau jari yang menunjuk ke arah mereka. Pergerakan ini akan mengembangkan kemahirannya untuk memahami sesuatu dengan sengaja.

tanda refleks pegangan: Apabila tangan bayi disentuh, bayi secara automatik akan menutup jarinya sehingga kelihatan genggaman. Apabila anda cuba melepaskannya, cengkaman akan terasa ketat.

Refleks pegangan berlangsung sehingga bayi berusia sekitar 5 hingga 6 bulan. Refleks serupa di jari kaki berlangsung hingga 9 hingga 12 bulan.

6. Langkah refleks (refleks melangkah)

Refleks melangkah juga dikenali sebagai refleks berjalan atau menari. Pergerakan ini dilakukan kerana bayi belajar menyesuaikan diri dengan dunia barunya di luar rahim.

Tanda-tanda refleks melangkah: Apabila badan bayi disokong dan kakinya berada di permukaan yang padat, dia akan kelihatan menari. Bayi meletakkan sebelah kaki di hadapan yang lain.

Refleks ini berlangsung sekitar 2 hingga 4 bulan. Refleks melangkah akan kembali ke bentuk sedar ketika bayi menghampiri usia satu tahun atau ketika dia belajar berjalan dengan sebenar-benarnya.

7. Refleks Plantar

Pergerakan ini mungkin dibuat oleh bayi sebagai usaha untuk melindungi daripada jatuh.Refleks ini biasanya berlaku pada bayi baru lahir sehingga mereka balita.

Tanda refleks plantar: Bayi akan membuka jari kaki dan memusingkan kaki ke dalam setelah dibelai pada telapak kaki mereka. Lebih tepat lagi, dari tumit hingga kaki.

Refleks ini akan hilang apabila bayi mencapai 6 bulan atau 1-2 tahun paling lambat. Selepas itu, jari-jarinya akan melengkung ke bawah.

Walaupun bayi yang baru lahir belum dapat bergerak dengan bebas dan aktif, mereka akan menggerakkan seluruh tubuhnya dengan cara kecil yang mengajar mereka untuk menyesuaikan diri dengan dunia luar.

Refleks baru lahir ini juga boleh dicuba di rumah. Sekiranya bayi tidak bertindak balas, kemungkinan dia lapar atau rangsangannya tidak sesuai.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!